Blog | Administrator

 
 
Izbori u LSV
Velimir Kovacevic | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

"Kosovo je Srbija"

Najnoviji izazov na društvenoj mreži Instagram, koji podrazumeva da se na što većem broju novčanica ispiše tekst: „Kosovo je Srbija“, na neprimeren način je prihatio i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je na poziv društva iz kafane, u kafani dabome, ćiriličnim pismom na novčanici od 100 USA dolara ispisao i potpisao tekst: „Kosovo je Srbija“, čime je ova akcija dostigla neočekivane razmere.

Pri tome ministar Ivica Dačić je za medije izjavio da iako je koristio dolare, ova akcija nema veze sa SAD, i da bi reči „Kosovo je Srbija“ napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, dodavši da to, inače, uvek i radi na ćirilici. (Da ga čitav svet razume – opaska autora).

„To je naša državna politika, to stalno govorim, pa što ne bih i napisao.“ – rekao je u svom maniru šef diplomatije Ivica Dačić, ne mareći za strogi kodeks diplomatske službe, pa i elementarne kulture, jer pisanje po novčanicama ne vrše ni deca predškolskog uzrasta.    
No, dobro je da je ministar Dačić svoj politički advertajzing ispisao na belom delu američke novčanice, što u Americi nije zabranjeno, ukoliko ne ugrožava nečiji ugled, pa mu američke vlasti valjda neće zameriti. Ono što nije dobro je činjenica da većina zemalja, pa tako i naša, ne dozvoljava pisanje po novčanicama i smatra ih nepodobnim za opticaj kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, i banke su dužne da ih zemene – a to državu košta.  

Liga socijaldemokrata apeluje na građane i građanke da poštuju Odluku o upravljanju tokovima gotovine („Službeni glasnik RS“ broj: 60/2012, 64/2013, 115/2013. i 76/2016.) i da manipulišemo našim i tuđim novcem sa pažnjom dobrog domaćina.  

     

autori je predsednik
Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijademokrata Vojvodine


Ana Pataki | Sreda, 21. 08. 2019. | Komentara: 0
Učešće žena u svetu preduzetništva - borba Davida protiv Golijata?
Prema rezultatima istraživanja i analize koje je uradila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED ) za potrebe Kancelarije UN Women , ukazalo se na rezultate podsticaja koje država daje za oblast preduzetništva i porbleme koji su tom prilikom uočeni. 
Pre svega, rezultati projekta „Rodna analiza ekonomskih programa i finansijskih mera u Srbiji“ ukazali su da su žene vlasnice svega 31% preduzetničkih radnji/firmi u Srbiji. Među preduzećima koja su do sada dobila bilo kakva finansijska sredstva na konkursima za podršku razvoju biznisa, tek je svaka peta vlasnica.
Nevena Subotić | Četvrtak, 15. 08. 2019. | Komentara: 0
Vučić i žene, Maša i Medved, Ivica i Marica, Romeo i Julija - Tragedija ili bajka? Ne znam da li je Srbija ikada imala na čelu vođu koji je sa većim prezirom tretirao žene, a da budemo pošteni, i ostatak podanika.

Njegov, u najmanju ruku, nespretan odnos sa ženama iz svog okruženja nije toliko iskočio u prvi plan jer smo zatrpani ostalim neprimerenim rečenicama koje svakadnevno izgovori prvi čovek Srbije, pa se u moru svega toga teško izdvaja neka tema.
Ana Pataki | Nedelja, 04. 08. 2019. | Komentara: 0
Mere socijalne zaštite problematične U toku juna 2019. godine, grupa nevladinih organizacija tražila je podršku za izmenu Nacionalne strategije socijalne zaštite. Među razlozima za ovu inicijativu, navedeno je između ostalog da je tekst predložen javnosti problematičan, te da su hiljadama građanki i građana uskraćena prava – inače garantovana ratifikovanim instrumentima, uz ustavno načelo socijalne pravde. 

facebook