Ne mešati se u unutrašnje stvari druge države

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 29. 09. 2016. | Komentara: 0

Ne mešati se u unutrašnje stvari druge države

BEOGRAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas za "Politiku" da LSV nije predložila referendum o Vojvodini, već samo komentarisala mešanje Tomislava Nikolića u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. 

 LSV

– Zna se procedura za referendum, mi ga nismo predložili, mi smo samo pitali kako se Tomislav Nikolić nije setio da tako nešto komentariše kad je Ustavni sud Srbije doneo odluku o Statutu Vojvodine, a setio se da komentariše odluku Ustavnog suda druge države. Liga nije izašla ni sa kakvim predlogom za raspisivanje referenduma, a ako ikad to budemo radili, uradićemo u skladu sa zakonom – naveo je Kostreš. On kaže i da ne vidi ništa sporno u poređenju Republike Srpske i Vojvodine, mada je BiH, ovako uređena, nastala u Dejtonu, što nije slučaj sa Srbijom.


– Ako bismo gledali na koji je način koja država konstituisana i kakvi su odnosi u samoj državi, onda ne bi moglo da se instalira nešto što se zove međunarodno pravo i dobri odnosi. Republika Srpska je autnomna teritorija, ili entitet, ili kako god hoćete, u državi koja se zove BiH, a AP Vojvodina je autonomna pokrajina u okviru Republike Srbije. Ustavni sud BiH i Srbije jasno preciziraju položaj i poziciju ova dva entiteta. Ja ni na koji način ne želim da stavljam znak jednakosti između Republike Srpske i Vojvodine, ali ako u suverenoj državi koja se zove BiH jedan Ustavom definisani deo te BiH ne poštuje Ustavni sud, već njegovu odluku poništava raspisivanjem referenduma i to podržava predsednik Srbije, mi smo samo pitali kako nije primetio da se slična stvar dešavala i u Srbiji, čiji je on predsednik.


Na podsećanje da je Ustavni sud BiH doneo odluku preglasavanjem Srba i Hrvata, Kostreš je odgovorio:
– Znam, ali da li vi i ja treba da definišemo pravilnik o radu US BiH? Znači, Ustavni sud BiH je doneo odluku i ako mi očekujemo da se poštuje odluka Ustavnog suda Srbije, onda treba da poštujemo odluke Ustavnog suda susedne države, ili bar da se ne mešamo u to, a naročito predsednik države.

(BILSV, 29. 09. 2016)





Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook