Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 06. 01. 2019. | Komentara: 0

Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

Novi Sad, 06. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ranije je upozoravala na potpuni izostanak volje predstavnika vlasti za uspostavljanjem kvalitetnog sistema koji bi regulisao oblast zaštite lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava.

Sve se svodi da marketing i hvalospeve nekakvim uspesima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

LSV

Ministar Branko Ružić juče je istakao da su se budžetski fondovi za nacionalne manjine i lokalne samouprave znatno povećali.

Sada se u Budžetskom fondu za nacionalne manjine nalazi 30 miliona dinara, što u prevodu znači da je za projekte nacionalnih manjina opredeljeno deset puta manje sredstava nego za novogodišnju rasvetu u gradu Beogradu.

Sa druge strane, u Budžetskom fondu za lokalne samouprave za 2019. godinu opredeljeno je 489 miliona dinara. Gotovo isti iznos je u 2018. godini dobio samo grad Beograd iz budžetskih rezervi Vlade Republike Srbije.

Naravno, u Ružićevom ministarstvu ne pominju ove iznose, te pokušavaju da se prikažu kao spasioci kulturne baštine nacionalnih manjina i gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV već dugo ukazuje na pogubne posledice koje izaziva stroga centralizacija naše države.

Sredstva su zakonskim odredbama oduzeta lokalnim samoupravama, preseljena su u ruke „svemoćnih“ ministara koji onda malom ili malo većom kašičicom dele pomoć odabranim sredinama ili organizacijama.

Ova politika za posledicu ima drastičnu razliku u nivou razvijenosti krajeva u Republici Srbiji. Praktično, sem grada Beograda, svi ostali regioni siromaše. Srbija van Beograda se drastično prazni!

Ako naša država želi da se, makar, približi nivou razvijenosti zemalja Evropske unije, ovakva politika se mora što pre promeniti.
Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti decentralizaciju celokupnog sistema vlasti!


Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Aleksandar MartonDogađaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook