Blog | Administrator

 
 
Izbori u LSV
Velimir Kovacevic | Utorak, 11. 06. 2019. | Komentara: 0

"Kosovo je Srbija"

Najnoviji izazov na društvenoj mreži Instagram, koji podrazumeva da se na što većem broju novčanica ispiše tekst: „Kosovo je Srbija“, na neprimeren način je prihatio i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić koji je na poziv društva iz kafane, u kafani dabome, ćiriličnim pismom na novčanici od 100 USA dolara ispisao i potpisao tekst: „Kosovo je Srbija“, čime je ova akcija dostigla neočekivane razmere.

Pri tome ministar Ivica Dačić je za medije izjavio da iako je koristio dolare, ova akcija nema veze sa SAD, i da bi reči „Kosovo je Srbija“ napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, dodavši da to, inače, uvek i radi na ćirilici. (Da ga čitav svet razume – opaska autora).

„To je naša državna politika, to stalno govorim, pa što ne bih i napisao.“ – rekao je u svom maniru šef diplomatije Ivica Dačić, ne mareći za strogi kodeks diplomatske službe, pa i elementarne kulture, jer pisanje po novčanicama ne vrše ni deca predškolskog uzrasta.    
No, dobro je da je ministar Dačić svoj politički advertajzing ispisao na belom delu američke novčanice, što u Americi nije zabranjeno, ukoliko ne ugrožava nečiji ugled, pa mu američke vlasti valjda neće zameriti. Ono što nije dobro je činjenica da većina zemalja, pa tako i naša, ne dozvoljava pisanje po novčanicama i smatra ih nepodobnim za opticaj kada je na novčanici uočljiva dodatna slika i/ili slova, brojevi i drugi znaci napisani ili naneseni na novčanici – grafiti, i banke su dužne da ih zemene – a to državu košta.  

Liga socijaldemokrata apeluje na građane i građanke da poštuju Odluku o upravljanju tokovima gotovine („Službeni glasnik RS“ broj: 60/2012, 64/2013, 115/2013. i 76/2016.) i da manipulišemo našim i tuđim novcem sa pažnjom dobrog domaćina.  

     

autori je predsednik
Stručnog saveta za odbranu i bezbednost
Lige socijademokrata Vojvodine


Olena Papuga | Nedelja, 09. 02. 2020. | Komentara: 0
Za žene se bore (samo) žene?
Na marginama političke borbe između vladajuće stranke i prave, odnosno „lažne“ opozicije, da li su i koliko uslovi za održavanje izbora fer, odigrava se tiha borba za veće učešće žena na mestima odlučivanja. 
Povod za ovu inicijativu bile su izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i Zakona o lokalnim izborima, čime su se stvorili uslovi da svi narodni poslanici predlože svoje amandmane. 

Ana Pataki | Sreda, 16. 10. 2019. | Komentara: 0
Oktobar je mesec pobede svake žene nad rakom dojke! Ovo će biti najličniji tekst do sada, budući da je tema borbe protiv karcinoma značajna za svakog ili bar to treba postati. I nije samo zbog toga što je oktobar mesec borbe protiv raka dojke na kalendarima zdravstvenih ustanova, već se u bilo kom trenutku može desiti bilo kojoj ženi.
Robert Vizi | Utorak, 15. 10. 2019. | Komentara: 0
Pet godina od paljenja pekara: borimo se protiv fašizma!
Dete koje se rodilo 2007. godine danas je u šestom razredu. Eto, toliko vremena je prošlo od 7. oktobra 2007. kada je grupa neonacista napala kolonu antifašista u Novom Sadu koja je izašla na ulicu i sprečila ih da proslave Himlerov rođendan.
A dete koje je rođeno 2014. godine, danas ide u vrtić. Eto, toliko je vremena prošlo od te noći između 15 i 16 oktobra 2014. kada je krenuo petodnevni talas napada na pekare u Vojvodini čii su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice. Nije to prvi put, događalo se to i februara 2008, ali sada je bilo mnogo, mnogo strašnije.

facebook