Nisu vam sela u centru Beograda pa da tu ulažete, a seljacima zakidate

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Petak, 14. 06. 2019. | Komentara: 0

Nisu vam sela u centru Beograda pa da tu ulažete, a seljacima zakidate

Novi Sad, 14. jun 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje premijerki Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Nedimoviću zašto je 13 meseci  trebalo Upravi za agrarna plaćanja - Ministarstva poljoprivrede da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi kupovine poljoprivredne mehanizacije sa državnog konkursa, a još 7 meseci da pošalju rešenje o isplati novca. Da li je to zato što je obaveza države da se nakon slanja rešenja  po zakonu u roku od 21 dan mora isplatiti novac? 

LSV

Poljoprivrednici tvrde da se namerno sporo završavaju predmeti i zadržava njihov novac  i to bez kamate, nasuprot slučaju kada poljoprivrednik ne plati odvodnjavanje ili porez i odmah im se računa zatezna kamata. Zašto zakon nije isti i za državu i za seljaka?

Ako je plan države da se formira Nacionalni tim za spas sela, kako bi se rešavali problemi na selu i u poljoprivredi, zašto se problematika velikih kašnjenja isplata poljoprivrednicima ne rešava na efikasan način, nego se izmišlja topla voda i neke famozne strategije za razvoj sela.

Država duguje poljoprivrednicima premije za meleko, za junad i po raznim drugim osnovama, novac koji kasni često i do godinu dana. U slučaju da seljaci kasne sa uplatom svojih obaveza državi u vrlo kratkom roku na njihovim kućnim pragovima pojavljuju se sudski izvršitelji da naplate dugovanja. Poljoprivrednici, pogotovu oni sa sitnijim posedima, kažu da nemaju kome u državi ni da se obrate niti ih se država boji.

Nacionalni tim za spašavanje sela pre svega treba da postavi iste uslove za sve učesnike u ekonomskom životu. Da se upozna sa činjenicom da se za razne fontane, jarbole i novogodišnja osvetljenja u Beogradu daje više novca nego što su budžeti pojedinih opština i gradova, pa tek onda da krene u formiranje neke strategije koja za osnovu mora imati visok stepen decentralizacije države.

Nikakav tim, niti bilo koja strategije ne može spasti naše selo niti poljoprivrednike ako i dalje zajednički novac iz budžeta bude deljen tako da mrvice odlaze u sela i manje gradove a najveći deo kolača u Beograd za cirkuska čudesa i njegov razvoj.

Olena Papuga
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2019. | Komentara: 0

Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

Od kako je u decembru 2018. godine istekao mandat prethodnom Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ne da nije izabran novi, nego do skoro nije pokrenuta procedura izbora novog od strane Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije.
Saopštenja | Utorak, 18. 06. 2019. | Komentara: 0

Đacima nadoknaditi stres, a ministar da podnese ostavku

Bilo bi pristojno da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ili, barem, ponudi svoju ostavku zbog stresa koji su danas doživeli đaci i roditelji usled odlaganja testa iz matematike.
Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook