Pet sati u parlamentu tražila da ministar odgovori na pitanje!

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 20. 10. 2016. | Komentara: 0

Pet sati u parlamentu tražila da ministar odgovori na pitanje!

BEOGRAD – Vlada Republike Srbije nije usvojila amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine na Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, ali je usvojila amandman poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića kojim se traži isto što i amandmanom LSV - da nema diskriminacije predbolonjskih magistranata i doktoranada. Tim povodom narodna poslanica LSV Marinika Tepić je od resornog ministra zatražila da objasni zašto je promenio svoj stav u odnosu na načelnu raspravu tokom koje je isticao da ne postoji zakonski osnov da i oni budu obuhvaćeni produženjem roka studiranja. Posle petosatne rasprave i tri insistiranja poslanice LSV, ministar je konačno dao nekakav odgovor!

LSV
 
Kako je došlo do promene
 
– Ono što se u međuvremenu desilo jeste da se Vlada obratila narodnim poslanicima sa predlogom da se prihvati amandman narodnog poslanika, što je za nas dobar signal. Ali, naprosto moramo primetiti da su i narodni poslanici većine, pretpostavljamo u želji da spasu svog ministra od osude da je na prvom radnom zadatku u oblasti visokog obrazovanja stao iza diskriminatorskog predloga i branio ga manje ili više uspešno. Ali ono što mene dodatno zanima u ovom, rekla bih, opamećivanju, uz pomoć narodnih poslanika: šta je ministar na sednici Vlade naveo kao obrazloženje da bi se ta odluka promenila – upitala je ona.
 
Marinika Tepić je podsetila da su tokom rasprave brojni amandmani tretirani kao istovetni sa amandmanom poslanika Martinovića odbijeni upravo iz tog razloga, ali da nema obrazloženja zbog čega je njegov amandman usvojen.
 
– Stoga bih volela da čujem to obrazloženje, a naročito molim gospodina ministra da se uključi u diskusiju i da nam objasni na koji način je, pretpostavljam da je na sednici Vlade on inicirao, obrazlagao i podržao ovakvu amandmansku intervenciju, kako je on to sada branio na sednici Vlade, kako je Vlada došla do toga da usvoji ovaj amandman, a to se nije desilo mnogo dana ranije kada je podnela drugačiji predlog – istakla je Tepić. Dodala je i da želi da od ministra lično čuje razloge zbog kojih je amandman prihvaćen,  s obzirom na to da je pre dva dana govorio da nikako ne može to da učini, pozivajući se pri tom na savete savetodavnog tela.
 
SNS može, a opozicija ne
 
Nakon dva i po sata rasprave, tokom koje su i drugi poslanici opozicije upozoravali da su njihovi amandmani odbijeni zbog prihvatanja amandmana SNS, i upornog pokušaja poslanika Aleksandra Martinovića da prikaže da to nije tako, Marinika Tepić je još jednom pozvala ministra prosvete da konačno objasni kako je došlo do promene stava, budući da je ćutao tokom cele rasprave.
 
– Predstavnik vlade koja je usvojila amandman i amandman koji je postao sastavni deo ovog akta o kome mi treba da raspravljamo, apsolutno se ne izjašnjava, a sa druge strane, imamo predstavnika većine, odnosno predlagača amanadmana koji je usvojen i koji nam u ime vlade, čiji član nije, objašnjava zašto je vlada prihvatila njegov amandman. Ja ne razumem kako je moglo da dođe do ove promene uloga – istakla je poslanica LSV.
 
Takođe, Marinika tepić je od ministra tražila i da potvrdi ili demantuje nezvaničnu informaciju da se priprema novi Zakon o visokom obrazovanju.
– Da li je tačno da niste imali dovoljno vremena da se temeljnije pozabavite ovim predlogom zakona, odnosno izmene zakona i zato ga tako oštećenog i diskriminatorskog uputili nama narodnim poslanicima, zato što je u ministarstvu čiji ste starešina, na radnom planu inicijativa za potpuno nov Zakon o visokom obrazovanju kojim se želi potpuna centralizacija visokog obrazovanja, tako što će se svi univerziteti zapravo ugasiti, a uspostaviti jedan cenralizovan univerzitet Srbije? – zapitala je ona.
 
Teške reči u raspravi o obrazovanju
 
U replici poslaniku SNS Aleksandru Martinoviću, koji je sve vreme menjao teze ukazujući kako amandmani opozicije nisu odbijeni zbog usvajanja njegovog amandmana, iako je upravo to navedeno u obrazloženju, a zatim izneo uobičajene optužbe na račun opozicije za uništavanje države u proteklom periodu i posebno apostrofirajući Mariniku Tepić kao člana Vlade Vovjodine tvrdeći da su se za vreme njenog mandata dešavale malverzacije i slično, narodna poslanica LSV je odgovorila:
 
– Izuzetno sam ponosna na period kada sam bila pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, o čemu je i vaš ministar gospodin Udovičić u više navrata upravo ovde, pred vama govorio i aplaudirao radu sekretarijata kada se usvajao Zakon o sportu.
Ona je zatim ponovila da je i Martinović u svom izlaganju upravo potvrdio ono što je ona prethodno kritikovala - da predstavnik zakonodavne vlasti brani nešto što je usvojila Vlada čiji predstavnik to ne čini.
 
– To je bilo moje pitanje – zašto stalno neko u ime ministra, u ime Vlade, ovde govori kako jeVvlada postupila, a mi ne možemo iz prve ruke da čujemo od ministra koji je ovde predstavnik Vlade kako se to desilo i šta se zapravo desilo – navela je ona.
 
Takođe, kritikovala je i teške reči koje je Martinović u svom izlaganju koristio.
 
– Što se tiče teških reči, a čuli smo ih puno i danas ovde, i ja potpuno razumem da termini kao što je „linčovati“, „baražna vatra“, „genocid“, čak kada ste pominjali farmaceutske ustanove, vama nisu strane, samo što je njihovo mesto u nekim drugim dokumentima, a ne kada raspravljamo o visokom obrazovanju. Zaista bih ujedno i predsedavajućeg molila da obrati malo više pažnje na vokabular, zato što genocid nije reč i termin sa značenjem sa kojim se može olako upravljati, govoriti, naročito ovde u narodnom domu. Naravno, sa strane LSV poznajući težinu onoga što znači genocid, preporučujem kolegama da se ne igraju i ne vrte ovakve teške reči za teme i za tačke dnevnog reda koje tome ne priliče – zaključila je ona.
 
Vlada ne želi da prizna grešku
 
Komentarišući amandman poslanika LSV na Zakon o visokom obrazovanju, Marinika Tepić je istakla da joj je žao što Vlada nije uzela u obzir taj predlog kojim se nediskriminišu studenti, odnosno kojim bi bila ispravljena greška u prvobitnom predlogu Vlade, pa bi na jednak način, pod jednakim uslovima bilo produženo studiranje i postdiplomcima, predbolonjcima, odnosno magistrantima i doktorandima.
 
- Ali, Vlada je uzela u obzir jedan drugi amandman o kojem smo već dosta čuli o čemu ja neću govoriti, ali cenim kao dobru reakciju Vlade da na ovaj način prizna svoju grešku. Iako verbalno to niko nije rekao, ja imam potrebu da to čujem jer smo mi ovde slušali kako je Vlada izašla u susret, kako je želela da pomogne, kako je imala razumevanja... ali nikako da se jasno i bez ikakvih tenzija kaže: Jeste, evo, u jednom delu je Vlada pogrešila i diskriminisala, ne uzevši u obzir ove postdiplomce, predbolonjce, ali evo amandmanski je to rešeno do kraja – naglasila je poslanica LSV u Skupštini Srbije.
 
Kako je istakla, nesposobnost da se prizna greška i da se izdrži kritika opozicije u nesebičnom trajanju od dva minuta je nju iznenađujuća. Ponovo je ukazala na činjenicu da ministar se ni posle pet sati rasprave ne oglašava i ne odgovara na najmanje 50 pitanja koja su mu u toku dana postavljena
 
- Dakle, ja u trećem pokušaju, gospodine ministre, na ovom mestu ste birani pre nekoliko nedelja, ponavljam, budite ministar i pokažite svoj pun kapacitet i znanja i promišljene politike visokog obrazovanja, obratite se narodnim poslanicima, odgovorite na pitanje, moje pitanje: Kako ste Vi, izašavši iz ove sale pre dva dana, i dalje branili i stajali da ste ispravno postupili kada ste diskriminisali deo studenata, a evo posle dva dana je taj stav promenjen? Jako me zanima kako ste na sednici vlade to obrazlagali, ako ste obrazlagali. Da li ste na kraju podržali i vi lično ili ste možda preglasani pa se ne izjašnjavate? A ja zaista mislim da je red, na kraju krajeva, ovde, u ovom domu gde ste birani i gde treba sve argumente koje imate i svo znanje da pokažete, da odgovorite na pitanja opozicije, a ne kao što sam rekla pre dva dana, da tretirate parlament i narodne poslanike kao usputnu stanicu – ponovila je Tepić.
 
Ministar se oglasio tek posle pet sati insistiranja
 
Posle pet sati rasprave, a nakon trećeg insistiranja poslanice LSV, usledio je kratak odgovor ministra prosvete u kojem je rekao da je on ministar studentima, da je Skupština Srbije najjači organ vlasti čiju odluku Vlada mora da poštuje, te da bi u novom zakonu o visokom obrazovanju Vlada Srbije trebala da imenuje Nacionalni savet za visoko obrazovanje da bi mogla da utiče na njega jer tada ne bi došlo do ovakvog međukoraka. Ministar je obećao i da će u toku sutrašnjeg dana mišljenje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje biti na sajtu Ministarstva prosvete.
 
Nezadovoljna odgovorom ministra prosvete, Marinika Tepić je zatražila njegovo pojašnjenje o međukoraku u kojem se našao.
 
- Moram ponovo da Vas pitam, jer ste istakli značaj zakonodavnog tela Narodne skupštine i nas narodnih poslanika i da ste Vi shvatili gde je čije mesto: Da li ste Vi kroz Vaš odgovor hteli nama da kažete, zapravo, da ste prihvatili mišljenje savetodavnog tela šta god da je ono Vama savetovalo kroz svoju odluku, pa makar to pretpostavljalo i kršenje zakona, kao što je bio slučaj, jer biste Vi diskriminišući deo studenata prekršili niz drugih normi? Znači, Vi ste svesno ušli u potencijalni rizik da prekršite neke druge zakone, osluškujući isključujući savet Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, bez obzira da li to podrazumeva kršenje drugih zakonskih normi – zaključila je narodna poslanica LSV Marinika Tepić.
 
(BILSV, 20.10.2016)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook