Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Nedelja, 06. 01. 2019. | Komentara: 0

Hvale se fondovima za opštine i manjine, a pare daju za beogradsku zabavu

Novi Sad, 06. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine i ranije je upozoravala na potpuni izostanak volje predstavnika vlasti za uspostavljanjem kvalitetnog sistema koji bi regulisao oblast zaštite lokalne samouprave i ljudskih i manjinskih prava.

Sve se svodi da marketing i hvalospeve nekakvim uspesima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

LSV

Ministar Branko Ružić juče je istakao da su se budžetski fondovi za nacionalne manjine i lokalne samouprave znatno povećali.

Sada se u Budžetskom fondu za nacionalne manjine nalazi 30 miliona dinara, što u prevodu znači da je za projekte nacionalnih manjina opredeljeno deset puta manje sredstava nego za novogodišnju rasvetu u gradu Beogradu.

Sa druge strane, u Budžetskom fondu za lokalne samouprave za 2019. godinu opredeljeno je 489 miliona dinara. Gotovo isti iznos je u 2018. godini dobio samo grad Beograd iz budžetskih rezervi Vlade Republike Srbije.

Naravno, u Ružićevom ministarstvu ne pominju ove iznose, te pokušavaju da se prikažu kao spasioci kulturne baštine nacionalnih manjina i gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV već dugo ukazuje na pogubne posledice koje izaziva stroga centralizacija naše države.

Sredstva su zakonskim odredbama oduzeta lokalnim samoupravama, preseljena su u ruke „svemoćnih“ ministara koji onda malom ili malo većom kašičicom dele pomoć odabranim sredinama ili organizacijama.

Ova politika za posledicu ima drastičnu razliku u nivou razvijenosti krajeva u Republici Srbiji. Praktično, sem grada Beograda, svi ostali regioni siromaše. Srbija van Beograda se drastično prazni!

Ako naša država želi da se, makar, približi nivou razvijenosti zemalja Evropske unije, ovakva politika se mora što pre promeniti.
Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti decentralizaciju celokupnog sistema vlasti!


Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Aleksandar MartonSaopštenja | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV najoštrije osuđuje rušenje spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru

U noći između subote i nedelje porušeno je 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da ovaj vandalski čin, sem izazivanja velike materijalne štete, predstavlja i napad na tradiciju dobrosusedskih odnosa u Somboru.
Događaji | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Vlada odbila predlog Zakona o finansiranju Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je Vlada Srbije odbila predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine, koje je ta stranka podnela, a koji će se naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine Srbije, prenela je televizija N1.
Odbori LSV | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

U Zrenjaninu baš ništa ne funkcioniše

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje nemar koji predstavnici gradske vlasti pokazuju u svim sferama (ne)funkcionisanja Zrenjanina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook