Blog | Bojan Kostreš

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Bojan Kostreš | Nedelja, 12. 03. 2017. | Komentara: 0

Destruktivni uticaj Rusije na Balkanu i Srbija

Mešanje Ruske Federacije u unutrašnja pitanja zemalja zapadnog Balkana je istorijska konstanta koja je, iako krajnje nedopustiva, na moju veliku žalost, i danas prisutna. Uočljivo je intenziviranje njihovog interesovanja za naš region koje se manifestuje kroz različite vrste uticaja na nedavne a, mislim, i buduće izborne procese u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i naravno Srbiji. 

Ne tako davno Milorad Dodik je posle posete Vladimiru Putinu, a sumnjam da to nije bila jedina ruska pomoć SNSD-u, pobedio na antiustavnom referendumu o Danu RS što je bilo očekivano, ali i na lokalnim izborima koji su već viđeni kao prvi Dodikov veliki poraz. Od tada se Dodik pokušava predstaviti kao svesrpski lider, ujedinitelj „pravih Srba“ i zaštitnik njihovih interesa. Kao čovek koji ne veruje u EU i koji je sklon „pravom putu“. Ruskom. Rusija snažno podupire njegove separatističke namere i time aktivno radi na produbljivanju krize na Balkanu. 

I Crna Gora je imala veoma neprijatnu epizodu na poslednjim izborima sa pokušajem organizovanja državnog udara i atentata na, u tom momentu premijera, Mila Đukanovića. I, naravno, opet uz prisustvo Rusije koje zvanična Moskva i proruska opozicija negiraju bez obzira na dokaze koje crnogorsko pravosuđe ima. 

Da li treba sumnjati u to da u Makedoniji, Rusija podstiče autoritarni populizam nacionalista iz VMRO i preko Nikole Grujevskog sprečava parlamentarnu većinu da formira novu proevropsku Vladu Makedonije? Metodi ruskog uticaja su od države do države različiti. Od nasilja i pokušaja državnih udara, preko dezinformacija, antievropske i nacionalističke propagande, podrške antiustavnim gestovima, podsticanja krajnje desnice, širenja „meke moći“ do ucena u energetskom sektoru. Time se nestabilna balkanska društva, ogrezla u nacionalizam, autoritarizam i korupciju, zadržavaju u stanju zaostalosti i beznađa. 

U Srbiji su vrata za ruski uticaj široko otvorena. Od medija, energetike, sve brojnijih nevladinih organizacija i političkih stranaka, Rusija ostvaruje svoje državne ciljeve. Najčešće to nisu i interesi Srbije. Nažalost u Srbiji je sve prisutnija teza da naš javni intreres mora biti podređen ruskom državnom interesu. Nekada se to zvalo veleizdaja. Sada bi hteli da nas ubede da je reč o patriotizmu. 

Evidentan je pritisak iz Moskve na zvanični Beograd da se Kosovo i dalje i još dugo drži kao „otvoreni konflikt“, potreban Rusiji kako bi snažila antievropska opredeljenja u Srbiji. Nerešen kosovski problem je kamen o vratu Srbije i poluga za dalji ruski uticaj. U tom kontekstu, naivno bi bilo verovanje da Ruska Federacija nema interesovanje i za predsedničke izbore u Srbiji ali i za to ko će na njima pobediti. 

Posle odustajanja od kandidature „službenog pridrživača Putinovog kaputa i delitelja ordenja“, sasvim je sigurno da će oni pokušati da održe što bolje odnose sa Aleksandrom Vučićem. Zato me ne čudi mogućnost da ruski MIG-ovi budu „šlag na torti“ Vučićeve kampanje. Sve bi to Vučiću, ako pobedi na predsedničkim izborima, trebalo da „pomogne“ da održi, u osnovi neodrživu, vojnu neutralnost i uspori evropske integracije. Nasuprot tome, ja se iskreno nadam da će budući predsednik Srbije nedvosmisleno nastaviti putem Evrope, suočavanjem sa istinom. I da će nam govoriti istinu. Baš istinu.

Autor je generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook