Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 01. 2019. | Komentara: 0

Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

Novi Sad, 14. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.

LSV

Podsećamo ih na to da je pre nekoliko dana prošlo dve godine od kada je patrijarh obavestio javnost da crkva neće plaćati porez dok joj ne bude vraćena sva imovina,.

Podsećamo ministre i na to da je prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića u procesu konfesionalne restitucije crkvama već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i  91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica.

Zato ponovo pitamo: dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara? I dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima?

Da bude potpuno jasno: LSV ne traži da crkva plaća porez nad sakralnim objektima, odnosno crkvama. Smatramo, međutim, krajnje nepravednim to da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Crkva bi trebalo vernike pozove da plaćaju porez i da im dâ lični primer. Umesto da zemlji u kojoj je svako treće dete na ivici siromaštva, odbija da plati porez, a pritom uzima pare iz budžeta kako platila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika, crkva bi trebalo da predoči koliko je poreza platila, koliko je novca otišlo u lokalne budžete i koliko je škola i bolnica od toga sagrađeno.

Država nema pravo da ćuti na ovu nepravdu i da se odriče novca koji bi mogla da upotrebi na primer za intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook