Tepić: Šta još treba da se desi pa da Đurić podnese ostavku?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 15. 01. 2017. | Komentara: 0

Tepić: Šta još treba da se desi pa da Đurić podnese ostavku?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evrointegracije u Skupštini Srbije, Marinika Tepić, gostujući u emisiji „Novi dan“ televizije N1, ponovila je da v.d. direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić mora da podnese ostavku.

LSV

Kako kaže, razlog za to je pojavljivanje nekadašnjeg portparola ekstremno desničarskog pokreta „1389“ Miše Vacića u vozu za Kosovsku Mitrovicu, koji je delio vizit karte na kojima je napisano da je savetnik direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

- Ispostavilo se da je Marko Đurić lagao. Naprosto ne postoji drugi način da se objasni ono što se desilo. Imali smo nekoliko faza: da ne zna, pa da zna da jeste (Vacić) u Kancelariji, pa jeste u Kancelariji, ali nije savetnik. Sada se ispostavilo da jeste savetnik. Tako da je ova situacija zrela za ostakvu Marka Đurića – rekla je Tepić i dodala da je Miša Vacić neko kome je uslovna sloboda ograničena do februara meseca, a trenutno radi kao državni činovnik.

- Ne znam šta treba da se desi da bi Đurić podneo ostavku ili da bi bilo koja sledeća njegova izjava bila kredibilna. Đurić je, naravno, već danas izlazio sa nekim izjavama, sa nekim zaključcima, ali ja ne znam šta tom čoveku još može da se veruje – izjavila je ona.

Tepić smatra i da je voz koji je juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu, a iz bezbednosnih razloga bio zaustavljen u Raškoj, provokacija i da je bilo neverovatno očekivati da neće biti reakcije Prištine, odnosno da će voz neometano stići do Kosovske Mitrovice. Vlada Srbije je, prema njenoj oceni, sigurno računala na odgovor druge strane.

Srbija bez pravne sigurnosti


Tepić je istakla da izveštaj, koji je o napretku Srbije u evrointegracijama podneo izvestilaca Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, ne mora biti konačna verzija tog dokumenta, jer do marta meseca još amandmanski može da se na isti utiče.
- Uopšte ne mora da znači da će ovo što čitamo biti konačna verzija. Evroparlamentarci mogu da utiču svojim amandmanima na one zaključke koji se tiču izveštaja buduće rezolucije – ukazala je Tepić dodajući da je za nju potpuno razočaravajuć zaključak iz Mekalisterovog izveštaja da u Srbiji ne postoji pravna sigurnost.

- Ono što proističe iz (pregovaračkih) poglavlja jeste usaglašavanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama Evropske unije, uglavnom je svedeno na zakone, izmenu Ustava koji je vezan za poglavlje 23. Međutim, mi imamo strašno veliki problem sa primenom propisa. I ne samo za primenu propisa već i za nadzor izvršne vlasti – rekla je Tepić.

Kako kaže, tačka 11. izveštaja Dejvida Mekalistera, je gotovo cela posvećena radu parlamenta i postoji kritika na račun rada parlamenta po hitnom postupku, a kritika je, prema njenim rečima, gotovo na nivou  upozorenja.

- To je jedna ozbiljna primedba. U istoj toj tački . je kritika upućena i kada je reč o nadzoru parlamenta. Cela ta tačka je posvećena nepostojanju kontrole izvršne vlasti, a vi opet imate interni utisak da su se uloge promenile, da se izvršna vlast postavlja tako da kontroliše nas parlamentarce i zakonodavnu vlast, mi bivamo preslišavani, napadani.. ta zamena uloga nije slučajna i sam diskurs koji je vrlo problematičan u Narodnoj skupštini nije slučajan, jer je to scenario koji treba da stvori utisak da jedini ozbiljni koji se bave našom sudbinom i našim životima jesu ljudi iz izvršne vlasti, a mi smo tamo neki šarlatani koji se svađaju i koji nemaju pametnija posla nego da lementiraju nad nekim porodičnim, personalnim, tabloidnim stvarima u najvišem predstavničkom domu – istakla je Tepić.

Padanje na ispitu

Tepić je podsetila i na situaciju u republičkom parlamentu kada je poslanik SNS Aleksandar Martinović isticao seksualnu pripadnost  jedne članice Vlade Srbije, objašnjavajući kako joj je bilo frapantno da ni predsednica parlamenta nije od samog početka nastupa poslanika SNS shvatila i prepoznala čemu vodi taj njegov napad.

- Predsednik Vlade koji u prvoj tački svog ekspozea navodi da mu je prioritet politika pridruživanja Evropskoj uniji, dakle osnovne ljudske vrednosti na kojima počiva EU, a to podrazumeva jednakost svih građana bez obzira na političku, nacionalnu, versku, seksualnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. Prema tome, vi vidite koliko vladajuća većina lako klizi u nešto što je,ja držim, njihov neki instinktivni poriv, njihova neka elementarna politika. Oni se trude da u rukavicama EU možda drugačije izgledaju u ovom trenutku, ali evo, padaju na ovakvim ispitima – kazala je Tepić.

Odluka na stranačkim organima

Marinika Tepić je ponovila i da je lično ohrabrena najavom aktuelnog zaštitnika građana Saše Jankovića da će se kandidovati na predsedničkim izborima, ali da će konačnu odluku o podršci LSV-a njegovoj kandidaturi doneti stranački organi.

- Ono što u ovom trenutku znam je da se bukvalno svakog dana očekuje sastanak gospodina Jankovića sa predsednikom LSV i našoj delegacijom koja će se pripremiti za taj sastanak. Da se naprosto porazgovara o nekim elementarnim stvarima koji se tiču našeg biračkog tela i nakon toga će se, verujem, i vrlo brzo i sama stranka izajsniti – rekla je Tepić.

Narodna poslanica je kazala da ligaši traže odgovore, stavove, principe ili minimum standarda od budućeg predsedničkog kandidata kada je reč o Vojvodini.

- Mi smo se svesno opredelili za regionalnu politiku, dakle, mi smo se opredelili za postupanje u okviru pokrajine Vojvodine. Stoga je i prirodno da sa bilo kim, ne samo sa predsedničkim kandidatom, uvek razgovaramo o Vojvodini, jer je to naša krovna politika - istakla je Tepić.

(BILSV, 15.01.2017)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook