Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 02. 12. 2018. | Komentara: 0

Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

Novi Sad, 02. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu.

LSV

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih opština glavnog grada. Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Autonomija Vojvodine je osakaćena još u doba Slobodana Miloševića, ali i kasnije Vlade u Beogradu nisu imale sluha za vraćanje oduzetih pokrajinskih ingerencija.

Status gradova i opština u sistemu vlasti u Srbiji je nedopustiv.

Lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega 9%. Sa druge strane, u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, pa čak i Hrvatskoj, taj procenat je između 35% i 50%.

U Srbiji je na sceni rigidna centralizacija, koja zanemaruje interese sredina izvan  glavnog grada države.

Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi.
LSV smatra da je potrebno pokrenuti ozbiljan proces ustavnih promena, koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji.

Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak,te gradovi i opština u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Saopštenja | Nedelja, 16. 12. 2018. | Komentara: 0

Vlast se hvali pravima nacionalnih zajednica, a u praksi brojni problemi

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije i njeno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da mnogo više pažnje posvete rešavanju nagomilanih problema pripadnika nacionalnih zajednica.
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast zaboravila da u decembru pada sneg

Liga socijaldemokrata Vojvodine pita lokalne vlasti u Zrenjaninu zašto nisu spremno ušle ni u ovu zimu?
Saopštenja | Subota, 15. 12. 2018. | Komentara: 0

Srbija za sedam godina izgubila grad veličine Novog Sada, Zrenjanina i Vršca zajedno

Liga socijaldemokrata Vojvodine već dugo upozorava na katastrofalne podatke koji govore o depopulaciji naše zemlje. Poslednji podaci  Republičkog zavoda za statistiku kažu da će u Republici Srbiji na kraju 2018. godine živeti svega 7 miliona ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook