Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 03. 06. 2018. | Komentara: 0

Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

Novi Sad, 03. jun 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ''Gaspromnjeft'' koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?

LSV

Kao što je poznato, u javnost su pre više od godinu dana izašle informacije o uništavananju naftnih polja u Vojvodini. Javnost je mogla da sazna da NIS  u Vojvodini eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, pa preti velika opasnost da naša zemlja za nekoliko godina ostane bez sopstvenih zaliha nafte.Poseban je problem mogućeg zagađenja vodotokova, što može imati nesagledive posledice za zdravu životnu sredinu.

Podsećamo ministra Aleksandra Antića da je on ministar u Vladi Republike Srbije, te da po Ustavu i Zakonu mora štiti interese države u kojoj mu je poverena važna javna delatnost.
Uz ovo, potrebno je naglasiti da većinski ruski vlasnik NIS-a i dalje  u našoj zemlji plaće rudnu rentu u iznosu od svega 3%, a ne 7%, kako je regulisano Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Važno je podsetiti i da je rudna renta u Ruskoj federaciji oko 20%, a u zemljama Evrope između 10% i 20%.

Ovakav odnos prema interesima građana naše države je nedopustiv, te Liga socijaldemokrata Vojvodine traži hitnu rekaciju nadležnih organa. Štititi interese drugih država, a zanemarivati sopstvene, je nedopustivo.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Odbori LSV | Utorak, 16. 10. 2018. | Komentara: 0

Nestručna i bahata vlast u Zrenjaninu da poštuje zakon ili da ode

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na nestručnost i bahatost predstavnika lokalne vlasti u Zrenjaninu. Njihov rad je hronično loš, a neozbiljnost je karakteristika koja se često uočava.
Saopštenja | Nedelja, 14. 10. 2018. | Komentara: 0

Cena goriva može i mora biti niža!

Liga socijaldemokrata Vojvodine deli zabrinutost građana naše zemlje zbog novog talasa poskupljenja goriva. U kratkom periodu cene goriva su skočile za pet dinara, a sva je prilika da to neće biti konačan rast.
Saopštenja | Subota, 13. 10. 2018. | Komentara: 0

Zašto država ne isplaćuje mesečne prihode novosadskoj apoteci?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga upitala je ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije  Zlatibora Lončara zašto Republički fond za zdravstveno osiguranje ne isplaćuje mesečni prihod Apoteci „Novi Sad“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook