Blog | Administrator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Nedelja, 29. 07. 2018. | Komentara: 0

Od 500 miliona za vrtiće i igrališta, zašto Vojvodini samo 20%?

U moru loših izbora popularizacije povećanja nataliteta, koje je Kabinet ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku sprovodio u prethodnom periodu, konačno je došlo do pomaka u pozitivnom pravcu.Dodeljeno je oko 500 miliona dinara jedinicama lokalne samouprave. Ova sredstva su bespovratna pomoć koja za cilj imaju sufinaniranje mera populacione politike u Srbiji. 

Zato je izuzetno važno da se prati realizacija ovih aktivnosti, gde lokalne samouprave, osim što moraju namenski trošiti dodeljena bespovratna sredstva, moraju odgovorno i transparentno prikazivati realizaciju predloženih projekata, u svim fazama.

Nije slučajno što se od svih predloženih projekata brojnih opština pominju objekti. Od 500 miliona čak 306 miliona ili 63% sredstava namenjeno programima podrške predškolskom obrazovanju kroz rekonstrukciju obdaništa i dečijih igrališta, što je činjenica koja pokazuje alarmantno stanje za planiranje porodice.

Ono što ostavlja gorak ukus u ustima je još jedna u nizu nepravednih raspodela kada je reč o Vojvodini. Od ukupnih sredstava raspoređenih na 61 jedinicu lokalne samouprave, na teritoriji AP Vojvodine je raspoređeno 100 miliona ili 20% - na 14 opština. Ostale opštine i gradovi sa teritorije Vojvodine su odbijeni najčešće zbog „nepotpune dokumentacije“, kako navode rezultati konkursa. 

Ako zanemarimo sve navedene manjkavosti i ostanemo pri tvrdnji sa početka da je ovo, ipak, najmanje sporan projekat ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku, podsećam još jednom - ukoliko želimo da ne ostane sve samo na nivou „liste lepih želja“, neophodno je pratiti sve predložene projekte i u komunikaciji sa civilnim sektorom i ciljnom grupom, na koje su mere pronatalitetne politike usmerene, dosledno odgovoriti na potrebe roditelja i dece. 

Autorka je članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook