Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 02. 12. 2018. | Komentara: 0

Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

Novi Sad, 02. decembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu.

LSV

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih opština glavnog grada. Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji.

Autonomija Vojvodine je osakaćena još u doba Slobodana Miloševića, ali i kasnije Vlade u Beogradu nisu imale sluha za vraćanje oduzetih pokrajinskih ingerencija.

Status gradova i opština u sistemu vlasti u Srbiji je nedopustiv.

Lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega 9%. Sa druge strane, u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj, pa čak i Hrvatskoj, taj procenat je između 35% i 50%.

U Srbiji je na sceni rigidna centralizacija, koja zanemaruje interese sredina izvan  glavnog grada države.

Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi.
LSV smatra da je potrebno pokrenuti ozbiljan proces ustavnih promena, koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji.

Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak,te gradovi i opština u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara.

Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Događaji | Sreda, 22. 05. 2019. | Komentara: 0

Za Vojvođanski front - osim Vojvodine - nema rezervnog plana!

Na tribini “Vojvođanskog fronta“ u organizaciji Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije u Žablju, govorili su pred okupljenim građanima predstavnici ove dve stranke.
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Osuda Rističevićevog napada na sudije Majića i Hadžiomerovića

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje tvrdnje narodnog poslanika Marijana Rističevića da su sudije Miodrag Majić i Omer Hadžiomerović oslobodili Gnjilansku grupu. Rističević je sudije optužio da su presudu doneli „vrlo verovatno za novac“.
Odbori LSV | Utorak, 21. 05. 2019. | Komentara: 0

Da li su Pupin ili Superhik krivi za povećanje poreza Novobečejcima i do 300%

Većina Novobečejaca je bila neprijatno iznenađena kada su im u proteklih nekoliko dana stigla poreska rešenja uvećana nekima za 50%, nekima za 100%, a bilo je i onih kojima su poreska rešenja na imovinu bila povećana 300%. Liga socijaldemokrata Vojvodine je na molbu mnogobrojnih nezadovoljnih građana pokušala da dođe do odgovora zašto su se desile tako velike promene i udari na njihov budžet.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook