Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Velimir Kovacevic | Nedelja, 04. 06. 2017. | Komentara: 0

Nema zaštićenih?!

Piše: Velimir Kovačević
 
Obeležavajući Dan Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Dan policije i slavu Ministarstva (?!) - Svete Trojice, svečanim defileom pripadnika ministarstva, 4. juna 2017. godine na centralnoj gradskoj ulici i Trgu kralja Milana u Nišu, građanke i građani Srbije, pored toga što su imali priliku da vide dokle je Ministarstvo „napredovalo“ u militarizaciji policije, mogli su i da čuju podsećanje ministra Stefanović dr Nebojše da nema zaštićenih, da je manje droge i da su kiminalne grupe u stralnom stahu od policije.    
Uz sve to u direktnom prenosu na nacionalnoj televiziji mogli su da čuju od nekoliko posetilaca „vojno-tehničkog zbora policije“ i njihov ciničan stav prema prikazanoj militarizovanoj organizaciji policije, jer nije lako priznati da se takvom strategijom MUP-a teško može govoriti o odnosu: policija – društvena zajednica.    

Razumevanje za takav stav leži i u činjenici da osećaj zadovoljstva građana radom policije zahteva znatan stepen i njihove autonomije u ostvarivanju bezbednosti s osećajem svrsishodnosti rada policije. Ako su ovi faktori ograničeni, kao što su to sadašnjom organizacijom MUP-a, ni policijski službenici nisu u mogućnosti da upotrebe svu svoju sposobnost i iskustvo u izvršenju rada i nemaju nikakvih izgleda da unaprede odnos sa lokalnom zajednicom. 

To se jasno videlo i kroz stalno favorizovanje i pristrasnost u priznavanju statusa Žandarmerije i SAJ-a u odnosu na običnu policiju, što je sledeći momenat koji dovodi do nezadovoljstva i otuđenja u radu policije i dodatno gasi nadu i njihovu želju za savesnim radom. 

Policajci takođe u ovakvoj organizaciji teško mogu shvatiti na koji se način njihov rad uzajamno vezuje s radom drugih u policiji i kako oni doprinose u bezbednosti građanima, pri čemu smo svi izgubili iz vida da je nemoć policije u lokalnoj zajednici primarno povezana s organizacijom - sistemom krutih pravila i procedura kojima vrh MUP-a upravlja i s najmarginalnijim aktivnostima policije.

Takav odnos, s druge strane, uveliko utiče na odluku da građani ne prijavljuju krivična dela, jer su unapred izgubili nadu i poverenje u policiju, što se zloupotrebljava tako što se prezentuje kako je to „uspeh policije“, pošto njihove statistike pokazuju da iz godine u godinu dolazi do pada kriminala i da je stanje bezbednosti sve bolje i bolje?!  

Niko ne želi da prizna da je suženi krug kreativnog rada policajaca na terenu sveden na nemoć, zbog nemogućnosti samousmeravanja i inicijative koja se guši i sve više kontroliše i, da je osećaj nesvrsishodnosti u radu policajaca prvenstveno rezultat visokog stepena centralizacije i militarizacije koja se brani svim sredstvima, ne mareći za bezbednosne potrebe običnih građanki i građana u lokalnoj zajednici.

Sve to je među policijskim službenicima stvorilo osećaj da su periferno umešani u policijsku organizaciju i da je njihov sadržaj rada postao preuzak i previše ograničen da bi mogao omogućiti bilo kakav smisao izvršenja rada, zbog čega mnogi od njih ne respektuju svoj posao i okreću se onima koji imaju niže etičke vrednosti. 

Na kraju ne treba zaboraviti činjenicu - što su karateristike posla udaljenije od njegovog neposrednog izvršenja, manji je uticaj posla i rezultat rada.  




Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook