Blog | Ana Pataki

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Ana Pataki | Petak, 30. 01. 2015. | Komentara: 0

Forum žena čeka odgovor od ministra Stefanovića

Prošlo je dva meseca od kada smo pisale ministru policije Nebojši Stefanoviću i predložile mu formiranje specijalnih Odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici, po uzoru na model dobre prakse koji postoji u Subotici. Podrška toj inicijativi je, podsetimo, stigla i iz kabineta pokrajinskog Ombudsmana, kada je zamenica Danica Todorov navela da podizanje nivoa svesti o prevenciji znanja o nasilju u porodici doprinosi i povećanju efikasnosti u postupanju policijskih uprava u slučajevima nasilja u porodici. 

Radimo dok čekamo 

Dok strpljivo očekujemo odgovor ministra Stefanovića, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine priprema i inicijativu koju će tim povodom poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine predati u Narodnoj Skupštini Republike Srbije. Kao što smo u pismu ukazale i ministru i direktoru policije, ovaj način rada, formiranjem Odeljenja, ne bi iziskivao dodatne troškove i izmenu sistematizacije unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, već racionalizaciju radnih mesta budući da su policijski službenici prošli obuku o postupanju u slučajevima prijave nasilja u partnerskim ili porodičnim odnosima. Naravno, osnivanje specijalnih Odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici, ne bi ni trebalo ni smelo da bude razlog za odustajanje od obuke svih policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici. Nikako!  
Kako vratiti poverenje u institucije?
Prethodnih dana ministar unutrašnjih poslova je na zajedničkoj konferenciji za medije sa republičkom javnom tužiteljkom, najavio formiranje nove Radne grupe koja će izraditi poseban Protokol o postupanju policijskih službenika i tužilaštva u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici. Mi smo jasno rekle da se slažemo sa konstatacijom i ministra i republičke javne tužiteljke da ovaj način rada može pomoći u efikasnoj saradnji  policije i tužilaštva u budućnosti. Na žalost i dalje ostaje pitanje šta sa žrtvama porodičnog nasilja koje su izgubile živote u prethodnom periodu, ne prijavivši nasilje usled straha od osude, spore procedure i neblagovremenog reagovanja institucija? I kako to izbeći u budućnosti? Mi mislimo da je rešenje u formiranju specijalnih Odeljenja za suzbijanje nasilja u porodici, koje smo ministru predložile pre dva meseca.
Mračna statistika
Prema podacima mreže „Žene protiv nasilja“ na osnovu analize medijskih članaka, u 2014. godini je ubijeno 27 žena u partnerskom ili porodičnom nasilju. Sve ubijene su poznavale ubicu, 11 je ubio suprug, pet je ubio bivši suprug, pet partner, tri sin. Jednu je ubio vanbračni suprug, jednu brat i jednu bivši partner. Sedam žena je ubijeno nožem, šest pištoljem, četiri su preminule od posledica batina, tri su udavljene,  dve su ubijene sekirom, dve lovačkom puškom, dve satarom... Pedesetoro dece je prošle godine ostalo bez majke, od čega je 26 maloletno.  Prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“ u 7 od 27 slučajeva, policija je bila obaveštena i nasilje je prijavljeno nadležnim institucijama, pre nego što se ubistvo desilo. U ostalim slučajevima, Mreža nije našla podatke o postojanju prijave nasilja. 

Sve to mislimo i dalje

Pre dva meseca smo ministru ukazale da bi uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, omogućilo bolju prevenciju porodičnog nasilja, izbegavanje fatalnih ishoda, kao i pravovremenu reakciju pripadnica i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, humani tretman žrtava nasilja u porodici, ali i porast prijavljivanja nasilja zbog rasta poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema. 
Sve to tvrdimo i dalje. 

Autorka je Predsednica Foruma žena 
Lige socijaldemokrata Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook