Decenija štetnog Energetskog sporazuma, zaustavite pljačku!

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 10. 09. 2018. | Komentara: 0

Decenija štetnog Energetskog sporazuma, zaustavite pljačku!

Novi Sad, 10. septembar 2018 - Punih deset godina nakon što je septembra 2008. godine parlament ratifikovao Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, jasno je da Republika Srbija od njega ima samo štete.

LSV
 
Taj dokument je bio i ostao, čitavu deceniju, pravni osnov za pljačku ove zemlje, a naročito AP Vojvodine. Upravo na to smo upozoravali najpre u protestima 2008. godine skandirajući „prodali ste NIS, prodali ste NAS“ i glasajući u parlamentu protiv tog sporazuma.
 
I na to uporno upozoravamo svih ovih godina.
 
Danas ponovo pozivamo vlast u Republici Srbiji da prestane da štiti ruske interese umesto interesa svojih građana i da barem preispita energetski sporazum sa Ruskom Federacijom, ako je suviše komplikovano da se on raskine.
 
NIS, procenjen na 2,2 milijarde evra i to bez računanja rezervi nafte i gasa vrednih 7 milijardi evra, prodat je za svega 400 miliona evra. Od obećanja da Kosovo neće biti nezavisno i da ćemo dobiti gasovod „Južni tok“, koji će od tranzitnih taksi godišnje puniti republički budžet sa 200 miliona evra - nije bilo ništa.
 
Pored toga, umesto zakonskih sedam, kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom crpi našu naftu uz naknadu, odnosno rudnu rentu od svega tri odsto, dok ona u u Hrvatskoj iznosi 10%, u Mađarskoj 12%, u Bugarskoj 12,5%, Sloveniji 18%, a u Rusiji i do 22%.
 
Samo na toj razlici, što rudnu rentu plaćaju tri umesto zakonskih sedam odsto, od 2009. do 2016. godine oštetili su našu zemlju za više od 200 miliona dolara. Taj novac je otet iz budžeta svih građana ove zemlje, a pre svega iz budžeta Srbobrana, Elemira, Kikinde i drugih mesta gde se gaze njive i razara infrastruktura, dok se buši i vadi bogatstvo koje je trebalo da ostavimo svojoj deci.
 
Kako je i dokle će biti moguće da druge države čuvaju svoje neobnovljive resurse, a mi ih poklanjamo kompaniji koja je prošle godine ostvarila 80 odsto veću dobit nego 2016, odnosno oko 200 miliona evra? I sve to dok naši građani, sa maltene najnižim platama u Evropi, plaćaju gotovo najskuplje gorivo?!
 
Pre nešto više od godinu dana, pojedini mediji su brujali o iscrpljivanju bušotina nafte metodama koje su nedozvoljene u svetu. Ima li ministar energetike ikakvu informaciju o stanju tih nalazišta nafte i gasa? Kako ta kompanija raspolaže i sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini?
 
U proteklih deset godina insistirali smo i na utvrđivanju odgovornosti za one koji su pristali  na to da ovakvim sporazumom nanesu štetu svojoj zemlji ili nisu učinili dovoljno da se on preispita i šteta zaustavi. Insistirali smo i na tome da se Vojvodina obešteti zbog prodaje njenog Naftagasa.
 
Nismo se umorili i nećemo stati dok tako ne bude.
 
Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Saopštenja | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

Nedopustivo je da osuđenika Mladića emituju na našim medijima

Promovisanjem planetarno prepoznatljivih ratnih zločinaca u medijima, Srbija se krupnim koracima vraća u 90-te godine prošlog veka.
Izjave | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

Vladajuća većina u Vojvodini marginalizuje opoziciju

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Branislav Bogaroški rekao je za Radio 021 da je ideja nagle aktivnosti poslanika vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine (koju čine SNS, SPS-JS i SVM) opstrukcija rada opozicije i njeno marginalizovanje do kraja mandata, sa akcentom na promotivne aktivnosti ovog saziva.
Saopštenja | Subota, 17. 11. 2018. | Komentara: 0

NIS se hvali profitom, a ne plaća zakonsku rudnu rentu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da su vesti o odličnoj poslovnoj godini Naftne industrije Srbije samo još jedan u nizu razloga zašto je potrebno revidirati Energetski sporazum koji je potpisan sa Ruskom federacijom.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook