Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 06. 01. 2019. | Komentara: 0

Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

Novi Sad, 06. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ranije je upozoravala na potpuni izostanak volje predstavnika vlasti za uspostavljanjem kvalitetnog sistema koji bi regulisao oblast zaštite lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava.

Sve se svodi da marketing i hvalospeve nekakvim uspesima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

LSV

Ministar Branko Ružić juče je istakao da su se budžetski fondovi za nacionalne manjine i lokalne samouprave znatno povećali.

Sada se u Budžetskom fondu za nacionalne manjine nalazi 30 miliona dinara, što u prevodu znači da je za projekte nacionalnih manjina opredeljeno deset puta manje sredstava nego za novogodišnju rasvetu u gradu Beogradu.

Sa druge strane, u Budžetskom fondu za lokalne samouprave za 2019. godinu opredeljeno je 489 miliona dinara. Gotovo isti iznos je u 2018. godini dobio samo grad Beograd iz budžetskih rezervi Vlade Republike Srbije.

Naravno, u Ružićevom ministarstvu ne pominju ove iznose, te pokušavaju da se prikažu kao spasioci kulturne baštine nacionalnih manjina i gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV već dugo ukazuje na pogubne posledice koje izaziva stroga centralizacija naše države.

Sredstva su zakonskim odredbama oduzeta lokalnim samoupravama, preseljena su u ruke „svemoćnih“ ministara koji onda malom ili malo većom kašičicom dele pomoć odabranim sredinama ili organizacijama.

Ova politika za posledicu ima drastičnu razliku u nivou razvijenosti krajeva u Republici Srbiji. Praktično, sem grada Beograda, svi ostali regioni siromaše. Srbija van Beograda se drastično prazni!

Ako naša država želi da se, makar, približi nivou razvijenosti zemalja Evropske unije, ovakva politika se mora što pre promeniti.
Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti decentralizaciju celokupnog sistema vlasti!


Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Aleksandar MartonSaopštenja | Četvrtak, 17. 01. 2019. | Komentara: 0

Zahvaljujući pravosuđu, paljenje ambasada sve veća sramota

Paljenjem ambasada februara 2008. godine, Republici Srbiji je naneta sramota pred svetom i pred sobom. Zahvaljujući našem pravosuđu, ta sramota je tokom ovih jedanaest godina sve veća.
Saopštenja | Sreda, 16. 01. 2019. | Komentara: 0

Srbiji ne treba klečanje pred Putinom, već EU alternative

Povodom sutrašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, Liga socijaldemokrata Vojvodine pita predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke i opozicionog Saveza za Srbiju sa koje strane ulične barikade će se naći 17. januara.
Saopštenja | Utorak, 15. 01. 2019. | Komentara: 0

Brojne nepravilnosti pred najavljene izbore za savete mesnih zajednica u opštini Šid

Odbonici Skupštine opštine Šid, na prvoj ovogodišnjoj sednici, doneli su novi Statut opštine koji je usledio nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi. Bitne izmene i dopune odnose se pre svega na ovlašćenja opštine u pogledu rada mesnih zajednica, kao i imenovanja Komisije za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook