Šta građani Vojvodine imaju o potpisanih saradnji sa drugim regijama?

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Događaji | Utorak, 06. 03. 2018. | Komentara: 0

Šta građani Vojvodine imaju o potpisanih saradnji sa drugim regijama?

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV neće glasati za Predlog memoranduma o saradnji sa češkom Ustečkom regijom, rekao je danas pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović. On je dodao i da bi vojvođanska administracija morala da povede računa o broju i razlozima potpisanih saradnji, jer ukoliko se isti samo štancaju to ubija njihov smisao.

LSV

Transkript govora poslanika LSV Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku:
 

Poštovani predsedniče,
koleginice i kolege poslanici,

poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće podržati ovaj Predlog memoranduma o saradnji sa Ustečkom regijom. Da budem vrlo jasan, mi se ne protivimo nijednoj saradnji, to smo rekli i ranije. A dok je predsednik LSV Nenad Čanak bio predsednik Skupštine APV, mi smo bili upravo ti koji smo potpisali i zahtevali jasniju saradnju sa drugim regijama u Evropi. I za to vreme je Vojvodina postala punopravna članica AER-a. Shodno tome, mi se uopšte ideji o saradnji ne protivimo, mi podstičemo i mislim da treba da sarađujemo sa drugim regijama u Evropi, posebno sa onima koje su u EU. Ali ako je to dobro i ima osnova za to.

Ako ta regija na neki način ili nekim delovima ima sličnosti sa Vojvodinom. Ustečka regija je svakako regija koja ima neke sličnosti, jer j jedna od najrazvijenijih regija u Češkoj Republici, kao što je Vojvodina u Srbiji.

Ali ono što jeste problem je štancovanje memoranduma. Mi maltene, svaku sednicu imamo jedan memorandum o saradnji sa nekom regijom u Evropi, ali i u svetu. Što onda dovodi do toga da se obesmišljava cela ideju zašto bi se trebalo sarađivati.

Treba da sarađujemo, zato što ćemo institucije, građani, određena preduzeća, NVO, udruženja... imati i neku korist od toga, ta korist ne mora da bude materijalna uvek. Ali nije dobro kada počnemo da štancujemo saradnje gde bi sada samo pričali o tome kako mi imamo više protokolarnih saradnja nego neko pre toga. To nije smisao memoranduma, potpisivanja saradnji sa bilo kim, pa ni u ovom slučaju .

Ja da sada želim da budem malo bezobrazan i zlurad mogao bih da vam kažem, ali ću vam dobronamerno skrenuti pažnju da smo mi pre oko 2,5 meseca  dobili upravo ovaj memorandum o saradnji sa Ustečkom regijom, gde je u poslednjem pasusu bila rečenica, pročitaću: „...procena i potrebna sredstava za realizaciju protokola o saradnji“, podsetiću da ovo nije protokol već memorandum, znači pogrešan je materijal, „...između APV Vojvodine i Republike Srpske nije potrebno obezbediti posebna sredstva u budžetu APV“.

Znači radi se o jednom klasičnom „copy – paste“ ili „kopiraj i zalepi“ prolazu materijala, a ono što je zabrinjavajuće je to da su četiri instance: stručne službe unutar sekretarijata, sekretarijat,  Pokrajinska vlada i skupštinska administracija nisu videli ovako ozbiljnu grešku.

Kao zaključak ovoga što se ja javljam je: bilo bi dobro da ubuduće imamo makar neku opštu informaciju o saradnjama sa regijama sa kojima imamo potpisanu saradnju ili memorandume. A imamo ih dosta. Znam da administaracija APV radi na mnogim projektima i sarađuje sa drugim regijama, i to je dobro, podstičemo to i pohvaljujemo, ali mislim da bi trebalo da imamo jedan izveštaj i zašto se to radi. Radi se da bi se nešto dobilo, ali šta građani Vojvodine imaju od toga. I još jednom molim da se materijali pažljivije pogledaju.

Hvala vam!

(BILSV, 06.03.2018)Saopštenja | Petak, 22. 06. 2018. | Komentara: 0

Država opštinama: Samoupravljajte, ali na papiru i bez para

Liga socijaldemokrata Vojvodine skreće pažnju na to da su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi ironičan pokušaj vlasti da se zamenom teza sakrije činjenica o potpunoj centralizaciji države i zatiranju svake mogućnosti samostalnog delovanja u opštinama.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Gde su rezultati saradnje sa regijama?

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće ubuduće glasati za predloge sporazuma koje potpisuje Pokrajinska vlada sa drugim regijama sve dok se ne budu videli neki rezultati te saradnje, izjavio je poslanik LSV Aleksandar Jovanović. Prema njegovim rečima, štancanje sporazuma o saradnjama može biti štetno, pa se može i očekivati da se od nagomilanih akata ne bude znalo sa kim Vojvodina sarađuje i kako.
Govori | Sreda, 20. 06. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina kao skup razičitih naroda

Kontradiktorno je u potpunosti da se govori da je 10. decembar važan dan za Vojvodinu, a da se ne prizna 1945, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je podsetio da je ista ta deklaracija nastala baš zahvaljujući borbi protiv totalitarnih režima, fašizma i nacizma.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook