Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Subota, 16. 11. 2013. | Komentara: 0

Boriti se za toleranciju

U danima kada je svuda oko nas prisutno nepoštovanje prava na različitost, kada ljudi gube živote ili bivaju povređeni zbog iskazivanja drugačijeg mišljenja, potrebno je podsetiti na važnost Međunarodnog dana tolerancije.

Puno je onih koji žele da se do kraja omogući poštovanje drugačijih od nas.
Nažalost, ponekad se čini da je još više onih koji su netolerantni i koji ne dozovljavaju tuđu slobodu.

Problemi koji nas okružuju jasno nam ukazuju na potrebu aktivnog delovanja u ovoj oblasti. Samo se promovisanjem vrednosti tolerancije mogu učiniti pozitivni koraci.
Potrebno je mladim ljudima ukazati na to da tolerantnošću postajemo svesni de je raznolikost ljudsko bogatstvo.

Cilj tolerancije je stvaranje nenasilnog društva u kojem se niko neće plašiti što je izrekao stav drugačiji od većinskog. Naši mladi sugrađani moraju shvatiti da biti tolerantan znači biti slobodan,jer samo ako se držiš svojih uverenja,ali istovremeno i poštuješ tuđe uverenje ti možeš ostvariti slobodu.

Vojvodina je tolerantno tlo,koje su,nažalost, neki pokušali da poseju semenom netolerancije. To seme se često i primilo. Ima i kod nas onih kojima smeta drugi maternji jezik,ponekad i boja kože, vrlo često seksualna orijentacija. Vojvodina kakvu poznajemo nije takva. Ona neguje slobode i različitosti. I, naše vaspitanje je osnova snažne tolerancije koja vlada u ovim krajevima.

Često se kod nas kaže da su nevažni ime i prezime, nego dela koja čovek čini.
Po tom principu moramo i nastaviti.

Dakle, radimo na vrednostima tolerancije!

Borimo se da jezik našeg komšije bude njegova prednost. Borimo se nestane negativnih predrasuda. Borimo se da i dalje pišemo na oba pisma. Borimo se za slobodu u oblasti kulture. Borimo se protiv cenzure u kulturi.

Borimo se.
Ta reč je važna u jačanju tolernatnog društva.
I nije dovoljno to što će danas mnogi čestitati ovaj dan.
Tolerancija mora da živi.
I sa njom se mora živeti.

Autor je
pokrajinski poslanik LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook