Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 05. 09. 2018. | Komentara: 0

Pronatalitetna politika države na štetu građanki Srbije

Novi Sad, 05. sweptembar 2018 - Od samog početka primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, primećuju se samo mane i loša rešenja koja idu na štetu trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Liga socijaldemokrata Vojvodine stoga postavlja pitanje nadležnim ministarstvima, koji promovišu pronatalitetnu politiku, da li će i kada promeniti rešenja koja trenutno „kažnjavaju“ žene koje se odluče na trudnoću i planiranje porodice.

LSV
 
Ministar Đorđević je ranije optužio građanke da su pripadnice takozvane „trudničke mafije“, zanemarujući činjenicu da ih na održavanje trudnoće šalju njihovi lekari i komisije, uzimajući u obzir medicinsku dokumentaciju koju prilože. Sada, trudnice na održavanju nemaju mogućnost da njihovo bolovanje uđe u prosek zarade, te su oštećene kod formiranja iznosa za porodiljsku naknadu. 

Osim toga, porodilje samostalno otvaraju porodiljsko bolovanje, budući da je poslodavac potpuno isključen iz procedura. To nije bio cilj kampanje „Pravo za mame“, već premošćavanje uplate naknade porodiljama, koja je zbog administracije kasnila mesecima. Ovako, porodilje ne mogu otvoriti bolovanje dok ne prilože izvod iz matične knjige rođenih, te samostalno, sveže porođene ili sa bebom starom nekoliko dana, staju u redove ispred šaltera kako bi ostvarile pravo na zaradu. Nove procedure nikako nisu u skladu sa Zakonom o radu, koji navodi „da zaposlena žena ima pravo na posebnu zaštitu za vreme trudnoće i porođaja“.

Još veći nesklad između promovisanih mera pronatalitetne politike i odredbi novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, vidi se u postupanju prema ženama preduzetnicama, koje po novim rešenjima prilikom obračuna naknade zarade ne dobijaju poreze i doprinose, osim ako ne zatvore preduzetničku radnju ili imenuju poslovođu. Takođe, porodiljsko odsustvo za treće dete preduzetnicama traje samo godinu dana, a ne dve godine kao što je slučaj u ostalim kategorijama. 

Žene koje direktno učestvuju u prihodovanju budžeta, oštećene su po pitanju staža, uplate poreza i doprinosa kao i vremena provedenog sa svojom decom. 

Zbog toga je licemerno promovisati usklađivanje profesionalnog i porodičnog života, dok se istovremeno umanjuju prethodno stečena prava trudnica i porodilja. 

Zbog toga ne iznenađuje činjenica da žene u Srbiji, koje su pogođene ovim zakonskim rešenjima, organizuju potpisivanje peticija i najavljuju izlazak na ulicu, što je vredno podrške, jer drugačije ne mogu izboriti svoja prava i prethodno zarađenu platu. 

Sve napred pomenuto mora biti jasan signal nadležnim ministarstvima da preduzmu neophodne mere za podsticanje nataliteta, a ne kažnjavanje porodica koje planiraju potomstvo. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira da se predlože rešenja i konkretni mehanizmi koji će za cilj imati poboljšanje uslova trudnica i budućih majki u Srbiji. 

Članica Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Ana PatakiSaopštenja | Petak, 21. 09. 2018. | Komentara: 0

Penzije se uređuju zakonom, a ne samovoljom Vlade

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava predstvanike Skupštine i Vlade Srbije da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju suprotan Ustavu koji kaže da se “Penzijsko osiguranje uređuje se zakonom", što znači uz jasne kriterijume koji ne zavise od volje izvršne vlasti.
Iz medija | Četvrtak, 20. 09. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Ta velikosrpska hegemonistička ideja nikada nije doživjela historijski i ideološki poraz

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, jedan od najoštrijih kritičara srbijanske vlasti, rekao je da je prilično uvjeren da će u Srbiji doći do referenduma u vezi s Kosovom. U razgovoru za Klix.ba komentarisao je i političke odnose u BiH, a naročito politiku Milorada Dodika.
Izbori LSV | Sreda, 19. 09. 2018. | Komentara: 0

LSV je jedina politička snaga koja se bori za potpunu izmenu društveno ekonomskog sistema Srbije nužnog za dalji razvoj demokratije i ukupan razvoj zemlje

Sadašnji srpski politički spektar oslikava potpunu bezidejnost, bezličnost i apatiju svih tzv. opozicionih snaga, a sa druge strane vlast karakteriše bahatost i potpuno urušavanje i negiranje institucija sistema i koncentracija moći u rukama jednog čoveka.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook