Ako se žene ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 12. 02. 2020. | Komentara: 0

Ako se žene ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga izjavila je da kvota za broj žena na listama utiče na promenu svesti. Gostujući u emisiji „Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije, ona je rekla da će izmenjen Zakon o izboru narodnih poslanika, koji propisuje da na listama mora biti 40% manje zastupljenog pola, ohrabriti žene da uđu u politiku. 

LSV

Papuga i tadašnja poslanica LSV Aleksandra Jerkov su 2011. godine podnele amandman koji je 2012. godine usvojen i omogućio je da na izbornim listama 30% kandidata bude manje zastupljenog pola – žena. 

- Tokom ovih devet godina došlo je do mnogih promena, prvenstveno u svesti. Sada su se kockice tako poslagale da sam koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, (jer se poslanice menjaju na šest meseci) pa sam aktivno učestvovala u tome da ubedim, promenim mišljenje, lobiram itd. Nije bilo lako da se usvoji. Onih 30% je bilo jako teško postići, a ovih 40% lakše, ali i to je pomak nabolje – kazala je Papuga.

Očekuje da će ova kvota dodatno izmeniti naš mentalitet, žene će se naći na listi i biće ohrabrene da naprave koak u svom političkom životu. 

- Žene još uvek nisu poželjne u politici. Ženama je, po našim pravilima, mesto kod kuće i zašto bi se one bavile politikom kad je to muški posao. Mislim da je povećanje kvote dobro, žene će se naći na listi i to će ih međusobno ohrabriti, pa će se polako okrenuti tome da se ne zadovoljavaju samo time da budu na listi nego će se više baviti problemima u svojoj okolini – dodaje poslanica LSV.

Poručuje da ima dovoljno kvalitetnih kadrova među ženama u političkim strankama, koje će se naći na listama. 

- Svaka stranka i koalicija može da nađe i ima puno žena koje hoće da se bave politikom, jer ako se one ne budu bavile politikom, politika će se baviti njima - zaključila je Olena Papuga.

Ona navodi i da je ostalo još puno posla kada je u pitanju ravnopravnost polova, te je istakla da bi se trebalo ugledati na AP Vojvodinu, na primer, koja je davno prihvatila rodno senzitivni jezik. Papuga naglašava i da je važno što pre doneti Zakon o finansijskoj podršci porodici, jer će tako biti osnažene i porodice i žene u porodicama, pa će one lakše ulaziti i u rešavanje problema koje se ne tiču samo njihovog porodičnog sveta, već i, možda, visoke politike.

(SzILSV, 12.02.2020)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook