Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2019. | Komentara: 0

Demokratsko društvo zahteva nezavisnu instituciju Poverenika

Novi Sad, 19. jun 2019 - Od kako je u decembru 2018. godine istekao mandat prethodnom Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ne da nije izabran novi, nego do skoro nije pokrenuta procedura izbora novog od strane Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na pokretanju postupka kojim se posledično garantuje i kontrola rada institucija, kroz instituciju Poverenika i rad njegove kancelarije.

LSV

Na inicijativu preko 70 organizacija civilnog društva koji su predložili pokretanje ovog postupka, Odbor je odbio da razmatra predlog na sednici u novembru prošle godine, budući da je za njega glasalo svega pet od 13 članova Odbora. Preostali se nisu izjašnjavali ni za ni protiv, jednostavno - nisu glasali.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je važno podržati izbor kandidata ili kandidatkinje koji nije povezan, odnosno povezana sa političkim strankama. Neophodno je da kandidat ima relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja. Potrebno  je da to bude osoba sa integritetom neophodnim za obavljanje kontrole i nadzora rada drugih državnih organa.

Proces izbora Poverenika mora biti javan, otvoren za sve građane i građanke i organizacije, kao i da Odbor za kulturu i informisanje osigura fer uslove za takmičenje.

Jedan od važnih preduslova koji će Liga socijaldemokrata Vojvodine podržati kod kandidata, jeste iskustvo saradnje sa civilnim sektorom, što je znak vraćanja poverenja u politički sistem, kroz uključivanje građana i građanki. U cilju osnaživanja nezavisnih institucija, partijski interesi moraju pasti u drugi plan, zbog čega ćemo podržati ideju o izboru jednog kandidata u izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Sekretarka Političkog saveta
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki




Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook