Blog | Robert Vizi

 
 
Izbori u LSV
Robert Vizi | Utorak, 11. 10. 2016. | Komentara: 0

Deset godina od poziva na bojkot ustavnog referendumapiše: Robert Vizi

Prošlo je deset godina od kako je, kao predsednik Skupštine Vojvodine, 11. oktobra 2006. godine, Bojan Kostreš pozvao na bojkot ustavnog referenduma.

Kao predsednik najvišeg predstavničkog tela građanki i građana Vojvodine upozorio je na to da je položaj Vojvodine u njemu loš, da izvorne nadležnosti APV i lokalnih samoprava nisu određene i garantovane ustavom već su prepuštene da ih Narodna skupština Republike Srbije uređuje svojim zakonima i da Vojvodina nije dobila ekonomsku autonomiju kako neki tvrde.

Upozorio je na to da je Predlog ustava loš, da se donosi bez javne rasprave, da je njegova izrada bila u rukama nekoliko političkih partija, da je taj predlog u direktnoj suprotnosti sa pravom EU i blokira evropske integracije jer ne poštuje primat međunarodnog prava i nema neposredne primene međunarodnog prava od domaćih sudova. I tada je govorio, i danas govori da mu nije jasno zašto je propisano da Vojvodini pripada 7% budžeta Republike Srbije iako ona čini 27% stanovništva, 30% teritorije a 35-37% bruto nacionalnog dohotka dolazi iz Vojvodine? Kako su uopšte došli do tih 7%? Zašto ne bar 30?

Uvek ću odabrati Vojvodinu

Zbog tog poziva na bojkot, neki su čak najavljivali njegovu smenu. Odgovorio im je, sada već čuvenom rečenicom, da će između Vojvodine i funkcije, uvek izabrati Vojvodinu. U snažnoj referendumskoj kampanji učestvovale su najjače stranke vlasti i opozicije. U antireferendumskoj kampanji učestvovali su samo Liga socijaldemokrata Vojvodine, zatim LDP i koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina". Ipak, ustavni referendum u Vojvodini nije prošao. Činjenica je međutim da je prošao u drugim krajevima Srbije i da traje, evo, punu deceniju iako su mnogi ocenjivali da je reč o privremenom rešenju.

Već bismo imali Banatsku magistralu

Liga socijaldemokrata Vojvodine svih ovih godina upozorava na to da je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, a ovaj Ustav spominje samo jedan jezik i jedno pismo. Upozoravamo i na to da se Ustav koristi da obesmisli autonomiju Vojvodine jer se bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, izvornih prihoda i imovine, njen položaj u republičkom parlamentu godinama menja, osporava i unižava. Ustavni sud je svojim odlukama 2012. i 2013. tome itekako doprineo.

U međuvremenu, menjale su se republičke vlasti, a tih famoznih „sedam odsto" zapisanih u Ustavu nikada nisu poštovane. Po tom osnovu Vojvodina je zakinuta za preko dve milijade evra.

Nedavno je objavljeno da u Vojvodini ima oko 170.000 nezaposlenih. Kostreš je u jednom govoru ukazao da je te dve milijarde evra novac dovoljan za subvencionisanje 200.000 radnih mesta. Ili, računao je, taj novac je dovoljan za izgradnju hiljadu kilometara autoputa. Kaže, već bismo imali Banatsku magistralu, tunel kroz Frušku goru, autoput od Rume do Novog Sada. Imali bismo autoput koji bi povezao Zrenjanin sa rumunskom granicom. Imali bismo autoput od Apatina, preko Sombora, do Subotice, pa do Banatske magistrale. Imali bismo autoput od Beograda, preko Pančeva do Vršca.

Dokle Vojvodina da trpi?

Većina onih koji su pre deset godina među sobom, jedni drugima, čestitali Ustav, a LSV nazivali ekstremistima, separatistima, mrziteljima Srbije i sličnim imenima, danas se slažu da taj Ustav treba menjati. Svako iz svog razloga. Neki kažu da će to biti pre, neki kasnije, ali je sigurno da će promena Ustava uslediti.

To, međutim, ne znači da treba čekati sa raspravom o novom ustavu. Budući ustav mora rešiti brojna pitanja pred Srbijom koja su predugo otvorena.

Jedno od njih je položaj Vojvodine.

Činjenica je da su se menjale države, ali Vojvodina punih 28 godina trpi i nikada nije trenutak da se progovori o nepravdi koja joj se nanosi. Mi mislimo da vremena više nema.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se borila, bori se i boriće se za široku autonomiju Vojvodine u okviru Republike Srbije. Da novac koji ovde zaradimo ovde i ostane. Borimo se da ponovo budemo razvijena pokrajina i da se vrati njena imovina. Borimo se da u Ustavu piše da Vojvodina mora imati zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, izvorne prihode i imovinu. Borimo se i borićemo se da za to da Ustavom bude zabranjena prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima.

Za nas je neprihvatljivo da Skupština AP Vojvodine, svih 120 poslanika koje bira negde oko dva miliona građanki i građana Vojvodine, ima pravo i mogućnost kao jedan poslanik u Skupštini Srbije.

I sve što želimo Vojvodini, želimo da imaju i druge pokrajine u Srbiji. Pod jednim jedinim uslovom: da to ne znači ukidanje prava Vojvodini.

Mora se progovoriti

Mi želimo da Republika Srbija bude regionalizovana i decentralizovana država svih njenih građana i građanki. Želimo i da Srbija bude zaista sekularna republika.

Želimo mi još toga ovoj zemlji. I nemam ništa protiv da se neko sa time složi ili ne složi. Ali o tome i o nizu drugih pitanja koja se predugo guraju pod tepih mora da se progovori.

Bojan Kostreš je i letos poručio da Republika Srbija ne sme sebi da dozvoli sramotu da još jedan ustav donosi preko noći. Da, novi ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera. Isto tako, taj ustav mora biti realan. On mora biti u evropskom duhu, u skladu sa EU standardima. I, mora odražavati stanje na terenu. Jedino na taj način će biti postignuto da ova zemlja ubrza svoj put u evropsku porodicu i bolji život svojih građanki i građana. Danas, na desetogodišnjicu njegovog poziva na bojkot ustavnog referenduma, to je više nego jasno.

Autor je član 
Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
Aleksandar Jovanović | Utorak, 31. 03. 2020. | Komentara: 0
Izvoznik virusa Jedno je sigurno: ovo će zauvek poljuljati poverenje u KPK i u samu Kinu na svetskoj sceni
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.

facebook