Miloševiću ne treba spomenik nego muzej poput onog o Holokaustu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 23. 03. 2018. | Komentara: 0

Miloševiću ne treba spomenik nego muzej poput onog o Holokaustu

BEOGRAD - Ne mislim da je podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću prava stvar. To je isuviše velika istorijska ličnost u ovoj zemlji i njemu se mora mora posvetiti čitav muzej. Samo spomenik je malo, kazao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak gostujući na televiziji Pink. Nastavljajući u ironičnom tonu, on je rekao da bi Miloševiću trebalo posvetiti i memorijalni centar, čas u školi, a na Filozofskom fakultetu posebnu katedru„Slobodan Milošević – ne ponovilo se“...

LSV
 
Srbija se prva otcepila od Jugoslavije
 
- U tom muzeju bi morale stajati mape sa kojih su Srbi iseljeni, i ne samo Srbi, za vreme njegove vladavine. Pod njegovom dirigentskom palicom je 1990. godine donet Ustav Srbije koji je u svom zadnjem članu zadao smrtonosni hitac u slepoočnicu Jugoslavije rečima da ukoliko je taj ustav u suprotnosti sa Ustavom Jugoslavije, primenjivaće se odredbe Ustava Srbije. Tako da je Srbija pod dirigentskom palicom Slobodana Miloševića bila prva republika bivše Jugoslavije koja se formalno i pravno otcepila od Jugoslavije – naveo je Čanak.  
 
Do Miloševićeve smrti u Hagu su se dogodile nasilne mobilizacije, ratovi, inflacija od 86 milijardi posto...
 
- Posle toga smo imali situacije varanja građana preko banaka, zajmova, imali smo sve stvari koje su vodile ka toma da Srbija izinicira ideju podele Bosne, čitava ta farsa od rata apsolutno zaslužuje da bude zabeležena u jednom memorijalnom centru kao što je na primer muzej Holokausta – rekao je Čanak.
 
Spomenik u Prištini
 
Kako kaže, najprimerenije bi bilo da spomenik Slobodanu Miloševiću bude podignut u Prištini, zato što Kosovo nikada ne bi bilo nezavisno da nije bilo politike Slobodana Miloševića i njegovog lupanja šakom o sto.
 
- Već vidim kako bi izgledao taj memorijalni centar, od praznih flaša napunjenih benzinom, oblepljenih bonovima za hleb od 600 grama, sa novčanicama od 500 milijardi dinara. A mogla bi da se napravi i pozoršna predstava. Profesori kako kopaju po kontejnerima, ljudi koji se tuku oko komada hleba... E, to je bio Slobodan Milošević i to je bilo njegovo vreme – dodao je lider LSV.
 
On je podsetio da je upravo zbog toga trebalo odmah posle 5. oktobra zabraniti SRS, SPS, JUL i SSJ, njihova rukovodstva lustrirati, članstva raspustiti i da se krene iznova.
 
- Zahvaljujući popustljivosti Zorana Đinđića, a naročito Koštunice dr Vojislava, smo mi došli u poziciju da 5.oktobar, od svih šansi i mogućnosti koje je imao, kao zaštita izbornih rezultata 24. septembra, umesto da rezultira nečim što će biti sistemske i suštinske promene, rezultira time da će kroz priču da će Srbija doći na dobar put, praktično Srbija zatvori u koloplet toga da svi mi i dalje nikako da izađemo iz pitanja da li je Slobodan Milšević bio istorijska ličnost kojoj treba dizati spomenik ili istorijska ličnost kojoj treba dizati ovakav tip memorijalnog centra – istakao je Čanak i na kraju dodao:
- Šalu na stranu, ali to sa spomenikom neće moći.
 
Knjige i gitara
 
Lider LSV je rekao da je prvi primerak svake svoje knjige slao Slobodanu Miloševiću i uvek sa istom posvetom: „Slobodanu Miloševiću, sa dužnim poštovanjem i punim neslaganjem, Nenad Čanak“. To je radio, jer je smatrao da je Milošević bio bio takav rang arhizločinca da je morao da mu šalje bukvalno sve što napiše da ne bude zablude da je nešto krio.
 
Zamoljen da kaže neku lepu reč o Miloševiću, Čanak je posle višeminutnog razmišljanja rekao: „Čovek je svirao gitaru“.

(BILSV, 23.03.2018)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook