Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Utorak, 17. 04. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Hag dokazao da je SRS zločinačka organizacija

NOVI SAD – Predsednik Lige scijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ponovio je da bi Vojislav Šešelj trebalo i u Srbiji da odgovara za sve što je učinio. On je u izjavi za list „Danas“ kazao i da je presuda u Hagu dokazala da je istina ono što je godinama unazad govorio – da je Srpska radikalna stranka zločinačka organizacija.

LSV

- Rekao sam, ponoviću, da bi Vojislav Šešelj za sve zlo, mržnju, podele, huškanja, sukobe i izbegličke kolone trebalo da odgovara i u Srbiji, ne samo u Haškom tribunalu. Mislim da bi to bilo važno i za proces suočavanja sa prošlošću kod nas, ali i zbog budućnosti dobrih odnosa u regionu.  A što se tiče zabrane SRS, govorio sam da je to zločinačka organizacija zbog svega što je radila devedesetih. Ova presuda u Hagu je to i dokazala. Od te politike se nisu ogradili, a sa njim na čelu nastavili su da seju mržnju i prizivaju ratove - ocenjuje on.

Čanak je krajem prošle nedelje uputio predlog Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi parlamentu bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata lideru radikala. On za Danas napominje da parlament i dalje ćuti, iako, kako ističe, Šešelj najavljuje da će da ponovi zločine za koje je osuđen.

- Nisam siguran da je zabrana SRS u ovom trenutku moguća, ali se nadam da će uskoro doći trenutak kada će njihov rad konačno biti zabranjen. Poznato vam je da smo mi u LSV prilično uporni i da ne odustajemo kada nešto zacrtamo - kaže Čanak za Danas.

On očekuje da će biti poštovan Zakon o izboru narodnih poslanika koji jasno kaže da je jedan od razloga za prestanak poslaničkog mandata pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik bezuslovno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

- Pored zakonske obaveze, mislim da je loše i po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi neko ko je osuđen za progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. i ko još sada poručuje da je spreman da to ponovi?! Ukratko, njegov ostanak u parlamentu bi bio loša poruka hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji, a nezamislivo je i njegovo dalje članstvo u Odboru za kontrolu službi bezbednosti. Očekujem da se zakon poštuje, a najpre Odbor, a zatim i parlament o tome izjasni, ističe lider LSV za Danas. 

Podseća da je na zabrani SRS insistirao odmah nakon petooktobarskih promena 2000. godine.

- Zahtevao sam da se zabrane SRS, SPS, JUL i Stranka srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustriraju, ali nije bilo sluha za to. Razmislite na trenutak, šta se sve ne bi dogodilo svih ovih godina da je tako učinjeno – zaključuje Nenad Čanak.

 (BILSV, 17.04.2018)
Događaji | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Otvaranje još dva poglavlja sa EU je velika i važna vest

Otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom Republika Srbija nastavlja svoj evropski put. I to je velika i važna vest, naglasio je predsednik Odbora za evropske integracije i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u vezi sa otvaranjem dva nova pregovaračka poglavlja sa EU.
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Poštovanje ljudskih prava naše društvo će učiniti boljim

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je danas na važnost poštovanja ljudskih prava. 
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 12. 2018. | Komentara: 0

Dan ljudskih prava u Srbiji: bez vode za piće, knjiga i pravde

Sedamdeset godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Republika Srbija Dan ljudskih prava dočekuje kao zemlja koja ima još mnogo toga da uradi i ispravi. Diskriminacija i nasilje prema ženama, ili stigmatizacija osoba sa invaliditetom, samo su neki od brojnih pitanja kojima treba znatno intenzivnije da se posveti.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook