Blog | Velimir Kovacevic

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Velimir Kovacevic | Subota, 20. 10. 2018. | Komentara: 0

Zaposleni moraju imati zdrav i bezbedan rad

U poslednje vreme mediji sve učestalije izveštavaju o nesrećama koje se događaju na radu, čije posledice su teške telesne povrede ili smrt lica, a rezultat su opasnih radnji ili opasnih uslova, a najčešće i jednog i drugog. Svi ovi događaji prošli bi manje zapaženi, da nisu u javnosti komentarisani kao neminovnost opasnih uslova, pri čemu se namerno ili slučajno izgubilo iz vida da su opasni uslovi rezultat postojanja opasnih radnji koje proizlaze iz neznanja, nesposobnosti ili nemotivisanosti.

U tom kontekstu prihvatljiva je istina da se povrede na radu koje su prijavljene Inspekciji rada, najčešće dešavaju u delatnosti industrije i građevinarstva (oko 70% svih povreda na radu), i da je najčešći izvor povreda oprema za rad, ali kada je u pitanju radno-pravni status zaposlenih kod kojih je nastupila smrt usled povrede na radu ne sme se ignorisati podatak da preko 50% nastradalih radnika nije imalo stalni radni odnos i da su čak 32% radnika koji su izgubili život radili na „crno“.

Uz sve to ne sme se zanemariti činjenica da poslodavci u odnosu na prirodu delatnosti koju obavljaju u preduzeću ili ustanovi, obično nisu imali adekvatne procene rizika sa aspekta bezbednosti i zdravlja zaposlenih, uzimajući u obzir, između ostalog, izbor sredstava za rad, uslove radne okoline, sredstava i opreme lične zaštite na radu, materijala koje koristi u procesu rada, prilagođenost radnih mesta i radne okoline zaposlenima, kao i druge okolnosti koje su rezultirale najtežom posledicom.

Nažalost, iako je Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu ovo pitanje jasno uređeno, poslodavci još uvek smatraju da bezbednost i zdravlje na radu njihovih radnika nije važna jer inspekcijske kontrole gotovo da i nema, a za neke telesne povrede se i ne sazna zbog nagode sa povređenim radnikom, dok drugi smatraju da im je bezbednost i zdravlje na radu bitna, ali preduzimaju potrebne mere samo kad se nesreća dogodi. Veoma je mali broj onih koji pridaju značaj ovom pitanju i uvode sistem upravljanja rizikom od opasnosti i štetnosti, a još je manji broj onih kojima je bezbedan i zdrav rad način na koji vode poslovanje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva poslodavce, Inspekciju rada, kao i sve druge nadležne organe da dosledno poštuju odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i da intenzivnije vrše nadzor i kontrolu njegove primene, a naročito da sprovode propisane procedure iz procene rizika kojom se veoma efikasno može sagledati bezbednost i stanje radnih uslova na svim radnim mestima i u radnoj okolini kako bi se finansijska sredstva, koja je poslodavac dužan da odvaja za poboljšanje bezbednosti i uslova rada, pravilno usmerila za rešavanje konkretno utvrđenih nedostataka ili nepravilnosti vezanih za ovu problematiku.


Nevena Subotić | Četvrtak, 11. 02. 2021. | Komentara: 0
Pušenje ili svinje odlučite sami Činjenica da je cena svinjetine niža od  pakle najjeftinijih cigara privukla je pažnju nekoliko medija, proizvođači to i sami znaju, javnost nije mnogo obratila pažnju na tu činjenicu, a država... Država se po ovom pitanju, za sada, ne oglašava. Od Srbije koja je još od davnina poznata po svinjarstvu na dobrom smo putu da ovu granu proizvodnje potpuno izgubimo.
mr Maja Sedlarević | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0
Građani da se pitaju i odlučuju!
Živimo u vremenima pomerenih/promenjenih vrednosti, u kojima pravila ponašanja, značaj institucija i kolektivna solidarnost gube na značaju ili ih gotovo i nema. Stoga, važno je znati i zapamtiti kako bi šta trebalo (i moralo) da funkcioniše da bi ovo društvo funkcionisalo i bilo u korist građanki i građana.
Nevena Subotić | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0
Harvey Weinstein otpremljen u zatvor, neka se spremi Jutka Ozbiljniji pristup ovom slučaju od strane sudova, političara, medija, javnosti, sa druge strane pokazao bi da će svaka žena koja se odupre nasilju, prijavi nasilnika, ili trpi ovakvu vrstu nasilja imati maksimalnu podršku i zaštitu zakonom propisanih organa i ustanova, kao i podršku okoline i javnosti. 

facebook