Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 17. 04. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

NOVI SAD – Predsednik Lige scijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovio je da bi Vojislav Šešelj trebalo i u Srbiji da odgovara za sve što je učinio. On je u izjavi za list „Danas“ kazao i da je presuda u Hagu dokazala da je istina ono što je godinama unazad govorio – da je Srpska radikalna stranka zločinačka organizacija.

LSV

- Rekao sam, ponoviću, da bi Vojislav Šešelj za sve zlo, mržnju, podele, huškanja, sukobe i izbegličke kolone trebalo da odgovara i u Srbiji, ne samo u Haškom tribunalu. Mislim da bi to bilo važno i za proces suočavanja sa prošlošću kod nas, ali i zbog budućnosti dobrih odnosa u regionu.  A što se tiče zabrane SRS, govorio sam da je to zločinačka organizacija zbog svega što je radila devedesetih. Ova presuda u Hagu je to i dokazala. Od te politike se nisu ogradili, a sa njim na čelu nastavili su da seju mržnju i prizivaju ratove - ocenjuje on.

Čanak je krajem prošle nedelje uputio predlog Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata lideru radikala. On za Danas napominje da parlament i dalje ćuti, iako, kako ističe, Šešelj najavljuje da će da ponovi zločine za koje je osuđen.

- Nisam siguran da je zabrana SRS u ovom trenutku moguća, ali se nadam da će uskoro doći trenutak kada će njihov rad konačno biti zabranjen. Poznato vam je da smo mi u LSV prilično uporni i da ne odustajemo kada nešto zacrtamo - kaže Čanak za Danas.

On očekuje da će biti poštovan Zakon o izboru narodnih poslanika koji jasno kaže da je jedan od razloga za prestanak poslaničkog mandata pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik bezuslovno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

- Pored zakonske obaveze, mislim da je loše i po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi neko ko je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. i ko još sada poručuje da je spreman da to ponovi?! Ukratko, njegov ostanak u parlamentu bi bio loša poruka hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, a nezamislivo je i njegovo dalje članstvo u Odboru za kontrolu službi bezbednosti. Očekujem da se zakon poštuje, a najpre Odbor, a zatim i parlament o tome izjasni, ističe lider LSV za Danas. 

Podseća da je na zabrani SRS insistirao odmah nakon petooktobarskih promena 2000. godine.

- Zahtevao sam da se zabrane SRS, SPS, JUL i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju, ali nije bilo sluha za to. Razmislite na trenutak, šta se sve ne bi dogodilo svih ovih godina da je tako učinjeno – zaključuje Nenad Čanak.

 (BILSV, 17.04.2018)
Izjave | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Izmišljaju separatizam u Vojvodini da bi još više centralizovali zemlju

Da li će nešto biti usvojeno ili ne to će odlučiti poslanici glasanjem. Ali ovo je već veliki pomak zbog toga što se praktično od 2002. godine, o Vojvodini se nije govorilo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a tema položaja, statusa i samog Zakona o finansiranju koji je prema Zakonu o sprovođenu Ustava,  trebalo je da budu donešeni do decembra 2008 – izjavio je Nenad Čanak
Saopštenja | Nedelja, 24. 03. 2019. | Komentara: 0

Za beogradsku gondolu 3,7 puta više para nego za ceo Fond lokalnih samouprava

Liga socijaldemokrata Vojvodine već godinama ukazuje na pogubne posledice centralizacije koja vlada u našoj zemlji. Razlika u razvijenosti Beograda i drugih sredina sve je veća. To za posledicu ima drastičan pad broja stanovnika delova zemlje koji nisu grad Beograd. Pojedini krajevi su, bukvalno, opusteli. 
Saopštenja | Subota, 23. 03. 2019. | Komentara: 0

Poklanjanje državne zemlje - greška neodgovorne vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije iznenađena odlukom Upravnog suda u Novom Sadu da proglasi nevažećim ugovore sa kompanijama Tenis, Farmer 023 i Food planet, kojima je država dodelila u dugoročan zakup zemljište na teritoriji AP Vojvodine, na štetu lokalnih poljoprivrednih proizvođača.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook