Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

 
 
nenad-canak-predsednik CirilicaNenad-Čanak-predsedniknenad-canak-predsednik Madjarskinenad-canak-predsednik Rusinskinenad-canak-predsednik Sandžak-glasanenad-canak-predsednik Slovackinenad-canak-predsednik Vojvodina-glasa
Saopštenja | Utorak, 03. 07. 2018. | Komentara: 0

Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

Novi Sad, 03. juli 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića, da li je i šta je tačno preduzeo u vezi sa činjenicom da naši građani, koji imaju maltene najniže plate u Evropi, ujedno plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

LSV

To je, podsetimo, pre skoro mesec dana bio i razlog za proteste i blokade saobraćaja. Ipak, konkretni potezi vlasti, a pre svega ministra Antića - nisu uočeni.

Zato još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije, a naročito ministra Aleksandra Antića i njegovog kolegu, ministra finansija Sinšu Malog, da odmah iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize na gorivo.

Simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litri nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast ne smanji svoja zahvatanja koja prelaze pedeset odsto od svake litre goriva.

Neophodno je i hitno promeniti Zakon o akcizama. Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina?

I sta će recimo preduzeti, u slučaju da cena goriva nastavi da raste na svetskom tržištu?

Isto tako, krajnje je vreme da ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma.

Podsećamo ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra. Građani i građanke Republike Srbije imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi?

Jesu li to iskreni bratski i partnerski odnosi? Mogu li ruski partneri i braća da se odreknu  bar dela zarade od naše nafte?

Očekujemo da ministru neće biti potrebno još mesec dana da jasno i glasno odgovori na ova pitanja.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan KostrešSaopštenja | Sreda, 18. 07. 2018. | Komentara: 0

Krkobabićev regionalni razvoj znači samo razvoj Beograda

Liga socijaldemokrata Vojvodine nada se da će konačno dobiti odgovor od ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni Milana Krkobabića na pitanje šta se konkretno radi da bi se u Srbiji obezbedio ravnomeran regionalni razvoj. Ministar Krkobabić već mesecima vodi snažnu marketinšku akciju, kojom pokušava da uveri javnost da će država početi da vodi računa o svim delovima zemlje.
Saopštenja | Utorak, 17. 07. 2018. | Komentara: 0

Trivan i Blažić da zajedno kažu istinu o kikindskoj deponiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i državnog sekretara u tom ministarstvu Branislava Blažića da, umesto što polemišu preko medija, dođu u Kikindu i zajedno pred građanima odgovore na sva pitanja u vezi sa optužbama za protivzakonito skladištenje opasnih materija u sklopu regionalne deponije, zbog kojih su nedavno privedeni čelni ljudi firme FCC „Eko“.
Odbori LSV | Utorak, 17. 07. 2018. | Komentara: 0

Odmah sprečiti širenje neprijatnih mirisa iz kafilerije

Predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina mr Dejan Čapo zatražio je danas od zrenjaninske vlasti da bez odlaganja reši problem širenja neprijatnih mirisa iz kafilerije „Prekon“.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook