Marton: Doživeli smo neuspeh, krivica je i na nama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 06. 2020. | Komentara: 0

Marton: Doživeli smo neuspeh, krivica je i na nama

ZRENJANIN - Ujedinjena demokratska Srbija i Vojvodjanski front doživeli su izborni neuspeh, iako su ponudili ozbiljnu političku platformu, kaže portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. Kako je kazao u razgovoru za Tanjug, ideja evropske i moderne Srbije, a u njoj autonomne Vojvodine, sigurno ima mnogo više pristalica ali kampanja bojkota je najveći deo levo-liberalnih birača odvratila od izlaska na birališta.

LSV

- Jasno je da je najveći deo naših birača ostao kod svojih kuća. Bojim se da je krivica i na nama. Nismo uspeli da snažnije ubedimo birače u potrebu izlaska na glasanje - ocenjuje Marton.

Bojkot je učinio svoje

U izjavi za list Danas Marton ističe da je LSV razočarana rezultatima izbora, jer je više očekivala. 

- Puno smo radili. Nažalost, bojkot je učinio svoje, pre svega u većim gradovima, ali i nekim srednje veličine. Birači levo-liberalnih uverenja su gotovo u 90 posto bojkotovali izbore. Sada imamo situaciju da od državnog parlamenta pa naniže desne političke opcije imaju apsolutnu dominaciju - navodi Marton. 

On kaže da je poražavajuće što će Vojvođanski front imati samo šest pokrajinskih poslanika i odbornike u 29 lokalnih samouprava, kao jedina leva opcija. 

- Procenjujemo da je to 600-700 hiljada birača građanskih opcija u Srbiji koji su odlučili da ne glasaju. Potpuno poštujem njihovu odluku da ne izađu, ali smatram da je loša i da će dodatno ojačati SNS i AleksandraVučića - rekao je Marton. 

On je kazao da će u Ligi socijaldemokrata Vojvodine detaljno analizirati rezultate izbora, kao i aktuelnu političku situaciju. Na pitanje da li je manji broj glasova za LSV rezultat razočarenja birača zbog koalicije sa SNS u Novom Sadu, Marton kaže da je manji broj glasova rezultat, pre svega, bojkota, ali priznaje i da je bilo grešaka u LSV, koje će podrobno analizirati.

Veliki izazovi za krhku demokratiju

Upitan o tome šta su očekivali od koalicije UDS, a šta od koalicije Vojvođanski front, kao i da li smatra da su dobro procenili to što su se za učešće na republičkim i pokrajinskim izborima opredelili za različite partnere, Marton u izjavi za Tanjug kaže da su UDS i Vojvođanski front prirodni politički saveznici.

- Postigli smo saglasnost oko pitanja najbitnijih za budućnost Srbije i Vojvodine. Nismo bežali od bolnih tema ovoga društva, a kampanju nismo bazirali na jednoj političkoj figuri, nego na timu - kazao je Marton i dodao da je održavanje izbora na svim nivoima u jednom danu potpuno pogrešno.

On smatra da su najveći gubitnici građani Srbije, jer su dobili skupštinu bez jedne jedine građanske proevropske političke snage. U Skupštini Vojvodine će jedina građanska lista biti Vojvodjanski front. 

Upitan da li smatra da neke političke stranke, nakon ovih izbora, neće preživeti naredni predsednički izborni ciklus u Srbiji, Marton podseća da su stranke živi organizmi koji se rađaju i nestaju, te da i kod njih postoje usponi i padovi. Ocenjuje da se u narednom periodu ne mogu isključiti turbulencije, jer ostaju brojni problemi, poput podela u društvu, nejasne spoljnopolitičke orijentacije, Kosova, regionalnih nestabilnosti...

- Sve su to veliki izazovi za našu krhku demokratiju - zaključio je Marton.

(SzILSV, 23.06.2020)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook