Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Ponedeljak, 09. 12. 2013. | Komentara: 0

Građani, borite se za svoja prava!

Borba za bolji i sigurniji život je zvezda vodilja svakog slobodoumnog čoveka. Čovek se svojim delanjem izborio za priznavanje svoje slobode i za širok niz prava.
Međunarodni Dan ljudskih prava, 10. decembar, prilika je da se snažno naglasi važnost poštovanja prava ljudi na  život, sigurnost i slobodu.
Srbija obeležava ovaj dan već godinama, ali je činjenica da ne postoji veći pomak u ovoj oblasti.Veliki broj građana Srbije suočava se sa raskorakom između visokih standarda poštovanja ljudskih prava koji su zapisani u Ustav, Zakone i druge akte, i svakodnevnice. Posebno se to odnosi na ranjive grupe, kao što su Romi, razne manjinske grupe, osobe sa invaliditetom...
Zakoni su solidni, ali je njihovo sprovođenje veoma loše.
Političko delovanje pojedinaca i organizacija koje su u širokom ešalonu nedemokratskih političkih grupa još više otežavaju stanje u ovoj oblasti.
Dominanatan je jezik mržnje i uvreda.
Snaga tog jezika je izrazita i deluje veoma loše, pre svega na naše mlade sugrađane.
Otkazivanje Parade ponosa, protesti protiv nesretnih azilanata, nesmetano delovanje ultra desnih političkih grupa, revizija događaja iz Drugog svetskog rata, ukazuju nam na to da je slaba i mlaka rekacija države uzrok daljem smanjivanju nivoa poštovanja ljudskih prava.
Koliko je ovo društvo učinilo na suočavanju sa učasnim dešavanjima u poslednjem ratu? Koliko je građana ove zemlje svesno da se na 15 km od Terazija nalaze masovne grobnince, a da je masovan pokolj u Srebrenici do juče negiran, a danas samo reda radi pominjan, po svoj prilici da bi se dobio datum za pregovore sa EU.
Građanin je slab, a kada je građanin slab, to je polje u kojem jačaju opcije koje nisu sklone normlanom, uređenom društvu.
Građanin mora biti u centru i oko njega se mora odvijati život zajednice.
Vojvodina, kao multikultiralna regija, mora poslati poruku koja će biti glasna i koja će se čuti.
Ta poruka će reći da biti manjina nije strašno. Ta poruka će reći da svako ima pravo da organizuje paradu. Ta poruka će reći da nije važno ime ili prezime ili boja kože. Ta poruka će reći da je potrebno omogućiti prvo na rad.
Na dostojanstven život.
Bez ovih poruka će ovo društvo biti zagušeno glasom ekstremista, koji rade puno, i rade lošu stvar.
Građani, borite se za svoja prava!
 
Autor je
pokrajinski poslanik LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook