Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Subota, 08. 06. 2013. | Komentara: 0

O abortusu odlučuju ŽENE a ne Sinod!

Sinod Srpske pravoslavne crkve (čitaj: nekoliko neobjektivnih muškaraca) daje sebi za pravo da traži zabranu abortusa - a on je IZBOR žene, njena odluka. Tiče se njenog života, zdravlja i stava.
Nedopustivo!
Pre nekoliko godina, tačnije pre šest i po godina, kada je donet Ustav Republike Srbije, upozoravala sam da bi ovako nešto moglo da se desi.
Naime, kao građanka Vojvodine i građanka Srbije, višestruko sam diskriminisana Ustavom RS. Pored silnih manjkavosti, ovaj Ustav se uopšte ne obraća ženama, iako žene čine 52% populacije ove države. S obzirom na to da sebe vidim kao pojedinku, građanku, mogu samo da zaključim da mene u Ustavu Srbije – nema. Ne osećam se delom ’srpskog naroda i drugih’, kako su ustavotvorci u preambuli napisali.
Žene se pominju eksplicitno samo na nekoliko mesta u Ustavu. Ravnopravni su žene i muškarci (šta god to ovako uopšteno značilo), posebnu zaštitu imaju žene, omladina i invalidi (?!) i sl. Sve opšte i krajnje nedefinisane floskule.
Ipak, kao što sam i tada upozoravala, najsramnije, najopasnije i najgrublje kršenje LJUDSKOG PRAVA NA IZBOR jeste u članu 63. Ustava RS kojim ’Svako ima pravo da odlučuje o rađanju deteta’. Ko je to svako? Pitala sam tada, pitam i sada kada SPC sebi daje za pravo da ’podržava zabranu abortusa’... Ovo znači da bi u moje ime, možda, o mom abortusu  mogao da odluči neko drugi, država ili crkva. Isto tako, ovo znači da neko drugi može da zabrani da ja svoje potomstvo ili porodicu planiram. Onog momenta kada se u odlučivanje o ovome umeša ’svako’, žena gubi svoje osnovno pravo na izbor i sopstveno pravo na planiranje porodice, koje joj pripada.
Treba naglasiti da je pravo da sama odlučuje o rađanju dece zagarantovano Porodičnim zakonom (član 5. Porodičnog zakona, Službeni glasnik Republike Srbije 18/25 kaže: ’Žena slobodno odlučuje o rađanju.’). Donošenjem odredbe u Ustavu RS prekršeno je i pravilo o očuvanju već dostignutog nivoa zaštite ljuskih prava.
Ovakvom odredbom, Ustav omogućava i manipulisanje zabranama abortusa. Na primer, sledeći ovu praksu SPC, država bi mogla da navede nizak natalitet u zemlji, da se malo dece rađa, da smo država koja rapidno stari i sl, da bi zabranila abortus. Oduzimanjem prava ženi na izbor, zabranom abortusa ili nekim sličnim merama ovi problemi neće biti rešeni, nego će na taj način drastično biti ugrožena ženska ljudska prava, ali i žensko zdravlje! O ovome posebno treba misliti.
Da bi se smanjio broj abortusa potrebna je edukacija stanovništva o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji, a pad nataliteta se ne zaustavlja odredbom Ustava ili inicijativom Srpske pravoslavne crkve, nego populacionom politikom koja se sigurno ne zasniva na zabrani abortusa i određivanja života pojedinki/pojedinaca.
Da bi se žene u većoj meri odlučivale na potomstvo, moraju prvo da se steknu bolji materijalni i opšti uslovi, kako bi buduća deca mogla normalno da odrastaju. Kada TO država učini, i natalitet će biti viši, i abortusa će biti manje.
Pravo žene je da odluči o rađanju deteta, kaže zakon. Njeno pravo je da se odluči i na abortus. A lekari? Neka se bave svojom strukom. Šta uopšte znači 'lekari vernici'? To sa strukom veze nema. Lekari bi trebalo da se drže Hipokratove zakletve i u nju veruju. Crkva bi trebalo da propoveda ljubav, a ne širi mrznju, strah i zabrane.
Moje telo, moj izbor. Moje zdravlje, moja briga.
Moje potomstvo, moja stvar!


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook