Šta građani Vojvodine imaju o potpisanih saradnji sa drugim regijama?

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Događaji | Utorak, 06. 03. 2018. | Komentara: 0

Šta građani Vojvodine imaju o potpisanih saradnji sa drugim regijama?

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV neće glasati za Predlog memoranduma o saradnji sa češkom Ustečkom regijom, rekao je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović. On je dodao i da bi vojvođanska administracija morala da povede računa o broju i razlozima potpisanih saradnji, jer ukoliko se isti samo štancaju to ubija njihov smisao.

LSV

Transkript govora poslanika LSV Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku:
 

Poštovani predsedniče,
koleginice i kolege poslanici,

poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati ovaj Predlog memoranduma o saradnji sa Ustečkom regijom. Da budem vrlo jasan, mi se ne protivimo nijednoj saradnji, to smo rekli i ranije. A dok je predsednik LSV Nenad Čanak bio predsednik Skupštine APV, mi smo bili upravo ti koji smo potpisali i zahtevali jasniju saradnju sa drugim regijama u Evropi. I za to vreme je Vojvodina postala punopravna članica AER-a. Shodno tome, mi se uopšte ideji o saradnji ne protivimo, mi podstičemo i mislim da treba da sarađujemo sa drugim regijama u Evropi, posebno sa onima koje su u EU. Ali ako je to dobro i ima osnova za to.

Ako ta regija na neki način ili nekim delovima ima sličnosti sa Vojvodinom. Ustečka regija je svakako regija koja ima neke sličnosti, jer j jedna od najrazvijenijih regija u Češkoj Republici, kao što je Vojvodina u Srbiji.

Ali ono što jeste problem je štancovanje memoranduma. Mi maltene, svaku sednicu imamo jedan memorandum o saradnji sa nekom regijom u Evropi, ali i u svetu. Što onda dovodi do toga da se obesmišljava cela ideju zašto bi se trebalo sarađivati.

Treba da sarađujemo, zato što ćemo institucije, građani, određena preduzeća, NVO, udruženja... imati i neku korist od toga, ta korist ne mora da bude materijalna uvek. Ali nije dobro kada počnemo da štancujemo saradnje gde bi sada samo pričali o tome kako mi imamo više protokolarnih saradnja nego neko pre toga. To nije smisao memoranduma, potpisivanja saradnji sa bilo kim, pa ni u ovom slučaju .

Ja da sada želim da budem malo bezobrazan i zlurad mogao bih da vam kažem, ali ću vam dobronamerno skrenuti pažnju da smo mi pre oko 2,5 meseca  dobili upravo ovaj memorandum o saradnji sa Ustečkom regijom, gde je u poslednjem pasusu bila rečenica, pročitaću: „...procena i potrebna sredstava za realizaciju protokola o saradnji“, podsetiću da ovo nije protokol već memorandum, znači pogrešan je materijal, „...između APV Vojvodine i Republike Srpske nije potrebno obezbediti posebna sredstva u budžetu APV“.

Znači radi se o jednom klasičnom „copy – paste“ ili „kopiraj i zalepi“ prolazu materijala, a ono što je zabrinjavajuće je to da su četiri instance: stručne službe unutar sekretarijata, sekretarijat,  Pokrajinska vlada i skupštinska administracija nisu videli ovako ozbiljnu grešku.

Kao zaključak ovoga što se ja javljam je: bilo bi dobro da ubuduće imamo makar neku opštu informaciju o saradnjama sa regijama sa kojima imamo potpisanu saradnju ili memorandume. A imamo ih dosta. Znam da administaracija APV radi na mnogim projektima i sarađuje sa drugim regijama, i to je dobro, podstičemo to i pohvaljujemo, ali mislim da bi trebalo da imamo jedan izveštaj i zašto se to radi. Radi se da bi se nešto dobilo, ali šta građani Vojvodine imaju od toga. I još jednom molim da se materijali pažljivije pogledaju.

Hvala vam!

(BILSV, 06.03.2018)Događaji | Petak, 23. 03. 2018. | Komentara: 0

Pismo Marte Rovire pred odlazak u izgnanstvo

Generalna sekretarka Katalonske republikanske levice Marta Rovira objavila je danas da odlazi u izgnanstvo zbog optužbi Vrhovnog suda Španije. Njeno obraćanje prenosimo u celosti:
Izjave | Petak, 23. 03. 2018. | Komentara: 0

Miloševiću ne treba spomenik nego muzej poput onog o Holokaustu

Ne mislim da je podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću prava stvar. To je isuviše velika istorijska ličnost u ovoj zemlji i njemu se mora mora posvetiti čitav muzej. Samo spomenik je malo, kazao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući na televiziji Pink. 
Odbori LSV | Četvrtak, 22. 03. 2018. | Komentara: 0

Formirati radne grupe za sprečavanje odlaska mladih i probleme sela

Ponovo je odbornicima dostavljen materijal za dopunu dnevnog reda na kraju sednice, čime im nije ostavljeno ni 3 minuta da se pripreme, posebno za razmatranje bitnih strateških dokumenata kao što je program lokalnog ekonomskog razvoja grada za naredne dve godine od kog zavisi ostanak ljudi u gradu i dolazak investitora.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook