Zašto Vojvodina nema ingerencije u odbrani reka od leda?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 17. 01. 2017. | Komentara: 0

Zašto Vojvodina nema ingerencije u odbrani reka od leda?

Novi Sad, 17. januar 2017 - Vojvođanske reke je poslednjih dana okovao led, a najkritičnije je na Dunavu.
 
Nagomilani led uništio je putničko pristanište kod Apatina. Šteta koja je nastala još ne može da se utvrdi, ali u njegovu izgradnju 2009. godine uloženo je oko 60 miliona dinara.

LSV

Sem uništavanja rečne infrastrukture i plovila, led na rekama može da utiče na snabdevanje i cenu goriva, jer blokada rečnog saobraćaja može da potraje.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje od nadležnih da reaguju. Naravno, nadležni nisu u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, jer su za upotrebu ledolomaca nadležni republički organi, odnosno Ministarstvo poljoprivrede.
 
Centralizovani sistem vlasti u Srbiji svoje pogubne posledice ostavlja i na primeru lomljenja leda na rekama.
 
Poznato je da su na Dunavu decenijama unazad redovno dežurali ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“. Međutim, oni sada nisu u funkciji.

LSV podseća da je osamdesetih godina ova oblast bila u ingerencijama AP Vojvodine, ali su devedesetih prebačene na republiku. Postupak privatizacije preduzeća „Heroj Pinki“ i stečaj novonastalog „Dunav grupa agregati" doveo je do potpunog kraha sistema odbrane od leda koji sada Dunavom krstari.
 
LSV postavlja pitanje nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede: Zašto je ova oblast toliko zapuštena i zašto AP Vojvodina nema ingerencije u sistemu odbrane reka od leda?
 
Zar je moguće da za pomoć moramo da zovemo Mađarsku i njene ledolomce jer naši nisu u funkciji?
 
Nedopustivo je da naša država izvodi vojne vežbe na rekama i izvodi bojeva gađanja, te se na taj način hvali rečnom flotilom, a sa druge strane se ne radi ništa da se zaštiti imovina države i građana na rekama.
 

Branislav Knežević
član Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook