Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 03. 07. 2018. | Komentara: 0

Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

Novi Sad, 03. juli 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića, da li je i šta je tačno preduzeo u vezi sa činjenicom da naši građani, koji imaju maltene najniže plate u Evropi, ujedno plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

LSV

To je, podsetimo, pre skoro mesec dana bio i razlog za proteste i blokade saobraćaja. Ipak, konkretni potezi vlasti, a pre svega ministra Antića - nisu uočeni.

Zato još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije, a naročito ministra Aleksandra Antića i njegovog kolegu, ministra finansija Sinšu Malog, da odmah iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize na gorivo.

Simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litri nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast ne smanji svoja zahvatanja koja prelaze pedeset odsto od svake litre goriva.

Neophodno je i hitno promeniti Zakon o akcizama. Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina?

I sta će recimo preduzeti, u slučaju da cena goriva nastavi da raste na svetskom tržištu?

Isto tako, krajnje je vreme da ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma.

Podsećamo ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra. Građani i građanke Republike Srbije imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi?

Jesu li to iskreni bratski i partnerski odnosi? Mogu li ruski partneri i braća da se odreknu  bar dela zarade od naše nafte?

Očekujemo da ministru neće biti potrebno još mesec dana da jasno i glasno odgovori na ova pitanja.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan KostrešSaopštenja | Ponedeljak, 18. 02. 2019. | Komentara: 0

Ligaši neće učestvovati na sutrašnjem zasedanju SO Kovačica

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Kovačica neće učestvovati u radu sednice koja je zakazana za utorak, 19. februar zbog nepoštovanja poslovnika Skupštine opštine Kovačica. 
Saopštenja | Ponedeljak, 18. 02. 2019. | Komentara: 0

Vlast je dužna da javnosti saopšti istinu o dolasku Tenisa

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da javnosti saopšti šta se tačno dešava i hoće li kompanija „Tenis“ uopšte doći i investirati u Republiku Srbiju i pod kojim uslovima, ili od čitavog posla nema ništa.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 02. 2019. | Komentara: 0

Promenu mogu doneti samo protesti posle izbora

Nenad Čanak izjavio je da članovi LSV izlaze kao građani na proteste „Jedan od pet miliona“ i da je to njihovo pravo. "Mi, kao stranka, nemamo veze sa Savezom za Srbiju, niti smo imali razgovore s njima, zbog toga što tamo gde se nalaze neoljotićevske grupacije, poput Dveri ili stranke Milana Stamatovića, mi ne možemo da podržimo", kazao je Čanak u intervjuu za Al Jazeera Balkans.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook