Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Nedelja, 03. 06. 2018. | Komentara: 0

Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

Novi Sad, 03. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ''Gaspromnjeft'' koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?

LSV

Kao što je poznato, u javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS  u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu.

Podsećamo ministra Aleksandra Antića da je on ministar u Vladi Republike Srbije, te da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost.
Uz ovo, potrebno je naglasiti da većinski ruski vlasnik NIS-a i dalje  u našoj zemlji plaće rudnu rentu u iznosu od svega 3%, a ne 7%, kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Važno je podsetiti i da je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20%, a u zemljama Evrope između 10% i 20%.

Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Izjave | Ponedeljak, 18. 06. 2018. | Komentara: 0
Saopštenja | Nedelja, 17. 06. 2018. | Komentara: 0

Protivgradna odbrana bez velikog učinka

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje nadležnima u Republičkom hidrometeorološkom zavodu zašto su se i ove godine ponovile slabosti u funkcionisanju sistema protivgradne zaštite?
Saopštenja | Subota, 16. 06. 2018. | Komentara: 0

Isporučite Zrenjanincima vodu ili nastavite sa ostavkama i smenama

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ostavka, koju je podneo direktor Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija Zrenjanina" Ivan Dević, zakasnela, te da su meseci i godine nestručnog i bahatog upravljanja ovim preduzećem ostavili nesagledive posledice.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook