Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Utorak, 03. 07. 2018. | Komentara: 0

Ministar da odgovori: kada će biti umanjene akcize na gorivo?

Novi Sad, 03. juli 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ministra energetike Republike Srbije Aleksandra Antića, da li je i šta je tačno preduzeo u vezi sa činjenicom da naši građani, koji imaju maltene najniže plate u Evropi, ujedno plaćaju gotovo najskuplje gorivo.

LSV

To je, podsetimo, pre skoro mesec dana bio i razlog za proteste i blokade saobraćaja. Ipak, konkretni potezi vlasti, a pre svega ministra Antića - nisu uočeni.

Zato još jednom pozivamo Vladu Republike Srbije, a naročito ministra Aleksandra Antića i njegovog kolegu, ministra finansija Sinšu Malog, da odmah iskoriste zakonsku mogućnost i umanje akcize na gorivo.

Simbolično pojeftinjenje goriva za 90 para po litri nije i ne može biti nikakva zamena za to da vlast ne smanji svoja zahvatanja koja prelaze pedeset odsto od svake litre goriva.

Neophodno je i hitno promeniti Zakon o akcizama. Kakva je to akcizna politika u kojoj dizel, gorivo nižeg nivoa prerade, može biti skuplji od bezina?

I sta će recimo preduzeti, u slučaju da cena goriva nastavi da raste na svetskom tržištu?

Isto tako, krajnje je vreme da ministar Antić prestane da na račun naših građana štedi novac NIS Gaspromnjeftu i da se pristupi redefinisanju Energetskog sporazuma.

Podsećamo ministra Antića da je NIS, prema sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario 80 odsto veću neto dobit nego u 2016, odnosno oko 200 miliona evra. Građani i građanke Republike Srbije imaju pravo da znaju zašto je, kako je i dokle će biti moguće da NIS kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom i u trenutku dok plaćamo ovakve cene goriva - vadi našu naftu uz najnižu nadoknadu, tzv. rudnu rentu u Evropi?

Jesu li to iskreni bratski i partnerski odnosi? Mogu li ruski partneri i braća da se odreknu  bar dela zarade od naše nafte?

Očekujemo da ministru neće biti potrebno još mesec dana da jasno i glasno odgovori na ova pitanja.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan KostrešIz medija | Četvrtak, 20. 09. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije doživjela historijski i ideološki poraz

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, jedan od najoštrijih kritičara srbijanske vlasti, rekao je da je prilično uvjeren da će u Srbiji doći do referenduma u vezi s Kosovom. U razgovoru za Klix.ba komentarisao je i političke odnose u BiH, a naročito politiku Milorada Dodika.
Izbori LSV | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV je jedina politička snaga koja se bori za potpunu izmenu društveno ekonomskog sistema Srbije nužnog za dalji razvoj demokratije i ukupan razvoj zemlje

Sadašnji srpski politički spektar oslikava potpunu bezidejnost, bezličnost i apatiju svih tzv. opozicionih snaga, a sa druge strane vlast karakteriše bahatost i potpuno urušavanje i negiranje institucija sistema i koncentracija moći u rukama jednog čoveka.
Govori | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

Šućurović: Veća izdvajanja za TOV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović zatražio je juče veća izdvajanja za Turističku organizaciju Vojvodine (TOV).ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook