Tepić: Narodna skupština i poslanici nisu usputna stanica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 18. 10. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Narodna skupština i poslanici nisu usputna stanica

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić istakla je večeras da LSV ne može da prihvati činjenicu da je Vlada Srbije stala iza predloga Ministarstva prosvete kojim se diskriminiše jedna grupa studenata - predbolonjski magistranti i doktorandi – jer im se ne omogućava produženje studiranja. Ona je na kraju prvog dana rasprave o Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju kritikovala ministra prosvete jer se nije uključivao u raspravu, već se, kako je ocenila, branio ćutanjem.

lsv
 
Ministarstvo nije bioskop
 
Tepić je naglasila i da za poslanike LSV nisu prihvatljivi argumenti da se Ministarstvo našlo u vremenskom tesnacu, jer je ministar došao u Ministarstvo juče, te ukazala da ministarstvo ne postoji od juče. Predočila je ministru i da njegova zamerka što nema dovoljan broj izvršilaca i zaposlenih koji bi mu bili prvi krug saradnika, nije opravdavajuća jer u Ministarstvu godinama radi, kako je rekla, armija profesionalaca koja bi mu sve podatke do kojih nije mogao da dođe dugo dala za 24 sata.
 
- Takođe, kada ste došli u ministarstvo, Vi, gospodine ministre, niste došli u bioskop očekujući možda neki nepoznat sadržaj, da ne znate kakav Vas film očekuje. Vi ste došli u Vladu Republike Srbije i to naročito u takvu oblast koja je težišno i suštinski važna za svako društvo, baza za razvoj svakog društva. I opravdanje da ste Vi novi, kod nas u LSV ne nailazi na razumevanje. Zato što, Vi niste u periodu adaptacije kao kada deca polaze u vrtić, već morate da znate tačno koji posao očekujete da obavite. I ono što sam ja mogla da zaključim iz ekspozea koji smo ovde satima slušali, jeste da Vlada Republike Srbije punom parom, vrlo energično, kreće u reformski proces u svim oblastima. Tako da informacije koje su Vama bile argument zbog koga ste ušli u taj cajtnot, vremenski tesnac, po nama ne stoji – naglasila je poslanica LSV.

                                 
Pred poslanike argumentima,
a ne ćutanjem
 
Marinika Tepić je zamolila ministra prosvete da kritike koje dolaze od narodnih poslanika ne shvati lično i da ih ne personalizuje.
- Ja potpuno verujem da Vaše novo iskustvo na ministarskom mestu nose i neke lepe stvari, kao što su posete školama, fakultetima i to je potpuno prirodno, gde vas ljudi sa mnogo više osmeha nego ovde dočekuju i sa nekim verovatno blagonaklonijim odnosom. Ali Vi morate da se ozbiljno naoružate argumentima kada dolazite u Narodnu skupštinu, da zaista ukrstimo te argumente i da sve pršti od argumenata kada diskutujete sa narodnim poslanicima, a ne da stičemo utisak da se branite ćutanjem. Jer, mi smo ovde kad je reč o studentima, pretpostavljam da ste to negde svi zaključili, na istoj strani. Dakle, niko nije imao rezervu prema tome da im se ne treba produžiti period studiranja, ali smo imali rezon prema tome kako neko ko se stara o jednakim uslovima i studentskom standardu može da predloži takvu meru i zakonsku intervenciju da diskriminiše jedan broj studenata – pojasnila je.
 
- Ne dozvolite sebi da upadnete u tu zamku, kao što se dešavalo nekim Vašim kolegama koji su pre sedeli na Vašem mestu, i da tretirate Narodnu skupštinu i nas narodne poslanike kao neku usputnu stanicu gde dođete očekujući da će jako brzo da se rasprava završi i da do perioda ručka završite tu diskusiju.  Ja sam shvatila da se Vama možda ne baš žurilo, ali da ste očekivali, pošto ste se prvi put uključili u diskusiju tek posle gotovo pet sati diskusije, u 15 do 4, kako stoji u stenogramskoj belešci, i Vaša prva primedba je bila da niste očekivali petočasovnu raspravu o nekoliko intervencija koje ste prložili. Mi jesmo očekivali. Ja svaki put sa nestrpljenjem očekujem ministre da možemo da razgovaramo o onome što kreiramo kao zakonodavni okvir u bilo kojoj oblasti, a sutra Vi to treba da izvršavate. I zato Vas molim da ne upadnete u tu zamku da na parlament gledate kao na usputnu stanicu, da ne upadnete u tu zamku kao što smo mogli da čujemo od nekih vaših kolega da su oni navikli da rade, a mi samo da pričamo. Naš je posao da to radimo i da zajedno promišljamo kako uređujemo sve oblasti u Republici Srbiji – zaključila je Tepić.
 
Ona je dodala i da očekuje da će biti razumevanja za amandman LSV, ili bilo koji amandman koji se odnosi na stvaranje uslova da se i predbolonjskim magistrantima i doktorandima produži studijski rok.
 
(BILSV, 18.10.2016)



Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook