Hitno potrebna revizija Plana upravljana Nacionalnim parkom Fruška gora

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 16. 04. 2019. | Komentara: 0

Hitno potrebna revizija Plana upravljana Nacionalnim parkom Fruška gora

Novi Sad, 16. april 2019 - Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške gore, koja se nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. 

Na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio je tvrdnjom da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka. 

LSV

Sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost koja je u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma je kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka. Pogotovo je besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva. 

Iako se čini da je upravljač tj. JP glavni krivac za postojeće stanje, Liga socijaldemokrata Vojvodina smatra da je problem u neusklađenosti Zakona i lošoj finansijskoj podršci od strane države koja je nadležna za Nacionalne parkove. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine i narodna poslanica Nada Lazić više puta su pozivali nadležno ministarstvo da reaguju na masovnu seču šuma. Na postavljena poslanička pitanja odgovor nikada nije dobijen. Posle ovakvog nepodobnog ophođenja prema zaštićenom području, prinuđeni smo da pitamo da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora vratila Vojvodini.

Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Dejana Đurđević



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook