Sedlarević: Ćirilica u Vojvodini nije ugrožena

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 08. 2018. | Komentara: 0

Sedlarević: Ćirilica u Vojvodini nije ugrožena

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da ćirilično pismo u Vojvodini nije ugroženo. Ona je u izjavi za RTV naglasila i da bi tema razgovora trebala da bude funkcionalna nepismenost polovine stanovništva, a ne ugroženost bilo kog pisma.

LSV

- Ćirilica uopšte nije ugrožena. Ustav Republike Srbije kaže da je zvanični jezik srpski i pismo ćirilica. Možemo da pričamo o ugroženosti latinice, zato što je u Vojvodini u upotrebi šest službenih jezika i njihova pisma. Znači, i ćirilica i latinica. Ono što bi trebalo da bude mnogo ozbiljnija tema i čime bi trebalo da se bavi nadležno ministarstvo i Vlada, ali i svi mi, jeste to što je više od polovine stanovništva funkcionalno nije pismeno. To je ono što treba da nam bude tema, a nikako ugroženost bilo kog pisma, prevashodno ne ćirilice – rekla je ona odgovarjaući na pitanje „Da li je ćirilica ugrožena u Vojvodini“ u anketi emisije „Politbiro“.

(BILSV, 04.08.2018)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook