Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Velimir Kovacevic | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

"Kosovo je Srbija"

Najnoviji izazov na društvenoj mreži Instagram, koji podrazumeva da se na što većem broju novčanica ispiše tekst: „Kosovo je Srbija“, na neprimeren način je prihatio i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je na poziv društva iz kafane, u kafani dabome, ćiriličnim pismom na novčanici od 100 USA dolara ispisao i potpisao tekst: „Kosovo je Srbija“, čime je ova akcija dostigla neočekivane razmere.

Pri tome ministar Ivica Dačić je za medije izjavio da iako je koristio dolare, ova akcija nema veze sa SAD, i da bi reči „Kosovo je Srbija“ napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, dodavši da to, inače, uvek i radi na ćirilici. (Da ga čitav svet razume – opaska autora).

„To je naša državna politika, to stalno govorim, pa što ne bih i napisao.“ – rekao je u svom maniru šef diplomatije Ivica Dačić, ne mareći za strogi kodeks diplomatske službe, pa i elementarne kulture, jer pisanje po novčanicama ne vrše ni deca predškolskog uzrasta.    
No, dobro je da je ministar Dačić svoj politički advertajzing ispisao na belom delu američke novčanice, što u Americi nije zabranjeno, ukoliko ne ugrožava nečiji ugled, pa mu američke vlasti valjda neće zameriti. Ono što nije dobro je činjenica da većina zemalja, pa tako i naša, ne dozvoljava pisanje po novčanicama i smatra ih nepodobnim za opticaj kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, i banke su dužne da ih zemene – a to državu košta.  

Liga socijaldemokrata apeluje na građane i građanke da poštuju Odluku o upravljanju tokovima gotovine („Službeni glasnik RS“ broj: 60/2012, 64/2013, 115/2013. i 76/2016.) i da manipulišemo našim i tuđim novcem sa pažnjom dobrog domaćina.  

     

autori je predsednik
Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijademokrata Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook