Blog | mr Maja Sedlarević

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
mr Maja Sedlarević | Nedelja, 20. 01. 2013. | Komentara: 0

ZASTAVA DA SE VIJORI, A NE DA GORI!

Poslednjih dana svi smo svedoci učestalih napada i skrnavljenja zastave Vojvodine. Naravno, ovako nešto je nedopustivo. I u ranijem periodu dešavalo se da zastava Vojvodine bude kradena ili uništavana, jer postoje ekstremističke grupe i pojedinci kojima smeta. Ipak, po izveštajima MUP-a Republike Srbije o stanju bezbednosti na teritoriji AP Vojvodine, ovo se dešavalo retko, svega nekoliko puta godišnje. Međutim, u poslednje vreme, ekstremisti u ovoj zemlji jačaju i postaju sve opasniji, upravo zbog toga jer se njihovo ponašanje toleriše i ne sankcioniše. Ne može a da se ne primeti da se njihovo delovanje pojačalo i postalo vidljivije upravo sa dolaskom na vlast desnih, konzervativnih snaga.
Zastava Vojvodine postoji od februara 2004. godine, kada je 27. februara 2004. godine, Skupština AP Vojvodine usvojila Odluku o vojvođanskoj zastavi.
Njeno postojanje i isticanje definisano je u skladu sa Ustavom Republike Srbije (Član 183, Stav 4), Statutom AP Vojvodine (Službeni list APV br. 17/2009), Zakonom o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik RS br. 129/2007), Odlukom o zastavi AP Vojvodine (Službeni list APV br.2/2004 i 18/2009) i Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Skupštini AP Vojvodine (Službeni list APV br. 5/2010 i 8/2010).
Sve ovo mora da se istakne da bi se pokazalo da je napad na zastavu Vojvodine ustvari napad na AP Vojvodinu, Republiku Srbiju i njen Ustav.

Šta zastava Vojvodine znači?

Zna se da je evropska tradicija da regije imaju svoje simbole, uključujući i zastave. Vojvođanska zastava je u bojama srbijanske trobojke da bi se pokazalo to da je Vojvodina u Republici Srbiji. S druge strane, boje nisu proporcionalne, tj. nisu srazmerne, nisu jednake širine iz jednostavnog razloga što su jednakih širina zastave nacionalne, tako se barem pokazalo u evropskoj tradiciji, a ovo je regionalna zastava. Tri žute zvezdice postavljene u krugu na centru plavog šireg polja predstavljaju tri istorijske i današnje regije u Vojvodini, Srem, Banat i Bačku, čime se pocrtava, ne samo težnja za decentralizacijom unutar Srbije nego i unutar same Vojvodine, kao i za evropskim tradicijama na osnovu kojih se i došlo do ovog rešenja zastave.
Zašto smo insistirali i istrajali u borbi da Vojvodina dobije svoju zastavu i svoj grb?
Sve ono što nema SIMBOL ne postoji. Sve ono što ne može da se formalizuje pojmom, ljudski um ne može da shvati.
Svojom posebnošću branimo svoje pravo na različitost, a različitost Vojvodine  je uvek bilo to bogatstvo kojim se i ponosimo i koje je naš potencijal.
Vojvodina ovakva kakva je, od 1848. godine na ovamo, promenila je niz svojih svojih karakteristika, promenila je sastav stanovništva, promenila je sve i svašta, ali ono što je čini onim što jeste to je da je bila, jeste, i treba da bude, mesto razumevanja, tolerancije, mesto najmultietničnije sredine na tlu Evrope, višejezičnosti i jednakosti svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.
Vojvođanska zastava odražava upravo svu posebnost i različitost Vojvodine. Svaki napad na nju, napad je na svakog/svaku od nas.
Poštujući sve zastave, posebno ističemo i tražimo poštovanje zastave Vojvodine. Pod našom zastavom su svi dobrodošli ako žele ravnopravnost, solidarnost i napredak ovog društva.

(NAPOMENA: Više informacija o zastavi Vojvodine možete pronaći na sajtu www.zastavavojvodine.com)


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook