Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 12. 01. 2019. | Komentara: 0

Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Novi Sad, 12. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova najvažnije pitanje koje naša država mora da reši.

Činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine samo dodatno komplikuje ionako složenu situaciju u našem regionu.

LSV

Bez sveobuhvatnog uređenja odnosa između Srbije i Kosova nemoguće je govoriti o ubrzanju evropskog puta Srbije. Zastoj u napretku naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda građana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija - Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu.

Na sto se moraju staviti i pitanja demokratizacije države koja podrazumevaju paket novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života. Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene. 

Konačno, Srbija mora učiniti puno toga kako bi na mnogo kvalitetniji način bio uređen politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti AP Vojvodine.

Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila.

LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima građana i građanki, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad ČanakDogađaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook