Poljoprivreda u Srbiji na nivou subsaharskih regiona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 10. 04. 2019. | Komentara: 0

Poljoprivreda u Srbiji na nivou subsaharskih regiona

Kikinda, 10. april 2019 – Dok predsednik Aleksandar Vučić obilazi državu u kampanji „Budućnost Srbije“ najavljujući vrlo šturo „ulaganja u razvoj poljoprivrede koja će osetiti i ratari i stočari“, istovremeno objektivni izvori tvrde kako stope rasta u poljoprivredi imaju na globalnom nivou samo najsiromašnije zemlje subsaharskog regiona.

LSV

Od ukupnog stanovništva, 17% se bavi poljoprivredom, poljoprivredna proizvodnja učestvuje u realizaciji BDP u intervalu od 9 do 11%, a 48% stanovništva živi u ruralnim područjima. Uprkos svemu tome, istraživanja pokazuju da je produktivnost rada merena ukupnom proizvodnjom po aktivnom proizvođaču, niža i od zemalja u okruženju, koje se još smatraju u tranziciji, a još više udaljena od razvijenih evropskih zemalja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je kroz svoje aktivnosti, ali i rad pokrajinskih i republičkih poslanika ukazivala na osnovne probleme koje prave predstavnici vlasti u prethodnom periodu.

Još 2011. godine smo inicirali zabranu godišnju registraciju traktora i poljoprivrednih mašina, jer je to poljoprivredniku sredstvo za rad i obezbeđenje egzistencije. Zbog toga su poslanici na jednoj od prethodnih sednica Narodne skupštine Republike Srbije podržali Zakon o bezbednosti saobraćaja, ističući da to nije ustupak poljoprivrednicima, već obaveza države.

Ukazivali smo na bahato, osorno i bezobrazno naplaćivanje takse za odvodnjavanje, jer je na osnovu procene da se po hektaru naplaćuje 1200 dinara, na površinu oko dva miliona za hektara zemljišta – godišnji prihod 2,4 milijarde dinara.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je postavljala pitanja o nedoslednostima u potpisanom ugovoru sa nemačkim mesnim gigantom kao što je „Tenis“, upozoravala na rizike smanjenja investicija, manjeg broja zaposlenih u odnosu na obećano, kao i manju površinu obradivih površina koji su mu dati u zakup. Zbog iskustva u radu nekadašnjeg PIK „Kikinda“, naši stočari ne bi imali ništa protiv da „Tenis“ dođe sa savremenom mehanizacijom i metodama u radu. Ali, trebalo bi da ovdašnji proizvođači dobiju prioritet kao komitenti ovom mesnom gigantu, jer bi se na taj način podržala domaća poljoprivreda.

Prodajom i davanjem zemljišta u zakup globalnim kapitalistima, aktuelna vlast ostvaruje kratkoročnu dobit, ali građani gube na duge staze. Neophodno je da se ponude odgovori i predlože mere koji će odgovoriti na sledeća pitanja:

- koje se dugoročne mere planiraju?

- šta država namerava da uradi na poljoprivredne proizvode nametne kao poželjne na tržištu regiona i Evropske unije?

- koje konkretne podsticajne mere planira da uvede za proizvođače u poljoprivredi, na koji rok i po kojim uslovima?

Jedino tako možemo pričati o budućnosti Srbije.

 

Predsednik stručnog
Saveta za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Miloš Šibul




Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook