Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Izjave | Utorak, 17. 04. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

NOVI SAD – Predsednik Lige scijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovio je da bi Vojislav Šešelj trebalo i u Srbiji da odgovara za sve što je učinio. On je u izjavi za list „Danas“ kazao i da je presuda u Hagu dokazala da je istina ono što je godinama unazad govorio – da je Srpska radikalna stranka zločinačka organizacija.

LSV

- Rekao sam, ponoviću, da bi Vojislav Šešelj za sve zlo, mržnju, podele, huškanja, sukobe i izbegličke kolone trebalo da odgovara i u Srbiji, ne samo u Haškom tribunalu. Mislim da bi to bilo važno i za proces suočavanja sa prošlošću kod nas, ali i zbog budućnosti dobrih odnosa u regionu.  A što se tiče zabrane SRS, govorio sam da je to zločinačka organizacija zbog svega što je radila devedesetih. Ova presuda u Hagu je to i dokazala. Od te politike se nisu ogradili, a sa njim na čelu nastavili su da seju mržnju i prizivaju ratove - ocenjuje on.

Čanak je krajem prošle nedelje uputio predlog Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata lideru radikala. On za Danas napominje da parlament i dalje ćuti, iako, kako ističe, Šešelj najavljuje da će da ponovi zločine za koje je osuđen.

- Nisam siguran da je zabrana SRS u ovom trenutku moguća, ali se nadam da će uskoro doći trenutak kada će njihov rad konačno biti zabranjen. Poznato vam je da smo mi u LSV prilično uporni i da ne odustajemo kada nešto zacrtamo - kaže Čanak za Danas.

On očekuje da će biti poštovan Zakon o izboru narodnih poslanika koji jasno kaže da je jedan od razloga za prestanak poslaničkog mandata pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik bezuslovno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

- Pored zakonske obaveze, mislim da je loše i po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi neko ko je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. i ko još sada poručuje da je spreman da to ponovi?! Ukratko, njegov ostanak u parlamentu bi bio loša poruka hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, a nezamislivo je i njegovo dalje članstvo u Odboru za kontrolu službi bezbednosti. Očekujem da se zakon poštuje, a najpre Odbor, a zatim i parlament o tome izjasni, ističe lider LSV za Danas. 

Podseća da je na zabrani SRS insistirao odmah nakon petooktobarskih promena 2000. godine.

- Zahtevao sam da se zabrane SRS, SPS, JUL i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju, ali nije bilo sluha za to. Razmislite na trenutak, šta se sve ne bi dogodilo svih ovih godina da je tako učinjeno – zaključuje Nenad Čanak.

 (BILSV, 17.04.2018)
Saopštenja | Petak, 20. 04. 2018. | Komentara: 0

Šešeljeva presuda predata na pisarnici skupštine

Danas je na pisarnici Narodne skupštine Republike Srbije predata presuda Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kao pravnog naslednika Haškog tribunala, koje je osudilo Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina. Na taj način je dopunjen moj zahtev od 13. aprila upućen Administrativnom odboru da predloži prestanak mandata narodnom poslaniku Vojislavu Šešelju.
Izjave | Petak, 20. 04. 2018. | Komentara: 0

Kontramitingom u Hrtkovcima LSV opet brani komšije

Liga socijaldemokrata Vojvodine će pod parolom „Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo“ 6. maja održati skup u Hrtkovcima. Pod tom istom parolom pod kojom su se suprotstavljali 1992. godine Srpskoj radikalnoj stranci i njenom lideru Vojislavu Šešelju, najavio je sinoć u emisiji „360 stepeni“ N1 televizije, predsednik LSV Nenad Čanak.
Izjave | Četvrtak, 19. 04. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević i Subić o Jelici Rajačić Čapaković

Povodom desetogodišnjice od smrti prve pokrajinske sekretarke za ravnopravnost polova i borkinje za institucionalizaciju rodne ravnopravnosti Jelice Rajačić Čapaković, juče je održan skup na kojem su njeni prijatelji i saradnici evocirali uspomene na nju. O danima provedenim sa Jelicom i zajedničkom radu pričale su i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV mr Maja Sedlarević i potpredsednica Foruma žena LSV Milena Popović Subić.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook