Pismo Marte Rovire pred odlazak u izgnanstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 23. 03. 2018. | Komentara: 0

Pismo Marte Rovire pred odlazak u izgnanstvo

NOVI SAD - Generalna sekretarka Katalonske republikanske levice Marta Rovira objavila je danas da odlazi u izgnanstvo zbog optužbi Vrhovnog suda Španije.
Njeno obraćanje prenosimo u celosti:

LSV

Danas započinjem težak put

Danas započinjem težak put, put koji su, nažalost, morali da započnu mnogi drugi koji su mi prethodili: put izgnanstva.

Ne mogu da sakrijem duboku tugu koju osećam kada napuštam toliko ljudi koje volim, a toliko ih volim. Toliko je zajedničkih borbi tokom toliko godina sa ljudima koji su vođeni jednim ciljem: promeniti društvo u kome živimo. Da bismo ga učinili pravednijim. Pristojni ljudi. Da napustim zemlju koja me je okruživala od mog detinjstva, da hodam u gradovima u kojima sam živela...

Osećam tugu, ali bilo bi mnogo tužnije živeti u tišini. Osećati da je moja sloboda izražavanja bila cenzurisana od strane sudova koji zastrašuju i primenjuju političke kriterijume bez pauze. Svakog dana, svaki sat osetila sam svoju slobodu ograničenom arbitrarnim sudskim pretnjama. Nisam se osećala slobodnom. Nisam se prepoznala. Tokom poslednjih nekoliko nedelja živim u unutrašnjem zatvoru.

Izgnanost će biti teška staza, ali to je jedini način da povratim svoj politički glas. To je jedini način na koji se moram suprotstaviti vladi Partido Populara, koji proganja sve koji se zalažu za glasanje i koji kazni svakog ko pokušava da promeni ono što je prethodno planirano i uspostavljeno, Vlada koja je odložena da bi gazila vladavinu prava i građanske slobode, kako bi postigla svoje političke ciljeve.

Imam ćerku, Agnes. Svaka majka zna koliko je volim. I koliko jako osećam da joj moram dati sve što joj mogu dati. Izgnanstvo će mi dozvoliti da joj budem majka, a to zaslužuje. Puno.

Želim nešto da vam poručim. Ne dozvolite da zla volja uđe u vas. Analiza antidemokratske i duboko nepravedne stvarnosti ne može odustati od odmazde. Protiv bilo koga. Protiv svega. Samo iz poštovanja i ljubavi prema svim građanima i svim mišljenjima možemo sprovesti radikalne i duboke promene. Samo iz zajedničkog rada možemo stvoriti Republiku za sve.

Kao Oriol [Junkeras] kaže: „U narednim danima, ostanite jaki i ujedinjeni. Transformišite svoju ogorčenost u hrabrost i istrajnost. Svoj bes u ljubav. Mislite uvek na druge. U onome što moramo da ponovimo. Nastavite, jer ću ja nastaviti. Hvala vam na podršci. Volim vas.“ I to ćemo uraditi, Oriol. 

Pišem vam sada, iskreno i na slobodi. I tako ću nastaviti da radim kao generalna sekretarka ERC-a, partije koju volim, koja je sve dala ovoj zemlji i koja još ima mnogo više da ponudi.

Živele sloboda, pravda, jednakost i bratstvo. Živela Republika Katalonija za sve!

Marta Rovira
Generalna sekretarka Esquerra Republicana

(BILSV, 23.03.2018)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook