Studenti po starom programu žrtve lošeg obrazovnog sistema

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Sreda, 28. 08. 2019. | Komentara: 0

Studenti po starom programu žrtve lošeg obrazovnog sistema

Novi Sad, 28. avgust 2019 - Kao i svake godine, što se više približava početak života u kampusima, postavlja se pitanje šta sa studentima koji su studije počeli po starom programu.

Situacija u kojoj je 30. septembar ove godine postavljen kao poslednji rok za završetak studija bez predloženog alternativnog rešenja nije najbolji scenario za nekoliko hiljada studenata koji su po ovom programu upisali svoje studije.

LSV

Kalkulacije u medijima koje plasiraju resorni ministar i prorektor za nastavu mogu dovesti u zabludu, sa rezultatom koji odgovara samo određenom broju.
Veliki broj studenata koji su školovanje započeli po takozvanom „starom programu”, kasnije su iz egzistencijalnih razloga zasnovali radni odnos ili osnovali porodicu, zbog čega je rad, porodica i studiranje kombinacija koja troši nesrazmerno mnogo vremena na štetu učenja.

Ipak, za sve vreme odlaganja završetka studija, moralo se pristupiti ovom pitanju odgovornije – ponuditi rešenje koje neće nikog oštetiti niti umanjiti broj položenih ispita, odnosno osvojenih bodova prilikom studija do datog termina.

Fakulteti, kao ni Ministarstvo prosvete i nauke nisu do sada predložili rešenje koje bi moglo nadoknaditi izgubljeno vreme i priznati osvojen broj bodova, u šta bi trebalo da su uračunati svi položeni ispiti.

Odgovornost za sadašnju situaciju podjednako snose studenti, univerziteti i Ministarstvo, jer studiranje traje oko osam godina, u roku studije završi tek svaki peti student, što je daleko više i duže od evropskog proseka. Studenti nisu motivisani, jer su otežavajuće okolnosti oko zaposlenja i budućnosti prilično demorališuće. Sa druge strane, reforma visokog obrazovanja nije do kraja izvršena, pa postoje predmeti koji prave probleme i čija je prohodnost mala. Potrebno je uraditi reformu planova i programa pojedinih predmeta na svim fakulteta.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je u prethodnom periodu aktivno pratila sva pitanja koja je nametala ova tema, ukazujući na probleme i učestvujući u predlaganju rešenja. Namera nam je da to radimo i dalje, sa ciljem podrške sugrađanima i sugrađankama koji su budući akademski građani.
 
Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena PapugaGovori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2019. | Komentara: 0

Šta će država preduzeti protiv Srbske časti?

Vikend je prošao a javnost u Republici Srbiji nije dobila odgovor na pitanje odakle pravo izvesnoj, očito paravojnoj organizaciji, da nekome uđe u kuću i uzima pravdu u svoje ruke. Šta su nadležni državni organi konkretno preduzeli u vezi sa akcijom „Srbske časti“,  kao i snimka u kojem oni maloletnika u njegovoj kući u Nišu obaveštavaju da mu oduzimaju konja, uz obrazloženje da ga je tukao?
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2019. | Komentara: 0

Zaboravite tim za spas sela, rešenje je u prestanku centralizacije i beogradizacije

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina. Pre tri meseca je formiran Nacionalni tim za preporod sela. Dirigentska palica ovog tima predata je ministru zaduženom za regionalni razvoj Milanu Krkobabiću. LSV je i ranije isticala da u radu ministra Krkobabića nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook