Dati novac mladima umesto za crkvu i predsednika republike

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 06. 12. 2016. | Komentara: 0

Dati novac mladima umesto za crkvu i predsednika republike

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić ponovila je danas da LSV neće moći da podrži Predlog budžeta za 2017. godinu. Ona je na završetku načelne rasprave o budžetu 2017. godine istakla da će poslanici LSV pokušati da kroz amandmane i konstruktivnim predlozima ovaj dokument bude bolji. Tepić je predložila da se umesto enormnih cifara za usluge po ugovoru i SPC novac izdvoji za mlade i prevenciju različitih bolesti, a ukazala je i da se za pronatalitetnu politiku daje duplo manje novca nego za avio-službu Vlade.  

Transkript govora poslanice Marinike Tepić možete pročitati u nastavku.

LSV

Poštovana predsednice,
poštovani gosti članovi Vlade,
koleginice i kolege narodni poslanici,

Težišni deo rasprave do sada se, uglavnom, svodio na ono što bih nazvala spoljnom politikom ili spoljnim prikazom budžeta. Odnosno, kako se do njega došlo, koji je njegov okvir, konture, sa fokusom na obrazloženja kako se došlo do smanjenja deficita, što je, svakako, za pohvalu. Ja ću se osvrnuti na neke stvari, u ono malo vremena koliko je ostalo za Ligu socijaldemokrata Vojvodine i što moj predsednik Nenad Čanak juče nije stigao, a vidljivo je iz nekih pozicija budžetskih, direktnih korisnika i što svako razume, ko učestvuje u ovoj raspravi i ko je prati u direktnom prenosu.

36 miliona predsedniku Srbije
za usluge po ugovoru

Najpre ono što je nama bolo najviše oči jeste, na primer, pozicija koja se odnosi na usluge po ugovoru u iznosu od gotovo 20 milijardi dinara gde je, na primer manji iznos ali opet vredan pažnje - za usluge po ugovoru za predsednika Republike predviđen iznos od 36 miliona dinara. Mi smo mišljenja da bi bilo bolje da su ova sredstva bila planirana za programe zapošljavnaja mladih ljudi u okviru, na primer, Ministarstva omladine i sporta ili za pripadajući Fond za mlade talente, istog ministarstva. Smatramo da mladi ljudi, najdarovitiji ljudi, sa pravim diplomama treba dodatno da se obrazuju i da će svojim daljim stečenim znanjima mnogo bolje služiti Republici Srbiji nego aktuelni predsednik republike. 

Ono što nam je, takođe, bolo oči jeste enorman iznos dotacija za Srpsku pravoslavnu crkvu i to na više pozicija, kako kroz Kancelariju za Kosovo i Metohiju, tako i kroz druge pozicije. I da se razumemo odmah, ono što moj predsednik kaže, nemamo mi problem sa bogom, nego sa njegovom administracijom na zemlji a ta njegova administracija, za razliku od svih drugih priznatih tradicionalnih crkava kojih ima još četiri, to sveštenstvo prima plate iz budžeta Republike Srbije, to sveštenstvo prima penzije iz budžeta Republike Srbije, što ne prima nijedno sveštenstvo drugih priznatih tradicionalnih crkava u Republici Srbiji. Mi smatramo da su ta enormna sredstva od jako mnogo stotina miliona dinara bila bolje da su uložena na primer u Ministarstvo prosvete, u poboljšanje učeničkog i studentskog standarda. A, koliko pratim, ministar prosvete prepoznaje inovativne ideje i sigurna sam da bi ta sredstva, na primer, radije uložio u nove obrazovne sadržaje o reproduktivnom zdravlju, o seksualnom obrazovanju, o prevenciji HIV-a; Ministarstvo zdravlja, na primer, za prevenciju HPV virusa kobnog za naše žene na najvišem nivou u odnosu na sve žene Evrope. 

Više za avio-službu nego za natalitet

I, dalje, ono što nas deranžira jeste, pošto stalno slušamo vapaje nad problemom bele kuge, da nas je sve manje i ne znam kome će svi ovi budžeti i planovi služiti ako se ovako nastavi, ali s druge strane ovaj budžet predviđa svega 130 miliona za populacionu ili pronatalitetnu politiku, dok je na primer, budžet za avio-službu Vlade 270 miliona. Dakle, gotovo dvostruko veći. Ili ako želite, budžetski Fond za lečenje retkih bolesti i stanja koja se ne mogu lečiti u Republici Srbiji sveden je na 200 miliona dinara, što je, takođe, mnogo manje nego avio-služba Vlade. Avio-služba Vlade na ovoj poziciji i pored toga što svaki direktni budžetski korisnik, dakle svako ministarstvo, sve agencije imaju dodatne posebne pozicije za putne troškove. 

Ono što bih istakla da je jedini direktni budžetski korisnik koji je, po nama, razborito planirao svoj budžet, to ne znači da drugi možda nisu umeli, ali nisu raspolagali većim sredstvima, kao na primer Ministarstvo omladine i sporta, za koje smatram da je trebalo da dobije više sredstava kako za razvoj školskog sporta, prosveta paralelno, takođe, ali zbog početka novog već olimpijskog ciklusa, ali po nama jedini razborit budžet jeste planiran u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. I još kada bi Ministarstvo reiniciralo izmenu zakona o finansiranju lokalne samouprave i vratilo ga na stanje od pre nekog vremena, kada je drastično smanjen prihod lokalnim samoupravama na osnovu poreza na zarade kao najsigurniji prihod za naše opštine i gradove, onda bi zaista ovaj budžet bio kompletan. Ja se nadam da će ministarka imati sluha za to i da ćemo se vratiti na početni stadijum. A da bi se potom prvo promenio osnovni zakon o lokalnim samoupravama  a tek onda prateći zakon o finansiranju jedinica lokalne samouprave. I to su samo neki od razloga pored onih koje je Nenad Čanak juče navodio zbog kojih mi nećemo moći da podržimo ovaj budžet, ali ćemo se potruditi kroz amandmane da svojim doprinosom i, nadam se, konstruktivnim predlozima pokušamo na ono što je tekuće i postojeće da on izgleda bolje. 

Zahvaljujem. 

(BILSV, 06.12.2016)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook