Blog | Aleksandar Marton

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Aleksandar Marton | Četvrtak, 30. 04. 2015. | Komentara: 0

Pred praznik rada

Poslednjeg dana aprila, čitam podatke na internetu i dan počinjem ekonomskim temama. Prvi maj, Međunarodni praznik rada, uvek posluži za poneko promišljanje o ekonomskoj zbilji o hiljadama nezaposlenih, smanjenim platama, o porodičnim bankrotima, o zbegovima na zapad... Sumorna je zbilja i baš zato sam bacio pogled na statističke podatke, koji su neumoljivi pokazatelj realnog stanja stvari. Kao Vojvođaninu, naravno, da me zanimaju kretanja u AP Vojvodini.

Prvo sam pogledao podatke o prosečnim platama. Poražavajuće. Prosečna plata u našoj državi, na početku 2015. godine jedva je prelazila 43.000 dinara. Mada znamo kako se taj prosek računa, i ko realno diže taj prosek. Kao što sam i očekivao Beogradski region ima prosek daleko iznad te 43.000. Tačnije, oko 54.000.
Vojvodina je tek prešla 41.500, zapadna Srbija i Šumadija 35.000, koliko mesečno donose i stanovnici juga Srbije. Poražavajući regionalni nesrazmer.

Onda sam pogledao rang opština u Srbiji po prosečnim platama. Od deset prvoplasiranih, osam opština je iz Beograda, a samo jedna iz Vojvodine. Loše!
A samo 27 godina ranije, bilo je drugačije. Prvih sedam mesta zauzimali su Kikinda, Pančevo, Zrenjanin, Novi Sad, Vrbas, Bačka Topola, Subotica, Apatin, pa tek onda Vračar.

Da još potkrepim. Beograd danas ima tačno duplo viši prosek plata od opštine Žitište. Pre 27 godina Žitište i Beograd su bili izjednačeni!
Naopaka vremena su okrenule naglavačke sve.

I, kako sam video proseke plata, na jednom dobrom portalu pronašao sam i taze podatke o ukupnom izvozu Srbije. Šta mislite ko najviše izvozi?
Naravno, logično je da to bude Beogradska regija u kojoj su plate 30% iznad republičkog proseka. Ipak ne. Beogradska regija učestvuje u izvozu Srbije sa samo 21.8, zapadna Srbija i Šumadija izvezu oko 28% od ukupnog izvoza Srbije, a jug Srbije u njemu učestvuje sa oko 16%.
A Vojvodina? Očekujemo da to bude negde ispod proseka, jer su i plate niže. Jel tako?
Kad ono - 33,3% Svaki treći dinar koji se dobije od izvoza proizvoda iz države Srbije dolazi iz AP Vojvodine.

Dakle, sa 25 odsto učešća u ukupnom stanovništvu zemlje, Vojvodina donese SVAKI TREĆI DINAR iz izvoza ili 30 procenata iznad proseka.

Ko sad može da objasni da smo po platama 4 odsto ispod proseka, a ovoliko proizvedemo i izvezemo? Naravno, jeste da je papagajski, da je već možda nekome i dosadno, ali uzrok ovim brojevima je rigidna centralizacija, koj gazi sve pred sobom, koja rešava samo probleme Beograda, koja diže Dubai i Abu Dabi na Savi, a dodaje pesak u provincijalnu pustinju Vojvodine i ostatka Srbije.

Mali osvrt na neke brojeve pred 1. maj. Sumorno je i tužno.

Ali, po dobrom starom običaju, neka se pripreme meso i roštilj, PRAZNIK RADA JE!

Autor je pokrajinski poslanik LSV


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook