Blog | Olena Papuga

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Olena Papuga | Ponedeljak, 12. 11. 2012. | Komentara: 1

Vreme je za žene

Usvajanjem amandmana koji smo Aleksandra Jerkov i ja,kao poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine podnele na Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, u martu je obezbeđeno da ubuduće u Narodnoj skupštini Republike Srbije među poslanicima bude prisutno najmanje 30 odsto žena.

Uoči parlamentarnih izbora najavljivano je da će u budućem sazivu Republičkog parlamenta trećina poslanika i biti žene.
Međutim, iako je stanje danas značajno bolje nego što je bilo u prošlom sazivu, još nije dovoljno dobro. Te trećine još nema.
Stranke i dalje ne moraju da imaju 30 odsto žena poslanika. Dakle, na izbornoj listi može da piše jedno,a kada dođe do podele poslaničkih mandata, stranke mogu da ih zamene njihovim muškim kolegama. Dalje, zakon o izboru narodnih poslanika ne predviđa ni da ženu koja ode iz parlamenta nasledi žena, već prvi slobodan kandidat sa liste.

U poslaničkom klubu Lige socijaldemokrata Vojvodine, od petoro poslanika, dve su žene. Pritom, jedna je predsednica poslaničke grupe. Pored LSV, na prste se još mogu prebrojati stranke čije su poslanice u prilici da nešto stvarno i kažu, urade i preduzmu.

Još mi u ušima odzvanja ono objašnjenje Aleksandra Vučića (naći ćete ga na http://www.youtube.com/watch?v=n0_OeCosqhU), kako je na izbornoj listi za republičke izbore moralo biti trećina žena da bi se zadovoljiva forma, iako on lično ne misli da su to zaslužile.

Ta poruka je bila samo još jedna u nizu poruka kojima se žene suštinski I dalje odgovaraju od učešća u politici, bez obzira na deklarativno zalaganje za suprotno.

Verovatno je sličan odnos prema stvarnom učešću žena u politici i u nekim drugim strankama, s obzirom da smo mogli čuti i pročitati i primer poslanice koja je ostala bez mandata kada je zatrudnela.

Ipak, o situaciji u kojoj se nalaze one malobrojne žene koje su u poziciji da sede u skupštinskim klupama najbolje govori činjenica da su mnoge od njih ćutale kada smo ih Aleksandra Jerkov I ja pozivale da podrže naš amandman koji će obezbediti 30 odsto žena u parlamentu.

Mnoge su nas tada podržale tek kada su dobile "zeleno" svetlo iz svojih partijskih centrala.

Krajnje je vreme da žene u parlamentu osim svojih stranaka i glasača počnu da zastupaju i interese žena.

Krajnje je vreme da neke od poslanica prestanu da budu samo dekoracija. Da, prestanu da budu neko ko popunjava prosek u kvoti određenoj za žene i da ne pristaju više da budu samo puke stiskačice tastera prilikom glasanja.

Vreme je da žene predstavljaju i žene.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook