Partijsko zapošljavanje i male plate prave od Srbije inkubator

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 22. 03. 2018. | Komentara: 0

Partijsko zapošljavanje i male plate prave od Srbije inkubator

Novi Sad, 22. mart 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ukazuje da su mere za podršku rađanju, iako ne sasvim prilagođene našim uslovima, ipak dobrodošle, ali  bez mera za rešenje pitanja kako decu zadržati u Srbiji nemaju smisla, jer će je pretvoriti u inkubator mladih za bogatije i uređenije zemlje.

LSV

Da je u Srbiji sve manje stanovnika i da joj prete ozbiljne posledice ukoliko se nastavi takav trend složili su se svi i tu ne postoji dilema. Ono što je sporno, su mere države i način na koji je rešila da ih sprovede. Još spornije je ignorisanje činjenice da je masovni odlazak stanovnika naše zemlje u inostranstvo zbog ekonomsko-političke situacije deo problema koji mora biti uzet u obzir.

LSV već duži period upozorava na problem odlaska mladih iz naše zemje i potrebu da se osmisle mere koje će ih motivisati da ostanu u Srbiji.

Čak iako kampanja za povećanje nataliteta urodi plodom, veliki broj dece koja se rode, odrastu i iškoluju o trošku naše države vrlo brzo će tražiti način da svoje znanje naplate u uređenom sistemu zemalja, koje raspolažu sredstvima da adekvatno plate stručnjake i uopšte kvalitetnu radnu snagu svih profila.

Kao jedan od ključnih problema u toj oblasti je i sve ukorenjeniji običaj da se do skoro ni jednog radnog mesta ne može doći bez partijske knjižice, partije koja je u tom trenutku na vlasti, što je sadašnja vladajuća partija dovela do perfekcionizma. Mladi ne žele takav vid ucene i spremni su da odu u zemlje gde je jedina preporuka njihova stručnost i sposobnost, a gde politička opredeljenost spada u oblast privatnog.

Tendencija države da strane investitore privlači nudeći im jeftinu radnu snagu, iz već pomenutih razloga, takođe ne ide u prilog merama kojima vlada želi da spreči drastičan pad broja stanovnika.

Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta na osnovu podataka iz istraživanja „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji" kaže da je među najvećim problemima žena u Srbiji finansijska nezavisnost i problem sa zasposlenjem: više od 60%  žena u Srbiji prima plate manje od republičkog proseka - njih 14,7% zarađuje manje od 150 evra mesečno, 46.9% ima platu od 150 do 300 evra...Stalno zaposlenih žena ima tek 49.5%, ali stalno zaposlene kod kuće su gotove sve - jer i dalje obavljaju većinu poslova u kući.

Država je pošla u rešavanje problema sa natalitetom od finansijskih mera, ali izostankom formiranja i sprovođenja politike koja će stvoriti uslove za ostanak mladih u Srbiji dobiće se efekat bušne kante, u koju se konstantno sipa voda, ali se zbog velike rupe na dnu u njoj ne zadržava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži  da se ovaj ključni problem našeg društva - sve manji broj stanovnika, rešava sveobuhvatno, a ne da se preskače deo čije rešavanje ne odgovara partiji na vlasti. U suprotnom se ne može očekivati veći efekat predloženih mera.

Član Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saša Šućurović

 



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook