Kako je Zeleni fond u budžetu manji od ekoloških taksi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 23. 05. 2020. | Komentara: 0

Kako je Zeleni fond u budžetu manji od ekoloških taksi

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da nema sumnje da je loženje u domaćinstvima veliki, ako ne i najveći uzročnik zagađenja vazduha jer se loži ugalj i drvo, ali i gume, motorna ulja i mnogo toga drugog.

LSV

- Da i ne govorimo o toplanama koje koriste mazut, kao pogonsko gorivo. Odmah zatim, na drugom mestu zagađivača smenjuju se saobraćaj i industrija. Sigurno je da je u Beogradu ili u Novom Sadu saobraćaj veći zagađivač u odnosu na industriju, dok je recimo u Boru obrnuto. I da bi, recimo, u Zrenjaninu veći problem uskoro mogla biti fabrika guma, nego zagađenje usled saobraćaja. Zrenjaninci i Somborci bi tu svakako dodali i smrad kafilerija od kojih je vazduh nepodnošljiv. Iako se smrad ne može izmeriti, on je svakako zagađivač, ali to je posebna priča - kaže on.

Kako navodi, koalicija Ujedinjena demokratska Srbija (UDS), u čijem je sastavu i LSV, upozorila je pre mesec dana da je Vlada dužna da informiše javnost o tome kako je moguće da Zeleni fond u budžetu Republike Srbije iznosi mnogo manje od ekoloških taksi koje se godišnje naplate širom zemlje.

- Uvereni smo da se sva sredstva prikupljena po osnovu ekoloških i sličnih taksi moraju usmeriti u taj, poseban namenski fond, koji bi trebalo da funkcioniše kao nezavisna institucija i da ta sredstva moraju biti korišćena isključivo za rešavanje ekoloških problema i krupne poteze u zaštiti životne sredine. Među tim potezima su svakako uređenje deponija, prečišćavanje voda i niz drugih žarišnih tačaka u zaštiti životne sredine, ali i stimulisanje javnog prevoza na ekološka goriva, preusmeravanje rada toplana na gas i i intenzivno ozelenjavanje - naveo je on.

Kazao je i da, koliko je obavešten, nedavno je u Sremskoj Mitrovici bilo rezultata koji dokazuju tu dobro poznatu vezu između zagađenja na mestima gde je manje zelenila.

- Povrh toga, paralelno sa uređenim, transparentnim radom Zelenog fonda, neophodno je povećati izdvajanja iz budžeta sa 0,5 na minimum 1,5 odsto budžeta, kao i ubrzavanje procesa evropskih integracija i otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 koje reguliše oblast zaštite životne sredine. Uvereni smo u to da bi upravo Evropska unija bila dobar i iskren partner koji bi jeftinim kreditima i donacijama mogao podržati subvencije za razvoj energetske efikasnosti, naročito u domaćinstvima – rekao je Čanak.

 (SzILSV, 22.05.2020)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook