Čanak: Srbija na klackalici istok-zapad, ubrzati pristup EU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 09. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Srbija na klackalici istok-zapad, ubrzati pristup EU

BEOGRAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak smatra da će jedna od glavnih tema predstojećih izbora biti Evropska unija ili evroazijska koncepcija, jer kako ocenjuje Srbija nikada nije bila na „klackalici“ kao sada - kojim putem da ide.

LSV

Kada je reč o novoj metodologiji proširenja, Čanak kaže da se nova pravila, na osnovu njemu dostupnih informacija, neće odnositi na Srbiju i da smatra da treba slediti put kojim smo krenuli, samo što taj put, kaže, mora biti ubrzan. Kaže da će najveći problem za ubrazanje biti to da se ispoštuje ono što je u našem interesu, a to je pravna država i vladavina zakona.

- Jer, došli smo u poziciju da se zakoni primenjuju po Pašićevoj definiciji '“Zakoni su za protivnici“, a to ne sme da se radi - rekao je Čanak za Tanjug.

Upitan da li bi Srbija, ukoliko može da bira, trebalo da prihvati novu metodologiju, predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije je, uoči sastanka sa komesarom za proširenje u srpskom parlamentu, Oliverom Varhejiem, kazao da nije potpuno upoznat sa detaljima i da na osnovu toga treba proceniti šta je efikasnije za Srbiju.

- Najvažnije je što je moguće više ubrzati pristup Srbiji Evropskoj uniji i videti do koje mere nova metodologija omogućava pristup pretpristupnim fondovima i svemu ostalom što mogu biti pogodnosti za građane ovog trenutka - rekao je Čanak.

Mišljenja je da je bolje ovog trenutka koristiti sve mogućnosti koje pružaju pretpristupni fondovi nego čekati punopravno članstvo koje „kada bude – biće“. Građani, kaže Čanak, treba da žive sada, a ne za neku imaginarnu budućnost.
 (SzILSV, 09.02.2020)



Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook