Bez decentralizacije od Srbije samo ono uz Koridor 10

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 12. 2018. | Komentara: 0

Bez decentralizacije od Srbije samo ono uz Koridor 10

NOVI SAD - Srbija se mora decentralizovati i to mora biti Ustavom garantovano, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na radnom doručku sa novinarima. Tome u prilog ide i činjenica da se sprema izmeštanje sedišta Naftne industrije Srbije (NIS) iz Novog Sada u Beograd.

LSV

- Tim potezom Grad Novi Sad će izgubiti “ogromnu količinu novca”. To je nova, i nova, i nova centralizacija, s ciljem da se sve to zatvori u jedan kabinet i predsoblje ispred njega. Ako se takva centralizacija nastavi, onda Srbija ne može ostati u formatu u kojem jeste - istakao je Čanak i ponovio da je Energetski sporazum koji je potpisan sa Ruskom Federacijom i kojim je NIS prešao u ruke Gaspromnjefta “jedna od najštetočinskijih stvari koja je ikada urađena Vojvodini i Srbiji i velika svinjarija”.

Čanak je istakao i da  ako se tako nastavi, od čitave Srbije će opstati samo “mega struktura Novi Sad-Beograd”, koja će “usisati sve”, dok će se ostatak Srbije pretvoriti u “zaleđinu koja trune i iz koje se beži”.

- Od svega opstaće samo ono što se bude nalazilo uz Koridor 10 - smatra lider LSV.
 
Prema njegovim rečima,  uzrok za današnju situaciju u kojoj se Srbija nalazi leži u činjenici da nakon rušenja Miloševićevog režima nisu sprovedene reforme.

- Nije LSV napravila Srpsku naprednu stranku, nego ju je napravila Demokratska stranka (DS). Nismo mi bili ti koji smo im ostavljali mandate kada su napuštali Srpsku radikalnu stranku, već je to radio DS - kazao je Čanak.

Tenzije oko izbora

Čanak smatra i da će se tenzije oko izbora u narednom periodu još dodatno podizati, jer je to nastavak svega što se u Srbiji dešavalo i u vreme vlasti SPS-a, DS-a i sada SNS-a,  jer, kako je kazao, ne menja se ništa u metodologiji, samo se menja nivo i stepen brutalnosti, što će izazvati ozbiljan revolt. Takođe, Čanak je kazao i da se jasno koliko je sve bezpošteno, a što je vidljivo čak i u izbornim aktivnostima za Savete Mesnih zajednica.
 
- Ako se pendrekom počne zaustavljati sloboda misli, onda će to postati metod kojem nema kraja - rekao je Čanak  komentarišući  stanje u društvu gde je na delu “fašizacija” i kao primer za to naveo fizički napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića.

On je još rekao i da su poslednje protestne šetnje u Beogradu “prijatne oku svakog opozicionara”, ali je dodao da ne vidi neku perspektivu za te proteste.

 - Da podsetim, jedine uspešne demonstracije bile su u odbrani izbornih rezultata, a ne pre izbora - ukazao je Čanak i dodao da je Srbiji potrebna alternativa, a ne opozicija koja “znači još istoga”.

- Savez za Srbiju je DS plus Dveri. Boško Obradović je Šešelj za milenijalse, a Milan Stamatović je original ljotićevac - ocenio je Čanak ocenujući da je potez bivšeg lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, da se povuče iz politike kao “neozbiljan”.

Alternativa

Na pitanje koga onda vidi kao alternativu postojećoj politici, Čanak je odgovorio da je to LSV.

- Mi nikada nismo bili u izvršnoj državnoj vlasti, nikada nismo imali nijednog ministra. Nemamo nijednu finansijsku aferu, jer samo bili u koaliciji sa DS-om, a od njih nisi mogao da stigneš da napraviš finansijsku aferu, kao što ni danas niko ne može da stigne SNS u finansijskim aferama - naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, treba se setiti da je i Slobodan Milsosević pao kada je počeo da se “inati” sa Zapadom.

- A od 1995. on je na Zapadu bio ‘faktor mira i stabilnosti’ u regionu, da bi četiri godine kasnije postao ‘balkanski kasapin’” - naveo je Čanak.

Za izostanak lustracije u društvu optužio je “beogradsku političku elitu”, za koju je rekao da je posle promena od 5. oktobra 2000. godine “kroz trgovinu i razne nagodbe sa delovima Miloševićevog režima iskopala jamu u koju je upala demokratija”. On je podsetio da je na sednicama Predsedništva tada vladajuće koalicije DOS neprestano ponavljao zahtev da se zabrane Socijalistička partija Srbije (SPS), Jugoslovenska levica, Srpska radikalna stranka i Stranka srpskog jedinstva, a da se rukovodstva tih partija lustriraju, ali za to nije imao podršku.

- Oni koji su uništili ogromnu količinu civilizacijskih dostignuća devedesetih godina 20. veka, nisu smeli doći u situaciju da to ponove - istakao je Čanak.

"Samobitnost" Vojvodine i Promenada

Oštro je kritikovao pokrajinsku vlast koju je optužio da sistematski uništava vojvođanske institucije i “samobitnost” Vojvodine. Govoreći o izgradnji tržnog centra Promenada u Novom Sadu, Čanak je rekao da taj objekat nakon godine dana probnog perioda neće dobiti upotrebnu dozvolu, ukoliko ne otklone probleme koje su napravili.

 - Neće dobiti upotrebnu dozvolu, to će biti zatvoreno, bez obzira na pritiske i potencijalne političke lomove. Ne želim da snosim odgovornost za moguće posledice - poručio je Čanak.

(SzILSV, 18.12.2018)





Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook