Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

 
 
Izbori u LSVnenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Nedelja, 03. 06. 2018. | Komentara: 0

Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

Novi Sad, 03. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ''Gaspromnjeft'' koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?

LSV

Kao što je poznato, u javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS  u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu.

Podsećamo ministra Aleksandra Antića da je on ministar u Vladi Republike Srbije, te da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost.
Uz ovo, potrebno je naglasiti da većinski ruski vlasnik NIS-a i dalje  u našoj zemlji plaće rudnu rentu u iznosu od svega 3%, a ne 7%, kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Važno je podsetiti i da je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20%, a u zemljama Evrope između 10% i 20%.

Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Saopštenja | Četvrtak, 16. 08. 2018. | Komentara: 0

Ministre, zašto je gorivo skuplje ako je nafta pojeftinila?

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije, a pre svega ministra energetike Aleksandra Antića da javnosti saopšte kako je moguće da je sirova nafta na svetskom tržištu pojeftinila, da je dinar stabilan, a da je cena goriva na našim pumpama ovih dana porasla?
Saopštenja | Sreda, 15. 08. 2018. | Komentara: 0

Nesklad odluka pokrajinske i republičke vlasti u oblasti podsticanja nataliteta

Poražavajuća je činjenica da od svih mera pronatalitetne politike za koji se zalaže Kabinet ministarke bez portfelja, zadužene za demografiju i populacionu politiku, Pokrajinska vlada podstiče tek delimično ove mere.
Odbori LSV | Utorak, 14. 08. 2018. | Komentara: 0

Umesto pijaće vode, Zrenjanincima veća cena otpadne vode

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva ostavke rukovodstva JKP „Vodovod i kanalizacija“ i predstavnika gradske vlasti koji su odgovorni za to što Zrenjanin i dalje nema pijaću vodu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook