Odbili proglašenje nepogode i mere LSV, a svoje još nemaju

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Petak, 13. 10. 2017. | Komentara: 0

Odbili proglašenje nepogode i mere LSV, a svoje još nemaju

Novi Sad, 13. oktobar 2017 - Saša Šućurović, pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine, smatra da je neprimereno odbijanje skupštinske vladajuće većine da se proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom i mera za otklanjanje njenih posledica, koje je predložila LSV i da se o ovoj temi ne bi ni ovog puta raspravljalo da nije bilo Liginog insistiranja da se stavi na dnevni red.

LSV

On je tokom jučerašnjeg zasedanja Skupštine AP Vojvodine dodao da je nedopustivo da neko ko ima sve mehanizme i vlast na svim nivoima čeka 2,5 meseca i reaguje samo zato što je opoziciona partija predložila svoj program mera.
 
- Umesto konkretnog seta mera, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu dao je samo mišljenje na našu tačku dnevnog reda kojom smo predložili mere za otklanjanje posledica suše i to neposredno pre zasedanja skupštine. Drago mi je što je na osnovu naše inicijative došlo do toga da i sekretarijat formuliše neke ideje. Možemo to da pozdravimo, ali moramo da pričamo o njima, jer, mi smo ih dobili kao mišljenje o našem predlogu. Ne znamo ko ih je usvojio, nema ih na sajtu ni pokrajinskog sekretarijata, ni ministarstva – ukazao je Šućurović i dodao da ako bi te ideje bile realizovane, onda bi dobar deo LSV mogla da pozdravi, ali da sa ideja treba preći na dela.

Šućurović je rekao da je zapanjujuć stav poslanika Srpske napredne stranke koji je na Skupštini AP Vojvodine rekao da suša nije elementarna nepogoda i dodao da se o suši, kao sadašnjem problemu, ne može pričati u prošlom vremenu, a onda govoriti kako će se u budućnosti navodnjavati. 

Pokrajinski štab za vanredne situacije zasedao je tri puta, ali nijednom nije raspravljao o elementarnoj nepogodi koja je prouzrokovala velike štete i mogućnostima njenog otklanjanja
 
LSV je tražila da se proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom i uradi procena ugroženosti, nakon toga sa republičkim organima da se pripreme mere koje su neophodne poljoprivrednicima. 
Prva mera je, svakako, da se napravi reprogram svih poreskih plaćanja oštećenih poljoprivrednika sa grejs periodom. Druga mera je prilagođavanje cena zakupa državnog zemljišta, i treća - prilagođavanje politike subvencionisanja po hektaru, jer nije dovoljno da u ovom trenutku, kada je bila ekstremna suša, subvencija bude samo 4.000 dinara.

Poslanici vladajuće većine odbili su sve predloge LSV, a ostaje pitanje kako će ovaj stav objasniti poljoprivrednicima u sredinama iz kojih dolaze i čiji su predstavnici.

Odlaganjem rešavanja posledica suše stiglo se do toga da je setva uveliko u toku, a naši poljoprivrednici i dalje ne znaju koje su to mere pomoći koje su im namenjene. Po svemu sudeći neće ni znati još mesec dana, jer mišljenje sekretarijata treba da odobri i Ministarstvo finansija. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je, bez obzira što inicijativa o otklanjanju posledica suše nije prihvaćena, ako su njom naterali Pokrajinsku vladu da krene u pravcu rešavanja nastalih problema, postignut uspeh. LSV, takođe, apeluje da se brže rešavaju problemi vezani za poljoprivredu, jer je ona stub naše privredne aktivnosti.  


Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata VojvodineSaopštenja | Nedelja, 21. 01. 2018. | Komentara: 0

Država da obrati pažnju na delovanje "Srbske časti"

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnim državnim organima, pre svega Ministarstvu unutrašnjih poslova i Tužilaštvu, šta će preduzeti po pitanju delovanja organizacija "Srbska čast"?
Saopštenja | Nedelja, 21. 01. 2018. | Komentara: 0

Osuda pretnji Draganu Janjiću

Liga socijaldemokrata Vojvodina najoštrije osuđuje pretnje glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću.
Saopštenja | Subota, 20. 01. 2018. | Komentara: 0

Ozbiljnije shvatiti proces pridruživanja Evropskoj uniji

Liga socijaldemokrata Vojvodine godinama se snažno zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju.
Devedesetih godina je takva politika posmatrana kao izdajnička jeres, a danas velika većina političkih aktera zastupa tu poziciju.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook