Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Subota, 12. 01. 2019. | Komentara: 0

Ubrzati pregovore o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Novi Sad, 12. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova najvažnije pitanje koje naša država mora da reši.

Činjenica da poslednjih meseci postoji zastoj u pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine samo dodatno komplikuje ionako složenu situaciju u našem regionu.

LSV

Bez sveobuhvatnog uređenja odnosa između Srbije i Kosova nemoguće je govoriti o ubrzanju evropskog puta Srbije. Zastoj u napretku naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji rezultiraće još težom ekonomskom situacijom i pogoršanjem životnog standarda građana. Trajna normalizacija odnosa na relaciji Srbija - Kosovo otvoriće put i za rešavanje drugih važnih pitanja u našem društvu.

Na sto se moraju staviti i pitanja demokratizacije države koja podrazumevaju paket novih izbornih zakona, koji bi bili prihvatljivi za sve učesnike političkog života. Bez ovih reformskih zakona i saglasnosti svih političkih aktera, izbori će se teško moći smatrati za fer i poštene. 

Konačno, Srbija mora učiniti puno toga kako bi na mnogo kvalitetniji način bio uređen politički sistem, što podrazumeva i značajno šire nadležnosti AP Vojvodine.

Vojvodina mora dobiti Zakon o finansiranju nadležnosti, kao i položaj u državi za koji se istorijski izborila.

LSV se nada da politički akteri koji donose odluke, vode računa o interesima građana i građanki, jer bez rešavanja bitnih političkih pitanja čitav region ostaje u zamci ekstremnih nacionalizama sa raznih strana.


Predsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Nenad ČanakSaopštenja | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV najoštrije osuđuje rušenje spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru

U noći između subote i nedelje porušeno je 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da ovaj vandalski čin, sem izazivanja velike materijalne štete, predstavlja i napad na tradiciju dobrosusedskih odnosa u Somboru.
Događaji | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Vlada odbila predlog Zakona o finansiranju Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je Vlada Srbije odbila predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine, koje je ta stranka podnela, a koji će se naći na dnevnom redu sutrašnjeg zasedanja Skupštine Srbije, prenela je televizija N1.
Odbori LSV | Utorak, 19. 03. 2019. | Komentara: 0

U Zrenjaninu baš ništa ne funkcioniše

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje nemar koji predstavnici gradske vlasti pokazuju u svim sferama (ne)funkcionisanja Zrenjanina.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook