Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

BEOGRAD - Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.

LSV

- Da li je to zato što je obaveza države da se nakon slanja rešenja, po zakonu, u roku od 21 dan mora isplatiti novac? Poljoprivrednici tvrde da se to namerno sporo radi i da se oduglovlači sa rešavanjem predmeta i to bez kamata. Istovremeno, kada poljoprivrednici recimo ne plate odvodnjavanje ili porez na vreme, kasnije moraju i zatezne kamate za iste namete da izmire. Zašto zakon nije isti i za državu i za poljoprivrednike? - upitala je Papuga.

Prema njenim rečima, država duguje poljoprivrednicima premije za mleko i junad, opet i do godinu dana, i u tom periodu isplate kamate nisu zaračunate.

- Država nema obavezu da plati nikakvu nadoknadu za to kašnjenje. Koliko je za 2018. isplaćeno podsticaja za traktore, a koliko za mehanizaciju, koliko nije isplaćeno, zašto i kada će? To se prevashodno odnosi na 2018, ali me interesuje da li je ostalo nešto neisplaćeno i za 2017. - zaključila je poslanica LSV.

Druga tema koju je Papuga pokrenula poslaničkim pitanjem predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministarki Slavici Đukić – Dejanović odnosila se na to da je prošlo godinu dana od početka važenja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, od kada su na snagu stupila sva loša rešenja koja su višestruko oštetila porodicu.

- Godinu dana kasnije, ne nazire se početak procesa njegove izmene, u korist trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Podsećam i da je pre pet meseci Ustavnom sudu poslata inicijativa za ocenu ustavnosti, budući da krši Ustav, u suprotnosti je sa Konvencijom o zaštiti materinstva, dovodi na rub siromaštva porodice u kojima su trudnice, porodilje, preduzetnice na koje se odnosi ovaj zakon i sve porodice sa malom decom, koje snose posledice loših rešenja Zakona. Kada ce na dnevni red stici izmene Zakona, kojim sigurno neće biti nadoknađena šteta, ali će roditeljstvo i odrastanje dece biti bar malo bezbrižnije - istakla je Papuga.

(SzILSV, 19.07.2019)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook