Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 01. 2019. | Komentara: 0

Kada će crkva platiti porez na šume, njive i poslovne prostore?

Novi Sad, 14. januar 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.

LSV

Podsećamo ih na to da je pre nekoliko dana prošlo dve godine od kada je patrijarh obavestio javnost da crkva neće plaćati porez dok joj ne bude vraćena sva imovina,.

Podsećamo ministre i na to da je prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića u procesu konfesionalne restitucije crkvama već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i  91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica.

Zato ponovo pitamo: dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara? I dokle će država imati dvostruke aršine prema crkvi i svojim građanima?

Da bude potpuno jasno: LSV ne traži da crkva plaća porez nad sakralnim objektima, odnosno crkvama. Smatramo, međutim, krajnje nepravednim to da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže.

Crkva bi trebalo vernike pozove da plaćaju porez i da im dâ lični primer. Umesto da zemlji u kojoj je svako treće dete na ivici siromaštva, odbija da plati porez, a pritom uzima pare iz budžeta kako platila doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika, crkva bi trebalo da predoči koliko je poreza platila, koliko je novca otišlo u lokalne budžete i koliko je škola i bolnica od toga sagrađeno.

Država nema pravo da ćuti na ovu nepravdu i da se odriče novca koji bi mogla da upotrebi na primer za intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih.

Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš
Izjave | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Svaka kazna Karadžiću je premala

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je svaka kazna Radovanu Karadžiću premala. n je naveo i da „nažalost misli da će reakcije iz Srbije o presudi Karadžiću, odnosno reakcije aktuelne vlasti i samoproklamovane opozicije poslati jako lošu poruku iz Srbije“.
Izjave | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Nisam dogovorio sa Vučićem održavanje sednice

Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokratra Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da nije sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u Skupštini Srbije održi sednica o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodine, a koje su predložili poslanici LSV. 
Govori | Sreda, 20. 03. 2019. | Komentara: 0

Vojvodina je žrtva beogradskog centralizma

Pitanje autonomije Vojvodine je suštinski pitanje demokratije u Srbiji. Nezavisna država Vojvodina ne može da postoji. Vojvodina može postojati kao politička zajednica samo u složenoj Republici Srbiji, izjavio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook