Napad na zastavu Vojvodine je napad na Vojvodinu, Srbiju i njen Ustav

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 19. 03. 2018. | Komentara: 0

Napad na zastavu Vojvodine je napad na Vojvodinu, Srbiju i njen Ustav

NOVI SAD – Odluke Skupštine AP Vojvodine o vojvođanskim simbolima se ne primenjuju u svim opštinama. Pored toga, i dalje nema podataka da li je zbog neisticanja simbola kažnjena neka lokalna samouprava, istakla je pokrajinska poslanica LSV mr Maja Sedlarević.

LSV

Skupština Vojvodine je 27. februara 2004. godine donela Odluku o zastavi AP Vojvodine, a 16. septembra 2016. doneta je odluka o upotrebi tradicionalnih simbola. Tom odlukom, a u skladu sa Statutom APV, Vojvodina ima dve zastave i dva grba.

Sedlarević je u decembru, u okviru poslaničkog sata u Skupštini APV, postavila pitanje potpredsedniku Pokrajinske vlade i resornom sekretaru za upravu i propise Mihalju Njilašu, o poštovanju pokrajinskih odluka o simbolima. Ona je tada podsetila na Pokrajinsku skupštinsku odluku o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola APV. Ukazala je i da su propisane i novčane kazne od 100.000 dinara za prekršaj za pravno lice ako koristi simbole Vojvodine u drugačijoj sadržini i obliku od onih utvrđenih odlukom, odnosno ukoliko ih ne koristi. Odgovorno lice u pravnom licu može biti kažnjeno novčanom kaznom od 15.000 dinara, odnosno preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara, a fizičko lice sa 10.000 dinara. 

Iako nije dobila odgovor na pitanje u kojim opštinama se ova odluka ne poštuje, konstatovala je da verovatno nijedna opština u Vojvodini ne poštuje dosledno regulativu po pitanju isticanja simbola Vojvodine.

- Podsećam da Ustav Srbije kao jedinu izvornu nadležnost Vojvodine prepoznaje utvrđivanje i način korišćenja simbola AP Vojvodine. Iz toga proizilazi da je napad na zastavu Vojvodine u stvari napad na Vojvodinu, Srbiju i njen Ustav. Posao nadležnog pokrajinskog organa koji je zadužen za nadzor poštovanje Odluke i uputstva o upotrebi simbola, dakle, nije da samo nadgleda da li su zastave i grbovi istaknuti, nego i da se sankcionišu oni koji ne poštuju odluku o korišćenju – naglašava Maja Sedlarević za Dnevnik.

(BILSV, 19.03.2018)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook