Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 22. 09. 2018. | Komentara: 0

Neobrani kukuruz gori, nadležni ćute

Žitište, 22. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovedu zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbe.Ovih dana u mestu Torak je izgorela značajna površina neobranog kukuruza usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je u suprotnosti sa zakonom. Postavlja se pitanje šta rade za to vreme nadležni organi reda i poljočuvarska služba.

LSV

Tim povodom, LSV obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću, predsednici Skupštine opštine Dragani Petković i Načelniku opštinske uprave Mladenu Ajdukoviću sa zahtevom da hitno odgovore na pitanja koja su dužni da saopšte široj javnosti.

Postavlja se pitanje koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenju biljnih ostataka i koliko je prestupnika koji to rade i time ugrožavaju neobrane parcele kukuruza poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Kao i kome da se obrate oštećeni građani ili oni koji primete lica koja kradu kukuruz ili pale biljne ostatke kada kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište. Takođe, nadležni moraju da odgovore i na pitanje gde se nalazio poljočuvar dok su u Torku gorele neobrane njive kukuruza.

LSV insistira da se kaže kako će biti pokrivena štete koju su pretrpeli poljoprivrednici kao i da li je isplativo uložiti skoro 7 miliona dinara u poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i sprovedenom javnom nabavkom za anagažovanje poljočuvarske službe, a da ta usluga bude tako manjkava.

Apeluje se da svi nadležni organi uključujući policiju i vatrogasce vrše pojačane kontrole i da se hitno reaguje kada je ugrožena bezbednost građana i njihove imovine. Da se insistira kod organa javnog reda da se pokrene postupak i sankcioniše u skladu sa zakonom svako lice koje krade i pali biljne ostatke. Da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe pošto je očigledno da ima propusta. Zahteva se i da se obezbede sredstva za nabavku nove opreme, goriva za remontovanje i održavanje postojeće opreme i vozila Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Torka, pošto članovi ove organizacije bez ikakve naknade godinama spašavaju imovinu građana, tako što reaguju brže i efikasnije od nadležnih profesionalnih plaćenih (poljočuvarskih) službi, ali često i profesionalnih vatrogasaca kojima je to posao, dužnost i obaveza.

Pored toga, u dopisu se traži od nadležnih da omoguće građanima udisanje svežeg vazduha, bez dima koji se oseća već nekoliko dana na teritoriji ovog naselja opštine Žitište.

LSV zahteva da nadležni hitno reaguju, kao i da preduzmu predložene mere, pošto su trenutno ugrožena prava građana te opštine, posebno naglasivši da se pomenuti problemi odnose na poljoprivrednike, koji plaćanjem poreza i drugih davanja kojima se puni budžet opštine, pokrajine i republike, dodatno obavezuju nadležne da reaguju u trenucima kada im je bezbednost ili imovina ugrožena.

Potpredsednik Opštinskog Odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
i odbornik SO Žitište
Mirća Lelea




Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook