Blog | Administrator

 
 
Izbori u LSV
Velimir Kovacevic | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

"Kosovo je Srbija"

Najnoviji izazov na društvenoj mreži Instagram, koji podrazumeva da se na što većem broju novčanica ispiše tekst: „Kosovo je Srbija“, na neprimeren način je prihatio i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je na poziv društva iz kafane, u kafani dabome, ćiriličnim pismom na novčanici od 100 USA dolara ispisao i potpisao tekst: „Kosovo je Srbija“, čime je ova akcija dostigla neočekivane razmere.

Pri tome ministar Ivica Dačić je za medije izjavio da iako je koristio dolare, ova akcija nema veze sa SAD, i da bi reči „Kosovo je Srbija“ napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, dodavši da to, inače, uvek i radi na ćirilici. (Da ga čitav svet razume – opaska autora).

„To je naša državna politika, to stalno govorim, pa što ne bih i napisao.“ – rekao je u svom maniru šef diplomatije Ivica Dačić, ne mareći za strogi kodeks diplomatske službe, pa i elementarne kulture, jer pisanje po novčanicama ne vrše ni deca predškolskog uzrasta.    
No, dobro je da je ministar Dačić svoj politički advertajzing ispisao na belom delu američke novčanice, što u Americi nije zabranjeno, ukoliko ne ugrožava nečiji ugled, pa mu američke vlasti valjda neće zameriti. Ono što nije dobro je činjenica da većina zemalja, pa tako i naša, ne dozvoljava pisanje po novčanicama i smatra ih nepodobnim za opticaj kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, i banke su dužne da ih zemene – a to državu košta.  

Liga socijaldemokrata apeluje na građane i građanke da poštuju Odluku o upravljanju tokovima gotovine („Službeni glasnik RS“ broj: 60/2012, 64/2013, 115/2013. i 76/2016.) i da manipulišemo našim i tuđim novcem sa pažnjom dobrog domaćina.  

     

autori je predsednik
Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijademokrata Vojvodine


Ana Pataki | Sreda, 15. 05. 2019. | Komentara: 0
Žene diskriminisane na tržištu rada, država ne stimuliše usklađivanje rada i roditeljstva Izazov majčinstva i planiranja porodice je tema kojom se javnost i mediji bave u prethodnom periodu sve češće, jer se ovo pitanje našlo kao predmet Nacionalne strategije podsticanja rađanja, u okviru Kabineta ministarke bez portfelja, zadužene za demografiju i pronatalitetnu politiku. 
Ana Pataki | Sreda, 24. 04. 2019. | Komentara: 0
Više mesta u vrtićima - prava mera pronatalitetne politike Ovih dana je vreme upisa novih generacija dece u vrtiće. Najveći problem imaju veliki gradovi, gde se na jedno mesto prijavljuje i po šestoro dece. Od priloga za upis treba priložiti uobičajenu dokumentaciju, prilikom upisa se traži i potvrda o redovnoj vakcinaciji. U odnosu na dvostruko roditeljsko iskustvo koje smo prošli pre nekoliko godina - procedura je olakšana elektronskim upisom, gde predškolske ustanove po službenoj dužnosti nabavljaju potrebnu dokumentaciju. 
mr Maja Sedlarević | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0
Mi, žene Međunarodni dan žena koji se obeležava 8. marta prilika je da iskažemo zahvalnost svim hrabrim, jakim i naprednim ženama koje su imale viziju, odvažnost i bile samosvesne. Ženama koje su nas zadužile i svojim aktivizmom i borbom omogućile nam PRAVO. Pravo na izbor, pre svega, kao i pravo na obrazovanje, da biramo i budemo birane, da svaka od nas može da planira porodicu, koristi kontracepciju, pravo na abortus i pravo da se nesmetano brinemo o svom zdravlju.

facebook