Dokle će Vojvodina plaćati NIS-u za svoje geotermalne izvore?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 05. 2017. | Komentara: 0

Dokle će Vojvodina plaćati NIS-u za svoje geotermalne izvore?

Novi Sad, 29. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo rudarstva i energetike da javnosti tačno predoči da li i šta konkretno preduzima u vezi sa činjenicom da NIS, kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, suvereno raspolaže sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini nad kojima je pravo eksploatacije imao vojvođanski Naftagas.

LSV

Podsetimo, pre devet i po godina, uz obećanje izgradnje „Južnog toka“, Gaspromnjeft je kupio NIS za svega 400 miliona evra, iako je bio procenjen na 2,2 milijarde evra.

Danas je izvesno da „Južnog toka“ nema i neće ga biti.

Međutim, NIS uporno i dalje crpi našu naftu i gas uz najnižu rudnu rentu u Evropi a sedam puta manju nego u Ruskoj Federaciji. Pride, gospodari i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

To znači da NIS diktira cenu vode koju su vojvođanske banje prinuđene da kupuju od njega, čime im otežava da budu konkurentne sa banjama u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Grad Beograd koji upravlja svojim geotermalnim izvorima, prema nekim podacima, već greje nekih 200 objekata korišćenjem ovog obnovljivog izvora energije.

Međutim, vojvođanske lokalne samouprave koje to budu htele, a nalaze se na nekom od eksploatacionih polja koja pripadaju NIS-u, moraju da traže mišljenje i saglasnost da bi mogli da istražuju i koriste taj resurs, a NIS može da im to ne dozvoli.

To onda znači da je NIS jači od države.

Da paradoks bude veći, svojevremeno su istražni radovi za te bušotine finansirani iz tzv. fonda rudnog blaga i budžeta AP Vojvodine.

Teško da bi, mimo Republike Srbije, neka zemlja ćutke gledala kako neko naplaćuje upotrebu njenih geotermalnih voda njenim banjama ili dozvoljavala da strana kompanija odlučuje hoće li dozvoliti njenim opštinama da koriste geotermalni resurs.

Vojvođanskim lokalnim samoupravama i banjama, mora biti omogućeno da koriste geotermalne izvore bez naknade. 
I to je još jedan razlog za reviziju Energetskog sporazuma.

Na kraju, Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva nadležne da utvrde krivce koji su dozvolili da se većinsko vlasništvo u NIS-u proda budzašto i na način da iz ugovora nisu izuzete rezerve bušotine nafte, gasa i geotermalnih voda.

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook