Čestitke povodom Nacionalnog dana Rusinske nacionalne manjine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 17. 01. 2019. | Komentara: 0

Čestitke povodom Nacionalnog dana Rusinske nacionalne manjine

Novi Sad, 17. januar 2019 - 17. januar, kao Nacionalni dan Rusinske nacionalne manjine, ustanovljen je 2006. godine u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, dok je njom predsedavao Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Kao i prilikom njegovog ustanovljavanja tako i svaki sledeći Nacionalni dan Rusina Liga socijaldemokrata Vojvodine, uz  srdačne čestitke, podseća na blagodet suživota mnogih nacionalnih zajednica i multikulturalnosti kao jednu od najznačajnijih karakteristika u Vojvodini. 

Rusini u svim mestima u Vojvodini u kojima su nastanjeni obeležavaju svoj nacionalni praznik, 17. januar, dan kada je 1751. godine Franc Jozef de Redl, savetnik carice Marije Terezije i administrator komorskih imanja kraljevskog državnog Bačkog distrikta, potpisao u Somboru ugovor o organizovanom naseljavanju prvih 200 rusinskih, grčkokatoličkih porodica na komorskoj pustari Veliki Krstur.

Liga socijaldemokrata Vojvodine u svom političkom delovanju uvek se zalagala da proklamovana prava nacionalnih manjina u Srbiji ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru, nego da se zaista primenjuju u praksi. Kroz različite vidove angažmana od zahteva za bržim rešavanjem pitanja nedostajućih udžbenika za pripadnike nacionalnih manjina, preko drugih najraličitijih akcija, LSV je uvek insistiraju na poštovanju prava manjina.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook