Vratiti Vojvodini penzioni fond

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 29. 04. 2017. | Komentara: 0

Vratiti Vojvodini penzioni fond

Novi Sad, 29. april 2017 - Minimalna penzija u Srbiji iznosi svega 13.655 dinara, dok čak 11% penzionera prima iznos niži od zagarantovanog.

LSV

Za razliku od Srbije u kojoj penzioneri već tri godine  primaju umanjenu penziju zbog rupa u budžetu, u Sloveniji je parlament, bez ijednog glasa protiv, usvojio izmene zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, prema kojima će svi koji imaju pune uslove za starosnu penziju primati zagarantovanih minimalnih 500 evra.

Ova razlika minimalnih penzija u Srbiji i Sloveniji je za nevericu, pre svega kada se u obzir uzmu iznosi koje su penzioneri primali pre 28 godina.

Prosečna penzija u Sloveniji 1989. godine bila je svega 15% viša od penzije u Vojvodini, koja je sa Hrvatskom zauzimala drugi poziciju u SFRJ.

Kako je moguće da naši najstariji sugrađani mesečno u proseku primaju 340% nižu penziju od građana Slovenije? Kako je moguće da je za svega 28 godina Vojvodina 22 puta slabija od Slovenije u pogledu finansijske brige o svojim najstarijim građanima?

Odgovor leži u činjenici da AP Vojvodine nema svoj penzioni Fond, koji je ukinut dolaskom Slobodana Miloševića na vlast.

Pokrajinski Fond za penzijsko innvalidsko osiguranje Vojvodine bio je primer dobre organizovane institucije. U trenutku kada je ukinut i integrisan u PIO Fond Srbije imao je četiri penzije viška, ali je taj višak nestao u ratovima i avanturama nacionalističkih vlasti Srbije devedesetih godina.

Činjenica da se danas penzije isplaćuju iz budžeta je veoma loša i potrebne su korenite reforme u cilju poboljšanja stanja u ovoj oblasti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je jedna od osnovnih pretpostavki poboljšanja položaja vojvođanskih penzionera ponovo formiranje PIO Fonda AP Vojvodine.

Naravno, ovaj proces mora pratiti i promena celokupnog sistema vlasti i uprave u našoj državi, jer bez decentralizacije, neće biti ni razvoja zemlje, a to je preduslov za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook